Avrupa Parlamentosunda enerji tasarrufu
 
 

AP üyeleri enerji tasarruf tedbirlerini beğenmedi …

13 Temmuz Pazartesi günü yaptıkları açıklamada bir grup Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi milletvekili enerji tasarrufunun birliğe üye ülkelerin radar ekranında kaybolacağını çünkü yeterli bağlayıcı hedeflerin belirlenmediğini öne sürdüler.

 

Enerji Tasarruf Gözlemi adı verilen bir girişimle ortaya çıkan milletvekilleri birinci Ulusal Enerji Tasarrufu Eylem Planları’nın bir değerlendirmesini yaptılar. Adı geçen plan, üye devletlerin 2006 Enerji Hizmetleri Yönergesi’ne taahhütlerinden oluşuyor.

 

Ancak bu planlar Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinin enerji tasarrufunu artırma çabalarının yetersiz olduğuna inanan heyeti ikna etmekten uzaktı. Programın yenilenebilir enerji gibi bağlayıcı hedefe sahip diğer enerji sektörleriyle karşılaştırılacağı belirtiliyor.

 

2006 Enerji Hizmetleri Yönergesi’nde (ESD) 2016’ya kadar yıllık enerji tasarrufu hedefi yüzde 9 olarak belirlendi. Ancak Avrupa Komisyonu bunu yasal olarak zorunlu hale getiremiyor. Parlamento izleme grubu ise zikredilen hedefin başarılamayacağına inanıyor.

 

Vekiller bu konuda “ AB iklim paketi kapsamında üye devletlerin çoğu muhtemelen kendilerini ESD hedefleri yerine kendi ulusal  iklim ve yenilenebilir enerji hedeflerine yoğunlaşacaklardır ” şeklinde görüş belirtiyorlar.

 

Bütün ülkeler tasarruf hedeflerini benimsemiş olmalarına ve bu hedeflere ulaşmak için bir takım tedbirler hazırlamış olmalarına rağmen hazırlanan değerlendirme raporunda son hedefle uyumsuzluk söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor. Milletvekillerine göre, hedefin yürürlükteki politikaların toplam etkisinin bir sonucu olarak hesaplanması yerine çoğu üye ülke kendi mevcut enerji tüketimlerinin yüzde 9’unun ne kadar ettiğini hesapladıktan sonra buna uygun bir son hedef saptadılar ve Komisyon’a bu değeri ilettiler.

 

Dahası, rapora göre teklif edilen politikaların çoğu hali hazırda planlanmış ya da ESD’ye bakılmaksızın uygulamaya alınmış politikalardı.

 

 Bununla birlikte Enerji Tasarrufu İzleme grubu etkin eylem planlarının karşılıklı öğrenme için iyi bir fırsat olduğunu çünkü  farklı sektörlerde alınacak geniş kapsamlı  tedbirler ve politika paketlerinden oluştuğu belirtiliyor.

 

Enerji tasarrufu için standart format belirlenecek

Bu potansiyeli iyi değerlendirebilmek için izleme grubu Komisyon’un 2011 yılında teslim edilmek üzere ikinci bir eylem planı seti için standart format belirlemesi gerektiğini bildirdi.

 

Rapora göre, belgelerde yapı ve bilgi düzeyinin uyumlu hale getirilmesi ve ortak bir enerji tasarrufu yönteminin belirlenmesi üye devletlerde planlama sürecini kolaylaştırabilir ve ulusal politikaların geliştirilmesinden sorumlu yetkililere destek sağlayabilir.

 

Komisyon benzer bir girişimle uyumlu hale getirilmiş ulusal yenilenebilir enerji eylem planları formatı hazırlanmasından yana tavır alırken bunun ulusal enerji tasarruflarının rapor edilme kalitesini artırabileceğini ileri sürüyor. AB üyesi ülkelerin şimdi yenilenebilir enerji yönergesi kapsamında ortak bir yöntem taslağı çerçevesinde kendi ulusal hedeflerine erişmelerine imkan tanıyacak hedefler belirlemesi gerekiyor.

euractiv.com.tr / enerji  / 15 Temmuz 2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: