Çin güneş elektriğinde 2015 hedefini açıkladı
Ülke yönetimi güneş elektriğinde 2015 yılı hedeflerini yükseltti.
Çin hükümeti daha önce ülke medyasına yansıyan fakat resmi açıklamanın yapılmadığı, Çin in 2015 yılı kurulu güneş elektriği gücü hedefi konusundaki açıklamasını yaptı.
Çin Devlet Konseyi tarafından yapılan açıklamada 2015 yılı sonuna kadar ülkenin güneş elektriğindeki kurulu gücünün 35 GW ı aşmasının hedeflendiği bildirildi. 2012 sonu itibari ile güneş enerjisinin Çin in elektrik üretim kapasitesindeki payı 8.3 GW iken açıklamada bu dönemde ülkenin güneş elektriği kurulu gücünün yıllık 10 GW seviyesinde artmasının beklendiği bildirildi. Çin yönetimi geçen yılın Ağustos ayında aynı dönem için 21 GW lık artış hedeflediğini açıklamıştı.
Analistlere göre Çin yönetiminin bu kararında ABD ve Avrupa Birliği nde Çinli güneş enerjisi ekipmanları üreticileri aleyhine başlattığı anti-damping soruşturmaları ve getirilen ek gümrük vergileri nedeni ile sıkıntılı günler geçiren yerli üreticilere destek olma amacı etkili oldu.
Çin yönetimi son olarak geçen ay ülkedeki güneş enerjisi sektörünü destekleyecek ve şekillendirecek kapsamlı kararlar açıklamıştı.
Bununla birlikte bu hedefin ulaşılabilirliği konusunda ise farklı görüşler bulunuyor. Bazı analistlere göre 2013 teki Çin deki büyüme 6 ila 9 GW arasında kalabilecek iken, sonraki yıllarda görülecek hızlı büyüme bu hedefe ulaşılmasını sağlayabilecek. Fakat bazı analistler ise tamamlanan santrallerin şebeke bağlantılarının sağlanmasındaki gecikmeler gibi altyapı eksiklikleri ve yatırımcılara sağlanan alım garantilerinin ödenmesindeki gecikmeler gibi nedenler ile bu büyümenin 20 GW düzeyinde kalabileceği görüşünü dile getiriyorlar.
Çin 2012 sonu itibari ile güneş elektriğinde 8.3 GW lık kurulu güce sahipti. Küresel ölçekte ise güneş elektriği kurulumları 2012 sonunda 100 GW lık seviyeye yaklaşmış iken, Almanya 32.4 GW, İtalya 16.3 GW ABD ise 7.7 GW lık kurulu güçlere sahipti.
ABD geçen yıl, Avrupa Birliği ise bu yılın Haziran ayında Çinli güneş enerjisi ekipmanları üreticilerine ülkelerinde sağladıkları haksız teşvikler sayesinde ürünlerini uluslararası ticaret kurallarına ihlal edecek düzeyde ucuza sattıkları gerekçesi ile yüzde 11.8 oranında geçici ek-gümrük vergileri getirmişti.
www.yesilekonomi.com
17.07.2013