Plansız Güneş Tarlaları, Tarım İçin Tehdit Oluşturabilir ...

 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

"Plansız Güneş Tarlaları, Tarım İçin Tehdit Oluşturabilir"

Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi ve Termik Santrali yatırımlarının faaliyete geçmesi ile Türkiye nin mevcut enerji kurulu güç kapasitesinin, yüzde 15 oranında artması bekleniyor KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Babaoğlu: "Son zamanlarda yatırımcıların bölgede gerek tarım, gerek mera sahalarında şahıs veya hazine arazisi satın alma veya kiralama yoluna gittikleri duyumunu almaktayız. Bu sakıncalı bir durumu ortaya çıkarmaktadır".

 

Güneş enerjisinden elektrik üretecek güneş tarlalarının, bu amaç için tahsis edilen Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi dışındaki verimli tarım arazilerine de kurulmasının, Konya Ovası nda tarım için "tehdit" oluşturabileceği uyarısı yapıldı.

 

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOP bölgesindeki Konya Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi ve Termik Santrali yatırımlarının faaliyete geçmesi ile Türkiye nin mevcut enerji kurulu güç kapasitesinin yüzde 15 oranında artacağını bildirdi.

 

Son aylarda Karapınar daki güneş enerjisi ve termik santrali için yerli ve yabancı yatırımcıların bilgi taleplerinin artmaya başladığını anlatan Babaoğlu,  "Karapınar Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi ve Termik Santrali yatırımlarının tam faaliyete geçmesiyle Türkiye, 7 bin 500 megavat ek kurulu güç kapasitesi kazanacak" dedi.

 

Konya nın, güneşlenme süresi, radyasyon değeri ve tarımsal amaçlı kullanılamayan geniş düz arazileri ile Türkiye nin en iyi güneş enerjisi üretim alanlarına sahip ili olduğunu vurgulayan Babaoğlu, bu konuda raporlar hazırlayarak ilgili kurumlara gönderdiklerini ifade etti.

 

Sürecin iyi yönetilmemesi durumunda...

Babaoğlu, KOP bölgesinde yer alan Karapınar ilçesinde, 6 bin hektar tarıma elverişli olmayan arazinin güneş enerjisi yatırımlarına ayrıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

 

"Karapınar da mevcut ayrılan yerin en az 3 katı kadar daha tarım dışı ve bu amaçla tahsis edilebilecek alan var. Gerekirse kapsam genişletilerek, aynı amaçla tahsis edilebilir. Ayrıca, Karaman da da benzer bir bölge oluşturuluyor. Aksaray ve Niğde illerinde de çalışmalar sürüyor. Fakat, son zamanlarda yatırımcıların bölgede gerek tarım, gerek mera sahalarında şahıs veya hazine arazisi satın alma veya kiralama yoluna gittikleri duyumunu almaktayız. Bu, sakıncalı bir durumu ortaya çıkarmaktadır. Tarımsal üretim amaçlı arazilerin bu yolla işgal edilmesine, güneşten elektrik üretimi için şahıs, mera veya hazine arazilerinin kullanılmasına izin verilmemelidir. Sürecin iyi yönetilmemesi durumunda hem et, süt üretiminde yeri olan mera ve tarım alanlarının zarar görmesi, hem de dağınık, ekonomik olmayan plansız enerji üretimi gündeme gelecektir. Bu konuda kanunen yetkili olan İl Toprak ve Mera Kurulları hassas davranmalıdır."

 

Karapınar, Türkiye enerjisinin kalbi konumunda

"MTA Genel Müdürlüğü tarafından, Karapınar da bulunan 1,8 milyar ton kömür rezervi ile bölgede 5 bin megavat kurulu güçte bir termik santrali en az 30 yıl işletecek kapasiteye sahip olduğu belirtilmektedir" diyen Babaoğlu, "Burada kurulacak termik santralde üretilecek enerji; Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde illerinden oluşan KOP bölgesinin yıllık enerji ihtiyacının 1,5 katını temin edebilecektir. Bu üretim kapasitesi ile KOP bölgesi ve Karapınar, Türkiye enerjisinin kalbi durumunda olacaktır" diye konuştu.

 

Babaoğlu, KOP İdaresi olarak Karapınar daki enerji bölgesi konusunda yerli ve yabancı yatırımcılara yardımcı olduklarını belirterek, tüm yatırımcıları Karapınar ve KOP bölgesine beklediklerini sözlerine ekledi. MURAT ASLAN - Konya (AA)

www.haberler.com

11.08.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: