Karaman’da Enerji İhtisas Bölgesi Toplantısı
Enerji İhtisas Bölgesi toplantısı Karaman Valisi Murat Koca’nın da katılımıyla yapıldı.
Valilik toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya, Vali Koca nın yanı sıra Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Toktay, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Vehbi Konarlı ile Karaman ve çevre illerden gelen yatırımcı iş adamları katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Murat Koca, "Karaman a yatırımları teşvik etmek, yurt dışında çalışan Türk işçilerinin tasarruflarını Türkiye de yatırıma yönlendirmek ve yabancı sermaye girişinin artırılmasını sağlamak ve teknolojik altyapının öncelikle ilimizde gelişmesini sağlamak üzere Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Halen ülkemizde Ceyhan Endüstri Bölgesi, Filyos Endüstri Bölgesi ve Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olmak üzere, üç endüstri bölgesi mevcuttur. Karaman da tarım alanı olarak kullanılmaya müsait olmayan, mera vasıflı ve yüksek oranda güneş alan düz bölgede güneş enerjisi santrali ve rüzgar enerji santralleri kurulması amacıyla Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak değerlendirmesinin, ilimize teknoloji transferini sağlayacağı, aynı zamanda güneş enerji panellerinin kısmen yerli imalatına yönelmesi sonucunda bu konuda sanayisinin oluşacağı ve istihdama katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bilindiği gibi Karapınar Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi nin kuruluşu 8 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile gerçekleşmiştir. Karaman da da Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kurulması için çalışmalara başladık. Karaman Enerji İhtisas Endüstrisi Bölgesi nin kurulması gerçekleşirse, Karaman, Türkçenin Başkenti yanısıra, Temiz Enerjinin Başkenti de olacaktır. Karapınar da 1650-1700 kwh/m2 olan Güneş Radyasyonu, Karaman da 1700-1750 kwh/m2 olup, bu konumu ve değerleri ile Enerji İhtisas Bölgesi olmayı hak etmiştir diye düşünüyorum. Şu anda 80 firmanın Karaman ilinde güneş enerjisi ölçümü yapması dikkat çekicidir. Özel sektörün Karaman ilinin güneş radyasyon değeri, güneşlenme süresi, yıllık yağış oranları, düz ve tarıma elverişli olmayan arazisi, arazinin genişleme alanı bulunması, arazi maliyetleri ve çevre düzeni planına göre kullanım fonksiyonu, eğimin az olması, jeolojik yapı ve Deprem kuşağında en az risk taşıyan bölge olmasından dolayı göstermiş olduğu bu ilgiyi de göz önüne alarak Karaman ın Yenilenebilir Enerji olan Güneş Enerjisinden Elektrik Enerjisi elde edebilecek Türkiye nin en uygun bölgesi olduğu bilinmektedir. Karaman Valiliği olarak Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi İlanı için gerekli çalışmalar başlatılmış, natif arazi belirleme çalışmaları yapılmış, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvuru için fizibilite çalışma sürecine gelinmiştir. İlimizde güneş enerjisinin bol miktarda bulunması, dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak bedava bir kaynak olması yanında tükenmeyen temiz enerji kaynağı olması sebebiyle, ilimizin kaynaklarını etkin bir şekilde kullanabilmek ve yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisi sayesinde ilimizi temiz enerjinin merkezi haline getirmek en öncelikli hedefimizdir. Bu toplantı hem böyle bir çalışma yapıldığını kamuoyu ile paylaşmak, hem de yapılacak işler ve işlemler konusunda bilgi paylaşımı yapmak amacıyla düzenlenmiştir" dedi.
Vali Koca nın konuşmasının ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Vehbi Konarlı, Karaman da Enerji İhtisas Bölgesi kurulmasıyla ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi verdi. (İHA)
www.stargundem.com
28.12.2012