Güneş enerjisi Ege Bölgesi için neden önemli ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Güneş enerjisi Ege Bölgesi için neden önemli?

Esas işim olan “termik santral yatırım danışmanlığı” konuları nedeniyle yakın geçmişte İzmir, Ankara, İstanbul üçgeninde bulunur idim. Şimdilerde bu üçgen yerini dörtgene bıraktı. Bir süre Münih te olmam gerekiyor.

 

Münih’te ikamet ettiğim bölgede farklı evsel PV(Photo-Voltaic) Solar - güneş enerjisi üretimi uygulamaları görüyorum. PV solar - güneş enerjisi konusu uzmanlık alanım değil. Ben esas olarak termikçiyim. Ancak sokaktaki ortalama bir dünya vatandaşı olarak, sizlere Münih’in güneyinden gözlemlerimi aktarmak istiyorum. Taufkirschen S-bahn durağında iniyorsunuz, 111 numaralı belediye otobüsü sizi güney İkea merkezine götürüyor.  Yolda sadece 2 katlı villalar var. Bu bölgede villaların üstü PV (Photo-Voltaic) Solar (güneş) panelleri ile dolu, her gün yeni bir villanın çatısına Solar PV panel konuyor.

 

Villa çatısının ve kolon kiriş yapısının, üstüne konacak en az 1,000 kg toplam ağırlıkta PV solar panel için güçlendirilmesi veya baştan ona göre inşa edilmesi lazım. Bir villa yapılırken eskiden standart yan duvar ısı yalıtım mantolaması ve çatı altı ısı yalıtımı yapılırdı, şimdi PV tipi Solar panel baştan standart konuyor. Otopark sundurmalarının üstü bile PV Solar panellerle kaplanmış.

 

Türkiye şartları için birlikte basit aritmetik yapalım. Solar PV hesapları, kullanılan malzemeye uygun olarak “watt-peak” birimi olarak hesaplanıyor, ancak yeni bir birim ile kafamızı karıştırmamak için hesabı bildiğimiz m2 üstünden yapalım.

 

Piyasa rakamları her zaman değişebilir ve fiyatlar ucuzlayabilir, ancak ortalama bir ailenin tahmini aylık elektrik kullanımı azami 300 kw-saat/ ay (40m2), ortalaması herhalde 150 (20m2) oluyor. PV (240 watt poli-kristal) panel kullandığınızda, hesapladığınız kurulu güç, ortalama bir ailenin tüm ihtiyacını karşılıyor. Bir ailenin yıl boyunca kullanacağı tüm elektrik, kendi çatılarından üretilebiliyor.

Bugünkü yurtiçi maliyet hesapları ile m2 si herhalde 250-300 ABD $ tahmini bütçe üstünden ilk kurulum yatırımını Türkiye de tahminen 4-8 yıl içinde geri alabiliyorsunuz. Şu anda 4 (dört) kişilik bir Türk ailesinin yaklaşık en çok 2-Kw kurulu güç ihtiyacı için 20-25m2 polikristalize PV solar panel ve çıplak >4K ABD$ piyasa fiyatı var.  (2ABD$/watt). Öte yandan yine 4 (dört) kişilik bir Alman ailesinin 3600 kw-saat/yıl peak ihtiyacı için 40m2 PV solar panel montajı ve yaklaşık >12K Euro bütçe ilk yatırım bütçe harcama tavsiyesi geldi.

 

Sonuçta iç piyasada, Ege ve güney sahillerimizde, PV solar paneli elektrik üretimini teşvik etmemiz gerekir. Bu teşvik konusu çok önemli,  abartmamalı ve kötüye kullanılmamalı. Aynı mantolamada yaptığımız gibi en fazla herhalde >10K ABD$ gereken ilk yatırım bütçesinin makul miktarını (%10-20) hibe olarak vermek mümkün, kalanı olan kısmı banka borcu makul faizli vermek mümkün. Banka faizini kamu fonlarından karşılamak mümkün.

 

PV solar panellerin tasarımı bu konuda ihtisaslaşmış firmalarda, imalatı ise ucuz işgücü sağlayan uzak-doğu ülkelerinde yapılıyor. Baştan başlamaya imkân yok.  Onların fiyat seviyesine bir anda inmeye imkân yok. Panellerin zorunlu ithal temini için ortak girişim başlatılabilir. Panel maliyeti, toplam maliyetin şu anda yarısı kadar tutuyor. Sonuçta PV solar evsel sistem azami oranda yurtiçinde OSB lerde yapılmalı, montajı yurtiçi istihdam kullanılarak bitirilmeli.

 

Kullandığınız evsel elektrik enerjisini kendiniz üretirseniz, maliyeti size çok ucuza gelir.Ayrıca ulusal şebekeden elektrik çekmezsiniz. Ulusal şebekenin yükü azalır. PV solar panel sahibi olan evlerde, çamaşır, bulaşık makinası, ütü gibi fazla sarfiyat gerektiren elektrik harcamaları otomatik kontrol ile öğle vakti yapılmalı, evin aküleri gündüz dolmalı, akşam sadece aydınlanma ve küçük sarfiyatlı PC, TV kullanımı olmalı derim.

 

Bu iş bence bizde Ege Bölgesinden başlar. Sonra Akdeniz Bölgesine iner, daha sonra Güneydoğu Anadolu ya geçer. Çeşme, Alaçatı, Seferihisar, Dikili Çandarlı, Kuşadası’nda çatıların, güneş paneline uygun olarak yenilenmesi, en az herhalde 1-ton paneli taşıyacak - kaldıracak kolon kiriş kontrolü yapılması gerek. Çatı üstü PV solar panel montajının çevreyi rahatsız etmeyecek kısalıkta hızlı yapılabilmesi için kule ve/veya seyyar vinç desteği gerek.

 

PV Solar - Güneş enerjisi ev - villa ölçeğinden başlar, gelecekte daha büyük kapasitelere çıkar. Ortada henüz kullanılmamış bakir bir büyük iç piyasa potansiyeli var. PV solar panel sistemlerin evsel uygulaması ile ithal yakıt dışalımı ciddi miktarda azalır, cari açık düşer,  yerli imalat - işçilik - istihdam artar. Ortak çözüm hepimize yarar getirir. Ne dersiniz? (Haluk DİRESKENELİ)

www.ekonomik-cozum.com.tr

20.04.2013

 

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: