55 bin megawata eşit elektrik üretilebilir ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Konya enerji üssü olacak

Konya Ovası Projeleri (KOP) bölgesinde, 100 bin hektarlık alanda kurulacak güneş enerji santralleri ile Türkiye nin mevcut kurulu güç kapasitesi olan yaklaşık 55 bin megawata eşit elektrik üretilebileceği bildirildi.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji ve gıda güvenliğinin Türkiye nin ve dünyanın iki temel konusu olduğunu söyledi.

 

KOP Bölge Kalkınma İdaresi nin, bölgenin tarım ve gıda sektöründe rekabetçi üretim yapabilmesi ve suyu akılcı kullanan bir bölge olabilmesi için planlamalar yaptığını belirten Babaoğlu, Türkiye nin en büyük sorunlarından olan enerji konusunda da çalışma yaptıklarını dile getirdi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nın daha önce Türkiye deki rüzgar ve güneş enerjisi haritalarını yayınladığını anımsatan Babaoğlu, Bu raporlara baktığımız zaman KOP bölgesindeki illerimiz olan Konya, Karaman, Aksaray ve Niğde nin güneş enerjisi etkinliği ile düz, ekonomik ve atıl alan mevcudiyeti bakımından Türkiye nin en iyi güneş enerjisi üretim alanları olduğu yönündeki bilgileri görebilirsiniz diye konuştu.

 

TARIM DIŞI ARAZİ 3,5 MİLYON HEKTAR

Babaoğlu, KOP bölgesinin, 6,5 milyon hektarlık alandan oluştuğunu belirterek, şöyle devam etti:

 

Bölgede toplam 6,5 milyon hektarlık yani 65 bin kilometrekarelik alanda 3 milyon hektarlık tarım arazisi var. Büyük kısmı güneş enerjisi santralleri kurulumuna uygun nitelikte olan 3,5 milyon hektarlık tarım dışı arazi mevcut. Bu alanlar güneş enerjisi santrallerinin ekonomik olarak kurulabilmesine uygun nitelikte.

 

Özel şirketlerin meralarda güneş enerjisi santralleri kurma eğilimleri olduğunu ifade eden Babaoğlu, mera veya tarım arazisi olarak kullanılmayan ve güneş enerjisi santrallerinin kurulabilmesine uygun geniş araziler mevcutken, santral kurulumu için meraların kullanılmasının yanlış olacağını söyledi.

 

Babaoğlu, bu konuda rapor hazırladıklarına dikkati çekerek, Bu rapor, KOP bölgesinin tarımsal arazi üretimi, mera üretimi ve güneş enerjisi üretimiyle ilgili arazinin planlanmasına yönelik bir makro Türkiye projesidir dedi.

 

RAPOR, İLGİLİ BAKANLIKLARA SUNULDU

Söz konusu raporu ilgili bakanlıklara sunduklarını aktaran Babaoğlu, şunları kaydetti:

 

Hazine arazileri ile meraların da toplulaştırmasını yapalım ve tarıma uygun alanları ayıralım, tarıma uygun olmayan alanları da güneş enerjisi üretimine uygun organize bölgeler olarak ilan edilmesini sağlayacak bir model ortaya koyalım önerisini getirdik. Bilindiği gibi Konya nın Karapınar ilçesinde tarıma elverişli olmayan 6 bin hektar alan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi ilan edildi. Bu çok olumlu bir gelişmedir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı na teşekkür ediyoruz. Türkiye de 2013 yılı sonuna kadar tahsis edilen 600 megawat kurulu güç lisans izninin 5 katı sadece bu alandan karşılanabilir.

 

55 BİN MEGAWATA EŞİT ELEKTRİK ÜRETİLEBİLİR

KOP bölgesinde, 100 bin hektarlık alanda organize bölgeler halinde kurulacak güneş enerjisi elektrik üretim santralleriyle, Türkiye nin mevcut kurulu güç kapasitesi olan yaklaşık 55 bin megawata eşit elektrik üretilebileceğini vurgulayan Babaoğlu, şunları söyledi:

 

Eğer tarıma hiç uygun olmayan 100 bin hektarlık alanı bu çerçevede belirleyip, yatırımcıları bu bölgelerde güneş enerjisi santralleri kurmaya teşvik edersek güneş enerjisi santrallerinin kurulu güç kapasitesi, Türkiye de mevcut olan kurulu güç kapasitesi kadar bir kapasiteye ulaşıyor. İlgili bakanlıklara sunduğumuz raporda yer alan öneriler hayata geçirildiği takdirde, daha önce salt enerji tüketen bir bölge olan KOP bölgesi, enerji üreten bir bölge haline geldiği gibi, Türkiye ye mevcut kurulu güç kapasitesi kadar ek bir kapasite sunacaktır.

www.sabah.com.tr / ekonomi

09 Kasım 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: