Fabrika elektriğini güneşten sağlayacak
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Kazan’da bir fabrikanın çatısına kurulan güneş enerjisi tesislerini gezdi. Köktaş, “Önceliğimiz, projelerin hayata geçmesi, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretmek” dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, Else Enerji tarafından Prokon A.Ş.’nin Ankara-Kazan’daki fabrikasının çatısına kurulan 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralini gezdi. Enerji alanında yeni bir aşamaya gelindiğini, bu kapsamda da güneş enerjisi tesislerine gezilerin başladığını belirten Köktaş, ileriki 10 yıllık dönemde güneş ve nükleer enerjinin yoğun şekilde konuşulacağını vurguladı. Köktaş, güneşten elektrik üretimiyle ilgili başvuruların alınmaya başlandığına işaret ederek, “Lisanssız tarafta sermayeyi tabana yayıyoruz. Bir taraftan enerjinin içerisinde büyük oyuncuların bulunmasıyla enerji arz güvenliğimizi karşılamak istiyoruz” ifadesini kullandı.
TARIM ARAZİSİNE KURULAMAZ
EPDK’ya HES’ler hariç 980 lisanssız elektrik üretimi başvurusu olduğuna dikkati çeken Köktaş, söz konusu projelerin 659’unun güneş enerjisine olduğunu belirtti. Köktaş, tarım arazilerine güneş enerjisi üretim tesisi kurulamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Önce gıda sonra enerji. Biz, tarım alanlarına başvuru almadık, ayrıca bize başvuran tüm dosyalarda araziyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınmış, o alanın tarım arazisi olmadığına ilişkin belgeler var. 8 bin megavatın üzerinde başvuru var ve belgesi olmayanların başvurusunu da kabul etmiyoruz.”
YERLİYE YÜZDE 46’LIK TEŞVİK
Türkiye’de güneşten elektrik üretimini yaygınlaştırmaya çalışacaklarını anlatan Köktaş, tarım arazilerini sulamak için mutlaka pompa kullanılması gereken bölgelerde, pompaların güneş enerjisiyle çalışması için de projeleri olduğunu bildirdi. Köktaş, şunları kaydetti:
“Gelişmelere baktığımızda sermayeyi tabana yayan, Türkiye’nin her tarafına yayılmış bir girişimci ve güneş enerjisi grubu oluşmuş olacak. Eğer üretim tesisi yüzde 100 yerli olursa yüzde 46’lık ilave teşvik var. Onun içindir ki şu anda panel üretimden, direk sisteme makina ekipman sağlayan unsurlarla ilgili yerli üretimde çok büyük bir patlama var.” Ata Ufuk ŞEKER/AA, Ankara
www.hurriyet.com.tr
27.06.2013