Yenilenebilir Enerjide ‘Şebeke’ Sınırı Kaldırılsın
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye ulaşımında bilimsel verilere dayanmayan bariyerler konulduğunu söyledi. Türkiye’nin bu kaynaklar açısından Avrupa’nın en şanslı ülkesi olduğuna işaret eden Meral, devletin yanı sıra özel sektörün de bu alanda yatırım yapması gerektiğini kaydetti.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, yenilenebilir enerji kullanımının geliştirilmesi için kaynakların şebekeye ulaşımındaki sınırlandırılmanın kaldırılması ve bağlantı kapasitelerinin artırılması gerektiğini söyledi.
TUSKON, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Almanya Federal Çevre Bakanlığı’nın katkıları, Almanya İş Hayatı Dernekleri Federasyonu’nun (BUV) desteğiyle düzenlenen II. Türk-Alman Yenilenebilir Enerji İşbirliği Forumu’nda, iki ülke arasında yenilenebilir enerji alanında işbirliği masaya yatırıldı. Meral, forumun açılışında yaptığı konuşmada, farklı kesimlerden gelen eleştirilere rağmen Enerji Bakanlığı’nın nükleer enerji konusunda ciddi bir kararlılık sergilediğini kaydetti. Meral, aynı kararlılığı rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımlarının artırılması ve geliştirilmesinde de gösterilmesini istedi. TUSKON Başkanı, uluslararası uzmanların Türkiye’de iletim şebeke operatörlerinin bilimsel ve teknik gerçeklere dayanmayan erişim bariyerlerinin konulduğuna yönelik eleştirilerine dikkat çekti. Kaynakların ülkeye kazandırılması için Avrupa’da benzer şebeke erişim kriterlerinin yeniden detaylı incelenmesi gerektiğini belirten Meral, “Bu konuda statükocu tutum sergileyen anlayışın değiştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi. Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında temel enerji sağlayıcıları olan güneş, rüzgâr ve jeotermal enerji açısından Avrupa’nın en şanslı ülkesi olduğuna dikkat çeken Meral, 2023’e kadar Türkiye’nin toplam enerji talebinin yüzde 30’unun yenilenebilir enerjiden karşılanma hedefine işaret etti. Söz konusu hedefe ulaşabilmek içinse yalnız hükümetlerin değil özel sektörün de üstlenmesi gereken önemli roller olduğunu belirtti.
Forumun yeni yatırımlara imkân tanıyacağını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, uluslararası yatırımcıları Türkiye’ye davet etti. Yıldız, “Yenilenebilir enerji kaynakları oranımız yüzde 25-26. Yüzde 30 hedefi uygulanabilir, hatta bunu aşabiliriz de.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkelerinin iki katından daha fazla yenilenebilir kaynağa sahip olduğunu dile getiren Yıldız, “Bütün bunlar Türkiye’nin enerji yatırımları adına ne denli çekici olduğunu ortaya koyuyor.” dedi.
Bakan Taner Yıldız, programın ardından doğalgaz tedarikiyle ilgili soru üzerine, bu konuda herhangi bir sorun olmadığını, sanayiden gelen talepleri hemen karşılayabileceklerini söyledi. Yıldız, “Varsa kontrat yapacaklar müsteşarımızın da içinde bulunduğu heyetten temin edebilir.” dedi. Türkiye’nin artan enerji ihtiyacına rağmen bu yöndeki projelerin çevreyi kirletecek şekilde gerçekleşmediğini söyleyen Yıldız, “Türkiye, yaklaşık 500 milyon tonluk tespit edilmiş kömür rezervlerini o bölgenin çevreyle alakalı hassasiyetleri tamamlanmadığı için durduran bir ülkedir.” sözlerine yer verdi.
Sistemlerimiz birbirine uyumlu hale getirilmeli
Almanya Federal Cumhuriyeti Çevre İşleri ve Su Ekonomisi Bakanlığı Genel Müdürü Dr. Helge Wendenburg, formda yaptığı konuşmada ülkelerin yenilenebilir enerjiyi yaygınlaştırmaya yönelik teşvik mekanizması geliştirmesi gerektiğine dikkat çekti. Wendenburg hükümetlerin bu alanda ilerleme kaydedebilmesi için bazı noktalara dikkat çekerek, “Yenilenebilir enerji kaynaklarının doğrudan pazarlanması, depolama santralleri hazır edilmeli, şebekelerle yenilenebilir enerji sistemlerinin birbirine uyum sağlaması gerekir.” şeklinde konuştu. Hem Türkiye’nin hem de Almanya’nın enerjide dışa bağımlı ülkeler olduğunu vurgulayan Wendenburg, “Bu sebeple petrol fiyatlarının getirdiği olumsuzluklara maruz kalıyoruz. Bu miktar giderek artacak ve kendi kısıtlı imkânlarımızı diğer alanlara harcamakta zorlanacağız.” değerlendirmesini yaptı. Ülkesinin Türkiye’de Enerji Bakanlığı ile yürütülecek işbirliğinin eşiğinde olduğunu söyleyen Wendenburg, “Şebekelere enerji sağlamak, biyogaz stratejisi, organik atıkların değerlendirilmesi, su ve toprağın temizlenmesi gibi alanlarda çalışma grupları oluşturuldu.” dedi.
www.zaman.com.tr
14.12.2012