Yenilenebilir kaynaklar için Desertec
 
 

Bir de ‘Desertec’ çıkdı ! 

13 Temmuz Pazartesi günü Ankara’da tárihî bir dönüm noktası gerçekleşir ve Nabucco Sözleşmesi’ne imzálar atılırken Münih’de de buna benzer bir gelişme kaydediliyordu ama bizde hiç farkedilmedi.

 

‘Desertec’ adını taşıyan ve 400 milyar avroluk yatırım gerektirecek bu ‘Initiative’; Kuzey Afrika ve Arabistan’ı kapsayan devásá bir alanda ‘yenilenebilir kaynaklar’dan elde edilecek akıllara durgunluk veren mikdarda enerjiyi önce üretip sonra çelik hatlarla Avrupa’ya sevketmeyi öngörüyor.

 

Başta güneş enerjisi ama rüzgár ve yer altı enerjileri de buna dáhil. ‘Desertec’ aslında sentetik bir kelime. ‘Desert’ (çöl) ve ‘tecnolology’ kelimelerinden türetilme. İnisiyatörler; Siemens, Deutsche Bank, RWE gibi Alman kuruluşları. Ama Almanlar da Amerikan budalası olduklarından ‘Wüste’ (çöl) ve ‘Technologie’den bir ‘Wüstech’ onlara yeterince ‘kibar’ gelmemiş, ‘Desertec’ demişler. Fas Enerji Bakanı Abdullah Alevî’nin ifádesince ilk ‘solar park’ (güneş ışığından enerji üretecek alan) 2015 Yılı’nda, yáni Nabucco’nun üretime başlayacağı tárihden hemen bir sene sonra faaliyete başlayabilecek. Uzmanlar bu iş için gerekli teknolojinin hazır olduğunu belirtiyorlar. Üretilen enerji Avrupa’ya nakledilirken kayıblar ancak yüzde yarım seviyesinde olacakmış. Önemli olan ‘siyáseten istikrarlı’ ülkeler bulma meselesi. Kuzey Afrika ve Arabistan’da pek de kolay bulunan bir nesne değil. Bir de bu ‘inisiyatif’in Almanya ile Fransa arasında bir kavga sebebi olması ihtimáli var. Zîrá Fransız ‘atom lobisi’ Kuzey Afrika’daki Cezáyir, Fas gibi ülkelere nükleer enerji santralleri satmak istediğinden Almanların projesine antipatiyle bakıyor.

 

İşte Nabucco Sözleşmesi’yle aynı gün start alan ikinci projenin özeti bu. Buna dikkati çekmek isteyişimin sebebi Türkiye’yi de yakından ilgilendirir olması. Bir kere Kuzey Afrika ve Arabistan kadar olmamakla beráber Türkiye de genellikle çok güneş alan bir ülke ve bu uçsuz bucaksız boyutlu projede üretici olarak belirli bir rol oynayabilir. Ama bence daha da önemlisi Türkiye’nin ‘Desertec’de de tıpkı Nabucco’daki gibi bir ‘köprü’ görevi yüklenme kapasitesi. En azından projenin Arabistan-Avrupa güzergáhında. Başka bir deyişle Türkiye’nin sádece ‘Doğu-Batı Ekseni’nde değil ‘Güney-Kuzey Ekseni’nde de aktif görev alması. Okuyucularım benim bu ‘köprü’ metaforunu pek sevmediğimi bileceklerdir. Köprü dediğiniz bir yol bağlantısı, basar geçersiniz. Lákin bu köprü ‘turnikeli’ ! Yáni buradan geçişler ücrete tábî. Üstelik bu bahsetdiğimiz şu ‘Deli Dumrul Köprüsü’ne de benzemiyor. Hatırlayalım: ‘Oğuz Eli’nde Duha Koca Oğlu Deli Dumrul derler bir er var idi. Bir kuru çayın üzerine bir köprü yapdırmış idi. Geçenden 30 akça, geçmeyenden döğe döğe 40 akça alır idi.’

 

Hayır bu köprü gerçekden farklı !

Papaların ünvanlarından biri de ‘Pontifex Maximus’dur. En büyük Köprü Kurucu. Bu elbet uhrevî mánáda bir ‘gönül köprüsü’ olarak kasdedilmiş.

 

Acabá Türkiye dünyevî bağlamda bir ‘pontifex’ olabilir mi?

‘Maximus’dan hadi vazgeçelim !

stargazete.com / 15.07.2009

-.-

Desertec dünyayı kurtarabilecek mi ?

İleri teknoloji gerektirmeyen Desertec projesine göre, dev aynalarla ısıtılacak sudan sağlanacak buhar ile çalıştırılacak dev türbinlerden sağlanacak elektrik enerjisi yüksek voltaj iletişim hatlarıyla Kuzey Afrika çöllerinden Avrupa ya ulaştırılacak. Böylece ileri teknoloji gerektiren, photovoltaic cell ile güneş enerjisi üretilme yönteminden kaçınılmış olacak. German Aerospace Center (DLR) tarafından yapılan  araştırmalara ve geliştirilen metotlara göre, bu yolla EUMENA (Europe, Middle East, North Africa yani Avrupa, Ortadoğu, Kuzey Afrika) bölgesinin elektrik ihtiyacının % 50 si karşılanabilecek. Dünyanın bugün kullandığı 18.000 TWh/yıl elektrik gücünü karşılayabilmek için dünyadaki çöllerin (90.000 km2) üç binde birinin bu amaçla kullanılması yeterli olacak. 20 m2 çöl, bir kişinin gece ve gündüz ihtiyacı olan elektrik enerjisini sağlamaya yetmekte. Yüksek Voltaj Doğru Akım (HVDC) iletişim hatları ile nakledilecek elektrik gücü, her 1.000 kilometrede % 3 kayba uğramakta. Dünyadaki insanların % 90 ı çöllerden en fazla 3.000 km. uzaklıkta yaşamakta. Yani kullanılacak iletim teknolojisi ile güç naklinde büyük kayıplar yaşanmayacak. Ayrıca bu hatların toprak veya su altından döşenmesi de hiçbir sorun yaratmamakta.

 

Sözünü ettiğimiz teknoloji yeni bir buluş değil, yeni düşünülen şey, bu teknolojinin tüm dünya için kullanılabileceği. Bu teknoloji kullanan ilk tesisler 1980 lerin ortasında Kaliforniya da Kramer Junction da kurulmuş ve otuz yıla yakın bir süredir işletilmekte. Daha yeni tesisler de Nevada ve İspanya da işletmeye alınmış durumda. Aynı şekilde HVDC iletişim hatları onlarca yıldır kullanılmakta.

 

Desertec projesinin ilk aşaması olarak Kuzey Afrika çöllerinin kullanılması düşünülmekte. Bugüne kadar projeye katılmayı kabul eden kuruluşlar: Münchener Rück Sigorta Şirketi, Siemens Grubu, Deutsche Bank, Alman enerji kuruluşları E.on ve RWE, güneş enerjisi tesisleri kuruluşunda uzman Schott-Solar şirketi, İtalyan ve İspanyol kuruluşları ve Arap Ligi. İlk hesaplamalara göre 2020 yılında Almanya ya ulaşabilecek olan enerjinin maliyeti 6 €cent olacak. En büyük avantaj, yatırım tamamlandıktan sonra maliyetin sabit kalması. Günümüzde enerji maliyeti en az 2,5 - 5 Eurocent arasında; ancak neredeyse bütün uzmanlar bu fiyatın önümüzdeki yıllarda artacağı konusunda ittifak halindeler…

Deniz GÖKÇE / aksam.com.tr

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: