Northel Enerji, cirosunu 4’e katlamayı hedefliyor
Rüzgar ve güneş enerjisi alanında Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde faaliyet gösteren Northel Enerji, cirosunu 4’e katlamayı hedefliyor.
Rüzgar ve güneş enerjisi alanında 1999 yılında faaliyete başlayan Northel Enerji, bugün Amerika Birleşik Devletleri’ne rüzgar türbini ihraç ediyor. Northel Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçın, “Bugün gelinen seviyede pervane, tüm gövde, mekanik elektrik aksam, kule, elektrik ve elektronik otomasyon, yazılım başta olmak üzere, tasarımı Türk mühendislerle geliştirilip Ayvalık’taki tesislerinde tamamıyla yerli üretim yapan bir firmayız. Türkiye’de başarılı uygulamalarımız var. Ayni zamanda bugüne kadar sektörümüzde ihracat gerçekleştirmiş ilk ve tek Türk firmasıyız. 2009 yılından bugüne Amerika’ya ihracat gerçekleştiriyoruz. Şimdi sırada Ürdün ve Kuzey Afrika’yı hedefliyoruz” diye konuştu.
Rüzgar enerjisinde Türkiye’nin talebi ve konumuna ilişkin yoğun araştırmalar yaptıklarını anlatan Cem Yalçın, yenilenebilir enerji kaynağının şebekeye bağlantı süresinin Türkiye’de 8 ile 10 ay arasında olduğunu söyledi. Amerika’da bu sürenin 2 gün olduğunu vurgulayan Yalçın, Türkiye’deki gecikmenin uygulama ve tecrübe eksikliğinden kaynaklandığını tespit ettiklerini açıkladı. Cem Yalçın, “Şebekeye bağlanıp kendi enerji ihtiyacını karşılamak veya ihtiyaç fazlası enerji satabilmek için çıkarılan yönetmeliğe bağlı usul ve esaslar 10 Mart 2012’de yayınlandı. Yani çok yeni. Tabii bu tarih sonrasında yapılan başvuruların 8 aydan önce şebekeye bağlanabilme imkanı olmayacağını hesaplarsak Nisan ayından önce sektörde bir canlanma beklenemez. O nedenle, baharda sektörde ivmelenme bekliyoruz. Bugün için lisansa tabi olmayan 250-500 kilowatt güçlerdeki türbin üretim kapasitemizi şartlar nedeniyle yılda 20-30 adet olarak belirledik. Mevzuat kolayca işlemeye başladığında Türkiye’nin ihtiyacının büyük bölümünü karşılayacak birikime ve altyapıya sahibiz” diye konuştu.
Tesislerini mitolojide ‘Rüzgarlar Şehri’ olan Ayvalık’ta kurdular
Firmanın ilk olarak İstanbul’da kurulduğunu, sonra mitolojide ‘rüzgârlar şehri’ olarak bilinen Ayvalık’a gelerek üretime devam ettiğini aktaran Cem Yalçın, Ayvalık Küçükköy Sanayi Bölgesi’nde bulunan yerlerindeki ek yatırımla, yılda 100 ile 150 adet rüzgar türbini üretebileceklerini söyledi. Son iki yılda güneş ve rüzgâr enerjisi için 3 milyon TL’lik Ar-Ge çalışması gerçekleştirdiklerini ifade eden Yalçın, sektörün sorunlarından da bahsederek, “Tek engel mevzuattaki yavaş işleyiştir. Bu hızlanırsa, bugün 100-500 kilowatt türbin üretebilen biz yerli üreticiler, çok kısa sürede 2 megawatt - 3 megawatt üreteceklerdir” dedi.
10 kilowatt ile 250 kilowatt arasında enerji üreten türbinler sattıklarını belirten Cem Yalçın, 2012’de 6.5 metre çapında, gün boyunca güneşi milimetrik takip eden konsantre güneş enerjisi sistemleri üretmeye başladıklarını söyledi. Bu sistemin de yerli üretim olduğunu anlatan Yalçın, güneş enerjisinin doğalgaz, elektrik, fueil oil, kömür gibi yakıtlara ALTERNATİF olduğunu söyledi. BALIKESİR
www.kobiden.com
25.01.2013