Güneş enerjisiyle çalışan uçak havalandı
Sadece güneş enerjisiyle çalışan bir uçak, Amerika Birleşik Devletleri ni boydan boya geçmek için hazırlanan projenin ilk aşaması için San Francisco dan havalandı.
Solar Impulse adlı uçak önümüzdeki haftalarda Phoenix, Dallas, St Louis, Washington ve New York a uğrayacak.
Tüm enerjisini güneşten alan Solar Impulse, Airbus A340 uçağıyla aynı kanat uzunluğuna sahip ancak ağırlığı sadece ortalama bir otomobilin ağırlığına eşit.
Bu uçuş öncesinde, yaklaşık 26 saat süren bir gece-gündüz uçuşu yapan ekip, 2015 yılında bir dünya turu yapmayı da planlıyor.
San Francisco Körfezi nde Moffett Havaalanı ndan Phoenix e doğru yerel saatle 06:12 de hareket eden Solar Impulse ın bu yolculuğunun 19 saat sürmesi planlanıyor.
Uçağın kanatları ve gövdesi, gün ışığında bir dizi pili doldurmak üzere tasarlanmış yaklaşık 12 bin güneş piliyle donatılmış. Uçağın dört elektrik motoruna, bu piller enerji sağlıyor.
Solar Impulse ın pilotluğunu bu projenin fikir babalarından Bertrand Piccard yapıyor. Piccard, 1999 yılında, dünyanın etrafını bir sıcak hava balonuyla dolaşan ilk kişi olarak tanınıyor.
Bugün başlayan yolculuk, yakıtsız bir uçakla Amerika yı boydan boya geçmek için yapılan ilk deneme.
Pilot Bertrand Piccard ve projenin arkasındaki diğer isim Andre Borschberg yakın zamanda pekçok başka dünya rekoruna da imza attı.
Ekip, 2010 yılında güneş enerjili bir hava aracıyla ilk gece uçuşu, 2011 yılında ilk uluslararası uçuş ve 2012 de de ilk kıtalararası uçuşa isimlerini yazdırdı.
Bugün başlayan yolculukta Piccard ve Borschberg uçağa dönüşümlü olarak pilotluk yapacaklar.
Solar Impulse ın tüm Amerika yı boydan boya geçeceği bu girişim, Piccard ve Borschberg in Temiz Kuşak İnisiyatifi projesinin de başlangıcı. Proje, siyasetçileri ve iş dünyasını yenilenebilir enerji teknolojileri kullanmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
www.bbc.co.uk / türkçe / haberler
03.05.2013