Yerli ve yenilenebilir güneş enerjimiz varken Nabucco ?
 
 

Bu gezegen Nabucco dan memnun kalmayacak …

Yeşiller den Yrd. Doç. Dr. Atıcı, Nabucco projesinin Avrupa nın doğalgaza bağımlılığını artıracağını, yaratacağı istihdamın geçici olacağını söyledi; " Yenilenebilir enerjiye yatırım kalıcı istihdam ve doğanın korunması demek " dedi.

 

Yeşiller Partisi Uluslararası Koordinatörü ve İTÜ İşletme Mühendisliği öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, Nabucco doğalgaz boru hattı projesinin Türkiye ekonomisine doğrudan ve dolaylı ekonomik getirisi olacağını, ama bu getirinin sanki adil bölüşülecekmiş gibi sunulmasına itiraz ediyor.

 

bianet in görüşünü aldığı Aşıcı ya göre, bu proje küresel ısınmanın ( iklim değişikliğinin ) nedeni olan sera gazlarını üreten fosil yakıtlara bağımlılığı artırıyor. Boru hattındaki terminal noktalarında çevreye zarar veriyor. Aşıcı, doğalgazın kilometrelerce öteye taşınmasının aynı zamanda Kafkaslarda savaşın da dahil olduğu gerilim potansiyeli yarattığını, bu tür projeler yerine yerel enerji politikalarının ve güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerjilerin desteklenmesi gerektiğini savunuyor.

 

Türkiye üzerinden Hazar dan Avrupa ya gidecek doğalgaz hattı için anlaşma dün (13 Temmuz) imzalandı. 3.300 kilometrelik hattın 2.200 kilometresi Türkiye den geçecek.

 

Türkiye ye getirisi

Aşıcı, " Doğalgaz, talebin katı olduğu, yani fiyat ne kadar yükselirse yükselsin talebin kısa vadede kısılmadığı bir ürün. Bu projenin, geçiş ülkesi olan Türkiye ye, kilometre ve metreküp başına ücretle mutlaka bir ekonomik getirisi olacaktır " diyor. " Geçiş yerinin güvenli, istikrarlı olması gerekiyor. Bu Türkiye de siyasi istikrarın olmasını gerektiriyor ki, Bu da ancak belli bir ekonomik gelişmişlik düzeyinde mümkün olabilir. Bu da projenin dolaylı iktisadi etki denebilir. "

 

Savaşlar çıkaran doğalgaz transferi

Aşıcı " Biz enerjinin yerelleşmesini ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesini savunuyoruz. Türkmenistan daki, Azerbaycan daki doğalgazın kilometrelerce uzağa ulaşması, Kafkaslar da birçok gerginliğe neden oluyor. Boru hattı nereden geçecek sorusu, çatışmalar, savaşlar dahil büyük sorunlar yaratıyor. Enerji yerelleşmiş olsaydı, bu sorunlara neden olan ihtiyaçla karşılaşmayacaktık " diye konuşuyor.

 

Kyoto, Kopenhag derken ...

İklim değişikliğine karşı ülkelerin sera gazı salımlarını denetlemeyi öngören yeni bir uluslararası sözleşme oluşturulmaya çalışılırken, Aşıcı bu projenin tam tersi yöne gitmek olduğunu saptıyor: " Fosil yakıt kullanımını düşürmek gerekirken, artırıyoruz. Bu, kabul edilebilir bir durum değil. Ülkelerin sera gazı üretimini belli oranda düşürme taahhütlerini vereceği Kopenhag daki toplantı aralıkta. Ama Nabucco gibi projeler Avrupa nın fosil yakıtlara bağımlılığını artırıyor. "

 

AB de doğalgaz tüketiminin 2030 a kadar yıllık ortalama yüzde 1,8 artması ve doğalgazın toplam enerji kaynakları içindeki payının yüzde 23 ten yüzde 32 ye yükselmesi bekleniyor.

 

Terminallerde çevresel yıkım

Aşıcı, bu tür boru hatlarının terminal olarak kullanılan noktalarında çeveresl yıkım gerçekleştiğini söylüyor ve Bakü-Tiflis-Ceyhan hattında Ceyhan da yaşananların anımsatıyor: " Ceyhan da limanlar yapılıyor ve bölge enerji havzası olarak tasarlanıyor. 100 kilometrelik yolda 7 termik santral yapılıyor. Limanlarda büyük miktarlarda kömür indirip bindirme başladı. Oysa burayı enerji merkezi değil, hayat merkezi haline getirmek gerekiyor. "

 

" İstihdam yaratacak " demek, abesle iştigal

Anlaşmanın imzalanmasını "Rüya değil gerçek" başlığıyla veren Zaman gazetesine göre, proje 10 bin kişiye istihdam sağlayacak.

 

Ancak Aşıcı projenin 2011 de başlayıp 2014 te biteceğini anımsatıyor : " Borular döşenir, altyapı hazırlanırken geçici istihdam yaratır. Proje birkaç yıl içinde bitecek. Önemli olan, işsizlik bu kadar yükselmişken, hükümetin kalıcı, doğayla barışık yeşil işler yapması. Yenilenebilir enerji kaynaklarına verilecek teşvikler, kalıcı işler sağlar. Doğayı korumayı da sağlar. Rüzgar, güneş dururken, birkaç yılda bitirilecek projeden istihdam beklemek abesle iştigal. Yenilenebilir enerjiye yatırım çok daha akıllıca. "

İstanbul - BİA Haber Merkezi

14.07.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: