İZKA lisanssız elektrik üretimi başvurularında artış ...

 
İZKA İzmir Kalkınma Ajansı
 

 

İZKA lisanssız elektrik üretimi başvurularını arttırdı

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) nın 17 Aralık 2012 tarihinde başlattığı "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri" mali destek programıyla birlikte Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ye yapılan lisanssız elektrik üretimi başvuruları büyük artış gösterdi. Gediz Elektrik, gerekli izinlerin programın son başvuru tarihi olan 1 Mart 2013 e yetişmesi için süreyi uzattı. Buna göre ocak ayındakilerle birlikte 15 Şubat a kadar yapılan lisanssız elektrik üretimi başvurularının sonuçları 20 Şubat ta açıklanacak.

 

Program kapsamında yenilenebilir enerji sistemlerinin ve çevre teknolojilerinin tasarımına ve üretimine yönelik ar-ge, ürün-süreç yeniliği ve ticarileştirme çalışmaları, yenilenebilir enerji kaynaklarından lisanssız elektrik üretimi, bu kaynakların ısıtma, kurutma, soğutma ve ulaştırma amaçlı kullanımına yönelik projeler desteklenecek. Programa KOBİ ler, kooperatifler ve birlikler, yerel yönetimler, üniversite rektörlükleri ve organize sanayi bölgeleri başvurabilecek. Başarılı bulunan projelere, toplam 25 milyon lira kaynak aktarılması planlanıyor.

 

2012 Mart ayında yayımlanan 28229 Sayılı Resmî Gazete deki, Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ e göre azami 500 KW kurulu güçte lisanssız elektrik üretimi yapılabiliyor. Bunun için gerekli ön izin olan bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu için başvurular, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. ye ve organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren elektrik aboneleri için bölge dağıtım şirketlerine yapılıyor. Gediz Elektrik e 2013 Ocak ayında, 2012 nin ikinci yarısında yapılanlara denk sayıda başvuru yapıldı. 1 Şubat itibariyle 2013 yılında 15 rüzgar enerji santrali (RES), 22 güneş enerji santrali (GES), üç biyogaz ile üç de RES ve GES birleşiminden oluşan hibrid sistem için olmak üzere toplam 43 başvuru yapıldı. Bunların toplam kurulu gücü yaklaşık 15 MW. Bu güç, sistemler arasında 7 bin 150 KW RES, 5 bin 454 KW GES, 830 KW biyogaz ve 806 KW hibrid olmak üzere dağılıyor.

 

İZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Ergüder Can, yaptığı açıklamada, "Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Mali Destek Programı ile İzmir ekonomisine aktarılacak olan 25 milyon liralık kaynağın, ildeki mevcut yenilenebilir kaynakların ekonomiye kazandırılmasında, orta ve uzun vadede enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasında önemli bir katkı oluşturmasını bekliyoruz." dedi.  (Cihan)

www.bugun.com.tr

07.02.2013

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: