Güneş enerjisi santrali yatırımları için süreç başladı
Türkiye de büyük ölçekli güneş elektriği yatırımlarının başlamasını sağlayacak resmi süreç başladı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nun dün güneş enerjisi santrali yatırımları için lisans başvurularını kabul etmeye başlaması ile Türkiye güneş elektriği üretimi adına çok önemli bir döneme resmen girmiş oldu.
Halihazırda yasal düzenlemeler şahıs ve şirketlerin kurulu güçleri 1 MW a kadar olan güneş elektriği üretim sistemlerine lisansa ihtiyaç duymadan yatırım yapabilmesine olanak sağlıyor iken dün başlayan süreç ile büyük ölçekli santraller için de bu olanak lisansa tabi olarak sağlanmış oluyor.
Bu yatırımlar için sağlanacak lisanslar ilk etapta 600 MW ile sınırlı olacak iken birçok sektör temsilcisine göre ise yatırımcılar bu rakamın en az bir kaç kat üstünde lisans başvurusu yapacak.
Oluşacak bu yüksek talep nedeni ile sektör temsilcileri birden fazla başvurunun yapıldığı alanlar için yarışma düzenleneceğini öngörürken, bu süreçte ise daha önce rüzgar ve hidroelektrik yatırımlarında görüldüğü gibi projelerin hayata geçmesini riske sokacak veya yatırımların geri dönüş süresini çok uzun sürelere yayacak olan yüksek fiyatların teklif edilebileceğini düşünüyorlar.
EPDK 14 Haziran Cuma günü mesai saati bitimine kadar güneş enerjisi yatırımcılarının başvurularını kabul edecek.
Kurulacak santrallerde üretilecek elektriğe 10 yıl boyunca geçerli olmak üzere 13.3 dolar sent alım garantisi uygulanacak. Bu rakam santrallerde yerli üretim kullanım oranına göre fotovoltaik güneş enerjisi santrallerinde 20 dolar-sente, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi santrallerinde ise 22.5 dolar-sente kadar çıkabilecek.
www.yesilekonomi.com
11.06.2013