Güneş tarlaları kuracaklar ...
 
 

 

Türkiye de de güneş tarlaları kuracaklar

Çeşitli bölgelerde 150 milyon euroluk yatırım yapacak olan firma, 25 milyon euroluk ek yatırımla Çin deki güneş enerjisi sistemlerini üreten şirketini de Ege ye taşıyacak.

 

Avrupa nın en büyük güneş tarlasını kuran Alman enerji devi Sybac, Türkiye yi yeni büyüme alanı olarak seçti. İzmir merkezli Sybac Türkiye şirketini kuran Almanlar, 2013 yılında çeşitli bölgelerde oluşturacakları güneş tarlaları için 150 milyon euroluk yatırım yapacak. Alman firma, 25 milyon euroluk ek yatırımla Çin deki güneş enerjisi sistemlerini üreten şirketini de Ege ye taşıyacak. Sybac Solar AG CEO su Michael Rieber, 8 yıl önce kurulan şirketlerinin 600 megavattlık (mv) kurulu güce ulaştığını, anahtar teslimi projelerin büyüklüğünün de 1200 mv ı bulduğunu söyledi. Küçük çatı tesisleri ile başladıkları yatırımları 4 yıl önce güneş tarlalarına taşıdıklarını belirten Rieber, "2009 da ilk büyük güneş tarlasını kurduk. 28 mv lık üretim yapan Avrupa nın en büyük güneş tarlası bize ait. Her yıl ciromuzu 3 katına çıkardık. Sadece bu yıl 300 milyon euronun üzerinde yatırım yapacağız. Ancak Almanya da güneş enerjisine verilen destekler azaldığı için farklı ülkelere açılmaya karar verdik. Fransa ve Amerika nın yanı sıra Türkiye ye de şirket kurduk" dedi.

 

İHALELERE GİRECEKLER

Türkiye de çok yüksek beklentiler içinde olduklarını ifade eden Rieber, "Türk ortağımız Veysel Çelik ile güzel işlere imza atacağız. Gelecek yıl 100 megavatlık güneş tarlası kurmayı hedefliyoruz. Yatırım tutarı 150 milyon euroyu bulacak. Aynı zamanda anahtar teslimi projeler yapacağız. Gelecek yaz devletin gerçekleştireceği güneş tarlaları ihalelerine de katılacağız" diye konuştu.

 

İstikrarlı politik sistemin, büyüyen ekonominin, güneş verimliliğinin, güneş enerjisine verilen yüksek desteklerin Türkiye de yatırım kararında etkili olduğunu belirten Rieber, "Biz güneş enerjisinde Türkiye nin Çin den sonra en büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Türk bankaları bu yatırımlara finans sağlıyor. Kilovat başına 11 dolar da destek var. Ülke sanayisinin enerji ihtiyacı büyüyor. O nedenle burada büyüyeceğiz" diye konuştu.

 

Yerli üretilen güneş enerjisi sistemlerine 6.6 dolar destek verildiğini belirten Sybac Solar Yönetim Kurulu Başkanı Christian Rautenberg, bu nedenle Çin deki güneş sistemleri üretimini Türkiye ye taşımaya karar verdiklerini de açıkladı. Rautenber, şöyle konuştu; "Güneş enerjisi teknolojisinde bir numarayız. Daha önce Almanya da yaptığımız üretimi Çinli ortağımız ile Çin e taşımıştık. Ancak Türkiye de yerli sistemlere verilen teşvik nedeniyle o ortağımızla birlikte burada yatırım yapacağız. Alman teknolojisi ile Türk işçisinin gücünü kullanarak rekabet gücümüzü artıracağız. 25 milyon euroluk bir yatırım olacak. Tesis yılda 120 mv lık üretim yapacak. Talebe göre üretimi iki katına çıkarabileceğiz. Yatırım yeri için farklı illerde çalışma devam ediyor. Fakat önceliğimiz yatırımı Ege de yapmak."

 

"Örnek proje İzmir de olacak"

Sybac ın Türk ortağı Veysel Çelik ise güneş enerjisinde ilk yatırım bedelinin 2.5 milyon eurodan 1.5 milyon euroya düştüğünü söyledi. Almanya nın güneyinde yıllık metrekareye düşen güneş ışınının 1100 saat olduğunu kaydeden Çelik, "Ülkemizde Karadeniz de bile metrekareye düşen güneş ışını 1200 saat. Muğla ya inince 2 bin saate çıkıyor. Teşvikler de yabancı yatırımcıları cesaretlendiriyor" dedi. Enerji Bakanlığı nın 14-15 Haziran 2013 tarihlerinde ihale düzenleyeceğini belirten Çelik, 27 ilde, 211 trafo merkezi yakınında 600 mv lık güneş tarlaları kurulacağını söyledi. Çelik, Sybac olarak ihalede yer alacaklarını belirtti. Anahtar teslimi projeler yapacaklarını vurgulayan Çelik, ilk projeyi İzmir de gerçekleştirmek istediklerini dile getirdi.

www.yeniasir.com.tr / ekonomi

29 Ekim 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: