Elektrik sorununu güneş enerjisiyle çözecek ...
 
 

 

Mardinli İşadamları, Elektrik Sorununu Güneş Enerjisiyle Çözecek

Mardin de sık sık yaşanan elektrik kesintileri ve dalgalanmalar nedeniyle tesisleri günlerce çalışamaz hale gelen ve zordurumda kalan sanayiciler, kendi imkanlarıyla 53 milyon Euro yatırım yaparak, elektrik sorununu güneş enerjisiyle çözmek için çalışmalara başladı. Mardin Organize Sanayi Bölgesi ve Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, en büyük sorunları olan elektrik kesintileri nedeniyle bölgeye yatırımcının gelmediğini belirterek, "Öngördüğümüz sistem 53 milyon Euro, yaklaşık 125 milyon TL ye mal olup, 30 MW lık bir gücü ihtiva etmektedir. Sistemin, 6 yıllık bir sürede kendini amorti etmesi planlanıyor. Projeyle ilgili olarak OSB deki bütün müteşebbisçilerimiz çok istekli ve arzulular" dedi.

 

Mardin ve çevresinde özellikle yaz aylarında sık sık yaşanan elektrik kesintisi ve dalgalanmalar vatandaşların büyük tepkisine neden olurken, sanayici ve şadamlarına da ciddi derecede maddi kayıplar yaşattı.

 

İŞADAMLARI HAREKETE GEÇTİ

Mardin Organize Sanayi Bölgesi ve Mardin Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) Başkanı Nasır Duyan, Mardinli sanayicilerin en büyük sorunu olan elektrik sorununu kökünden çözmek için Dicle Kalkınma Ajansı, Kamu ve özel bankaların da aralarında olduğu dış desteklerle, Mardin OSB ye yaklaşık 53 milyon Euro tutarında 30 MW lık güneş enerjisi santrali kuracaklarını söyledi. Mardinli sanayicilerin bütün sıkıntılara rağmen ülkenin ihracat rakamlarını arttıracak başarılı çalışmalara katkıda bulunduklarını, elektrik borçlarını da düzenli olarak ödediklerini vurgulayan Duyan, buna rağmen istenilen kalitede enerjiyi bir türlü alamadıklarını söyledi. Duyan, kurulacak santral ile organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren bütün işletmelerin enerji ihtiyacının karşılanacağı gibi, fazlasını da DEDAŞ a satmayı planladıklarını belirtti.

 

İHALE AŞAMASINA GELDİ

Mardin deki bütün sanayicilerin projeyi sahiplendiğini ve oluşturacakları çok ortaklı bir şirketle bu santrali kuracaklarını belirten Duyan, kurulacak santral için fizibilite çalışmalarını bitirdiklerini ve ihale aşamasına geldiklerini anlattı. Türkiye de güneşten en çok faydalanan illerden birinin de Mardin olduğunu kaydeden Duyan, şunları söyledi:

 

"Bizim en büyük sorunlarımızın başında elektrik sorunu gelmektedir. Mardin OSB ye yatırım yapmak isteyen Türkiye nin hatırı sayılır önemli firmaları, bu sorun nedeniyle bekleyiş içindedirler. Sorunu çözmek için ALTERNATİF çalışmalar içinde girdik. Söz konusu farklı ALTERNATİFLERLE ilgili fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Gündemimizde güneş enerjisi de var, rüzgar enerjisi de var. Çalışmalarımızla alakalı ilgili firmalardan teklifleri kabul etmeye başladık. Şu ana kadar elimize ulaşmış iki teklif var ve halen gelip projeyle ilgili sunum yaparak, çalışmalarını paylaştıktan sonra bizlere tekliflerini iletmek üzere sırada bekleyen firmalar var. Öngördüğümüz sistem 53 milyon Euro, yaklaşık 125 milyon TL ye mal olup, 30 MW lık bir gücü ihtiva etmektedir. Sistemin, 6 yıllık bir sürede kendini amorti etmesi planlanıyor. Projeyle ilgili olarak OSB deki bütün müteşebbisçilerimiz çok istekli ve arzulular. Bizler de çok istekliyiz. Bu konuda desteklerine başvuracağımız finansal kuruluşlar, dış destekler, destekler, kalkınma ajansı ve bankalarla ilgili görüşmelerimiz sürüyor."

 

MARSİAD Başkanı Nasır Duyan, mevcut Organize Sanayi Bölgesi ndeki altyapıyı iyileştirmek için hızlı bir çalışmanın içerisinde olduklarını da belirterek, elektrik hatlarının yerin altına indirilmesinin yanı sıra, OSB nin sınırlarının genişletilmesi çalışmalarının da sürdüğünü söyledi. Mardin (DHA)

www.haberler.com

18.10.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: