Yatırımcının güneş hayali ...
 
 

 

Bakanlık emir verdi, yatırımcının güneş hayali orman a takıldı

Türkiye nin enerji arzında önemli bir yere sahip olması planlanan güneş enerjisinde bürokrasi aşılamıyor. Uzun süre tebliğin çıkmasını bekleyen yatırımcılar, bu kez Orman Bakanlığı na takıldı. Ölçüm istasyonu kurmak için Orman Bakanlığı ndan izin almak zorunda olan yatırımcılar ağustos ayında çıkan güneş enerjisi başvurularını kabul etmeyin yazısıyla şoka uğradı...

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nun Ocak 2012 de çıkardığı Güneş Enerjisi tebliğine göre, bu alana yatırım yapmak ve lisans almak isteyen yatırımcıların Haziran 2013 tarihinde EPDK ya 6 aylık ölçüm raporlarını sunmaları gerekiyor. 6 aylık ölçüm raporunun sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi için de yatırımcıların ölçüm istasyonlarını en geç kasım ayına kadar kurmaları bir başka zorunluluk. Mülkiyeti kendinde olan araziler dışında ölçüm yapmak isteyenlerin başvurduğu kullanabileceği en uygun yer orman arazileri. Orman arazilerini kullanabilmek için Orman Bakanlığı ndan izin almaları gerekiyor. Evrakları hazırlayıp başvuru için Orman Bakanlığı na bağlı müdürlüklerin kapısını çalan yatırımcılar elleri boş dönüyor, başvuruları alınmıyor. Çünkü Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 9 Ağustos ta Orman bölge müdürlüklerine gönderdiği bir yazıda güneş ölçümü için izin başvurularının alınmamasını istedi.

 

1 OCAK TA BAŞLAMAMIZ ŞART

Güneş enerjisine yatırım yapmaya hazırlanan bir işadamı Şu ana kadar kurulan istasyon sayısı 30 u geçmiş değil. Bir istasyonun maliyeti en az 20-30 bin euro. Yurtdışından sipariş verdik bazıları geldi, bazılarını bekliyoruz ancak izin alamadık sözleriyle içinde bulunduğu durumu anlatıyor. Aynı yatırımcı İstasyon sadece ölçüm için değil, yatırım için de gerekli. Tüm işlemleri bitirdikten sonra bir de Meteoroloji Genel Müdürlüğü nden izin almak gerekiyor. En geç 1 Aralık ta Meteoroloji Genel Müdürlüğü ne başvuruda bulunmalıyız ki 1 Ocak 2013 itibarıyla ölçümlere başlayabilelim. Şu anda bu mümkün görünmüyor diyor.

 

Her yatırımcı ayrı rapor verecek

Yatırımcıları zor duruma düşüren bir diğer uygulama ise tüm yatırımcılardan ayrı ayrı ölçüm raporu istenmesi. Bu uygulama da sektörde tartışılıyor. İşadamları Her bir ölçümün fiyatı 10 bin euro civarında. Örneğin iki firmaya üretim lisansı verilebilecek bir noktaya 50 başvuru olursa, 50 si de ayrı ayrı ölçüm raporu sunmak zorunda. İncelemeler sonunda iki şirket lisans alacak 48 i boşa gidecek. Dolayısıyla kurulan istasyonlar için ödenen paralar, bu cihazları üreten ülkelere kaynak yaratmış olacak deniyor. Bu işten en karlı çıkacak olan ülke ise Almanya, çünkü Almanya güneş enerjisi teknolojisinde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. İşadamları Güneş enerjisine yatırım yapan ülkelerde ölçümleri devlet yapıyor. Daha sonra santral kurulacak bölgeleri belirleyerek ihaleye çıkıyor. Lisansı alan şirket ölçüm masraflarını ödüyor. Türkiye de de bu sistemin olması gerekiyor önerisinde bulunuyor.

 

İZİNLER BAŞBAKAN DAN

Haziranda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan genelgede kamuya ait araziler, taşınmazların satımı, kiralanması gibi tüm işlemler için Başbakanlık tan izin alınması zorunlu hale getirilmişti. Ölçüm istasyonu kurmak için Orman Bakanlığı na başvuruda bulunanları bir de bu engel bekliyor. Orman Bakanlığı başvuruları kabul etse bile son onay için Başbakan ın imzası şart. İşadamları ve bürokratlar Başbakanlıkta bu konu hakkında oluşturulmuş bir ekip, uzman kadro yok. Dolayısıyla yığılma olacak, izinler gecikecek yorumunu yapmıştı.

 

Bırak yabancıyı yerli bile vazgeçer

Sektöre yatırım yapmaya hazırlanan bir işadamı Hangi mantıkla başvurular kabul edilmiyor anlamakta zorluk çekiyorum. Ölçümler düzgün arazide olur, bunların çoğu da devlete ait araziler. Ölçümü yaptığı yerde yatırım yapmak gerekiyor zaten ancak Orman Bakanlığı bürokrasisini aşamıyoruz, Bakanlığın neden böyle bir yazı yazdığını anlamak mümkün değil. Kamuda koordinasyon olması şart, bir kamu kurumu git izin al diyor, izin alacağın kurum vermiyorum diyor. Bu durumda bırakın yabancıyı yerli yatırımcı bile vazgeçer diyor. Ölçüm istasyonu için gerekli olan araçlar ve ölçüm sensörleri Türkiye de üretilmiyor. Şu anda talep fazla olduğu için teslim süreleri de uzamış durumda.

 

Rüzgara var, güneşe yok!

Yatırımcılar, En önemli ve hassas cihaz sensörler, sistem iki haftada getirilebiliyor ancak sensörlerin teslimi iki ayı aşıyor. Şimdi sipariş versen en erken kasımda alabiliyoruz, pahalı olduğu için de istasyon izni almadan sipariş vermek istemiyoruz diyor. Sektör oyuncuları Bu tavrın arkasında başka bir neden mi var bilemiyoruz, çünkü rüzgar ölçümü için Orman Bakanlığı na başvuruda bulunanlar izin alabiliyor, yazıda özellikle güneş enerjisi başvuruları alınmasın deniyor, bunun nedenini anlayabilmiş değiliz yorumunu yapıyor. Esin GEDİK

www.aksam.com.tr

08.09.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: