Milli gelir payı yükselecek
Karapınar’da kurulacak olan Enerji İhtisas Bölgesi ile Türkiye, enerji üretiminde önde gelen bir bölgeye kavuşmuş olacak. Bölgede 10-15 bin arasında istihdam beklenirken Konya’nın milli gelirden aldığı pay artacak.
Konya’yı Türkiye’de ve dünyada önemli bir enerji üssü haline getirecek olan Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesi sonucunda elektrik üretimine yönelik birçok avantaj getirecek. Valilik tarafından yapılan çalışmalar sonucunda bölgede 60 milyon metrekare mera vasfında arazi tespit edildi. Proje için ülkedeki en uygun bölge olan Karapınar, güneş enerjisi üretimi için güneş tarlalarının merkezi olacak.
MALİYETİ DÜŞÜK
Karapınar’da tespit edilen araziler, güneş radyasyonu açısından verimli kuşakta bulunmaları, tarıma elverişli olmamaları, düşük eğime sahip olmaları, ülkemizin en az yağış alan bölgesinde bulunmaları ve çevrelerinde gölge yapacak yükseltilerin bulunmaması gibi özellikleri nedeniyle güneş enerjisinden elektrik üretilmesine yönelik santraller için oldukça elverişli. Ancak en önemli konu arazilerin ALTERNATİF maliyetinin oldukça düşük olması.
BAKANLIK PROJEYİ KABUL ETTİ
Valilik bölgede enerji ihtisas bölgesi oluşturulması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na başvuruda bulundu ve ilgili bakanlık proje için fizibilite raporu hazırlattı. Hazırlanan raporun olumlu sonuçlanması neticesinde 29 Haziranda toplanan Endüstri Bölgeleri Koordinasyon Kurulu toplantısında “Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” kurulması karara bağlandı.
HEDEF MİLLİ GELİRİ ARTIRMAK
Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması ile birlikte bölgede üçlü bir yapı sağlanıp Konya’nın milli gelirden aldığı payın artırılması hedefleniyor. Bunlar; enerji üretecek güneş tarlaları oluşturmak, Konya’da bulunan üniversitelere inovasyon merkezi kurmak ve bir sanayi alanı meydana getirmek. Kurulacak bölge için yerli malzeme kullanımı ilave fiyat uygulamasıyla teşvik edilmektedir. Bu açıdan Konya ve Karapınar’da sektöre ilişkin sanayinin gelişmesi bekleniyor.
İSTİHDAM ARTACAK
Karapınar enerji üssü tamamlandığı taktirde güneş enerjisine yönelik katma değerin tamamı Konya’da kalmış olacak. Güneş tarlaları, yan sanayi ve inovasyon merkezi gibi faaliyet alanlarında toplamda 10 bin ile 15 bin arasında bir istihdamın sağlanacağı beklenmektedir. Özge Demirtaş-Memleket
www.memleket.com.tr
19.11.2012