Güneş tarlaları kurulacak ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Uçak güzergahında enerji sistemi yasak!

Van ın Edremit İlçesi nde 54 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasının olduğu bölgeye TOKİ tarafından 2006 yılında 1688 konut inşa edildi.

 

Konutlar yapıldıktan sonra konut sahiplerinin güneş enerjisi paneli takması engellendi. DHMİ yetkilileri, Van Ferit Melen Havalimanı na iniş yapan uçakların geçiş güzergahına yapılan konutların tepelerine kurulacak panellerin uçuş güvenliğini tehlikeye sokacağı gerekçesiyle yasağın uygulandığını söyledi. Konut sahipleri ise, yasağın kendilerini zor durumda bıraktığını bu mağduriyetin giderilmesi için her türlü girişimde bulunacaklarını söyledi.

 

Türkiye deki güneş enerjisi yatırım haritasında Konya dan sonra ikinci sırada bulunan Van daki Edremit İlçesi ne TOKİ tarafından yaptırılan 1688 konutta oturanlar bu enerjiden yararlanamıyor. 1994 yılında 54 kişinin ölümüne neden olan uçak kazasının yaşandığı bölgeye yaptırılan konutlara yansıma yaptığı gerekçesi ile Sivil Havacılık Kanunu gereğince binaların üstüne güneş panelleri konulması yasaklandı. Bu durum, Türkiye nin en çok güneş alan ili olan Van da TOKİ sakinlerini 7 yıldan bu yana güneş enerjisini kullanamaz oldu. Ancak aynı bölgede, yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta depremzedeler için yaptırılan 5665 konuta ise devlet tarafından güneş enerjisi sistemi kurulunca, TOKİ sakinleri mağdur edildiklerini belirterek gerekli yerlere başvuracaklarını söyledi.

 

"MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLSİN"

DHMİ yetkilileri, konutların Van Ferit Melen Havalimanı na iniş yapan uçakların geçiş güzergahında olduğunu, pilotların panellerden yansıyacak güneş ışığından rahatsız olabileceği ve uçuş güvenliğini tehlikeye düşüreceği gerekçesiyle bu uygulamanın yapıldığını söyledi.

 

TOKİ Ada Yönetimi Başkanı Aydın Suruç, 7 yıldan bu yana yasak olduğu için güneş enerjisi sistemini kullanamadıklarını belirterek, şöyle dedi:

 

"Araştırmalara göre, Türkiye de en çok bu enerjiden yararlanması gereken biziz. Ancak, uçakların 3 saniye gibi kısa sürede binaların üzerinden geçtiğini görüyoruz. Bundan dolayı binlerce kişi burada mağdur ediliyor. Bu enerjiden faydalanamadığımız için elektrik faturalarımız yüksek geliyor. Uçaklar da zaten uyduyla Van Ferit Melen Havalimanı na iniyor. Bu mağduriyetin giderilmesi için imza kampanyası başlatacağız Gerekirse yasağa rağmen güneş enerjisi panallerini takacağız."

 

GÜNEŞ TARLALARI KURULACAK

Ulusal ve uluslararası araştırmalarda Türkiye de, Van ın Konya dan sonra güneş enerjisi yatırım haritasında ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, şu bilgileri verdi:

 

"Van, sadece Türkiye nin değil dünyada da güneş enerjisinden elektik üretebilme açısından sayılı yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan araştırmaya göre Van ın güneş enerjisinden yıllık 9 bin megavat elektrik üretimi kapasitesi var. Bu da Türkiye nin şu anda elektrik yüzde 8 ine denk geliyor." Aktifhaber

www.enerjipostasi.com

28 Mart 2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: