Arıtma çamurunu solar sistemle (güneş enerjisi) kurutacak yeni bir yatırım ...
 
 

 

Arıtma çamurunu güneş kurutacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, atıksu arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurunu “solar” sistemle (güneş enerjisi) kurutacak yeni bir yatırıma hazırlanıyor.

 

İZSU Genel Müdürlüğü tarafından İzmir Kalkınma Ajansı’na (İZKA) sunulan “Havza Atıksu Arıtma Tesisi Çamurlarının Solar Kurutma Yöntemi ile Kurutulması” başlıklı proje kabul edildi. İZSU’nun hazırladığı projeye göre, Havza Atıksu Arıtma Tesisi’nde kurulacak “solar kurutma tesisi”, yılda 2 bin ton çamur kurutma kapasitesinde olacak ve yaklaşık 1000 metrekare alan üzerinde yer alacak. Bu sistem sayesinde Menderes’te bulunan Havza Atıksu Arıtma Tesisi’nde oluşan çamurlar kurutulmaya başlanacak. Ardından, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilen 24 atıksu arıtma tesisinden ilk etapta Menemen, Aliağa, Kemalpaşa, Urla, Seferihisar, Torbalı, Ayrancılar, Bayındır ve Foça Atıksu Arıtma tesislerinde de aynı sistem kurularak uygulamaya alınacak. Sistemin devreye girmesiyle, bu tesislerden Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne nakli yapılan yaklaşık 90 ton çamur yeni teknoloji ile kurutulmuş olacak. Böylece, yeni tesislerde günlük oluşacağı tahmin edilen yüzde 80 su içeriğindeki yaklaşık 180 ton çamur, en fazla yüzde 20 su içeriğinde yaklaşık 45 ton kurutulmuş çamur haline getirilerek çamur nakliyesinden yıllık 1 milyon TL’ye yakın tasarruf sağlanacak.

 

Enerji tasarrufu

Ayrıca Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nde faaliyet gösteren Çamur Çürütme Kurutma Tesisi’ne daha az çamur geleceğinden, bu tesiste kullanılacak enerjiden de önemli derecede tasarruf sağlanmış olacak. Solar Kurutma Teknolojisi ile kurutulan çamurun analiz sonuçlarına göre toprakta tarımsal amaçlı kullanımı ya da çimento sektörü gibi sektörlerde ek yakıt olarak kullanımı da mümkün olacak. Solar kurutma yöntemi ile elde edilen elektrik enerjisi ve fosil yakıt kullanımını engelleyen nakliye tasarrufu, yıllık 1000 ton karbondioksitin atmosfere salınımının engellenmesi anlamına geliyor. Başka bir deyişle, solar çamur kurutma yöntemiyle yılda 1500 adet ağaç doğaya kazandırılmış olacak. Solar kurutma tesisinin işletmeye alınması ile birlikte, enerji kaynağı olarak doğrudan güneş enerjisi kullanılacak. Bu sayede, yüzde 20 kuru madde içeriğine sahip olan yıllık 2000 ton çamur kurutulacak ve bu miktardan yüzde 80 kuru madde içeren 500 ton kurutulmuş çamur elde edilecek. İZMİR (DHA)

www.hurriyet.com.tr / ege

21.07.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: