İki yeni endüstri bölgesi kuruluyor ...
 
 

 

ÇED raporu üç ay içinde verilecek, kamulaştırma parası devletten olacak

Türkiye ye iki yeni endüstri bölgesi kuruluyor. Konya-Karapınar, güneş enerjisi, Zonguldak Filyos da demir-çelik, çimento ve enerji yatırımları için özel endüstri bölgesi ilan edilecek. Bu bölgelere yatırım yapanların ÇED raporu üç ayda verilecek, kamulaştırma giderlerini devlet karşılayacak.

 

Adana-Ceyhan da kurulan Türkiye nin ilk enerji ihtisas endüstri bölgesinin ardından, iki yeni endüstri bölgesi daha kuruluyor. Başbakanlık a sunulan karara göre, Zonguldak-Filyos ve Konya-Karapınar, özel endüstri bölgesi ilan edilecek. Bu iki bölge için toplamda 20 milyar dolarlık yatırım beklenirken, yeni teşvik sistemi, buraya yatırım yapacaklar için genişletilerek uygulanacak. Yatırım yapanların ÇED raporu üç ayda verilecek, kamulaştırma giderlerini de devlet karşılayacak.

 

BÜYÜK YATIRIMLAR İÇİN FIRSAT

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Filyos taki endüstri bölgesinin,  Marmara daki yatırımlara yakınlığı ve Karadeniz de stratejik bir yerde olması nedeniyle büyük yatırımlar için önemli fırsat olduğunu söyledi. Ergün, Filyos ta 400 hektarlık bölgenin sanayi alanı olarak planlanacağını belirtirken, buraya yapılması planlanan Filyos Limanı nın da yatırımlara katkı sağlayacağına dikkat çekti. Ergün, Bu bölgeye yatırım beklentileri özellikle demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santrallerinde yoğunlaşıyor dedi.

 

ÖZEL YATIRIM BÖLGESİ

Ergün, Konya-Karapınar Bölgesi nin ise güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için öncü olacağını söyledi. Ergün, Burası, sahip olduğu yüksek güneş ışınım değerleri ve güneşlenme süreleri ile güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar açısından ülkemizin önde gelen bölgelerinden birisi. Bu ilçe, toplam 5 bin 971 hektarlık iki ayrı alanda endüstri bölgesi ilan edilecek. Bölgenin 50 kilometre doğusundan geçen Ereğli-Aksaray-Niğde Doğal Gaz İletim Hattından bölgeye çekilecek besleme hatları ile yine elektrik üretiminin hedeflendiği doğalgaz santrallarının kurulması fırsatı da olacak diye konuştu.

 

GENİŞLETİLEREK UYGULANACAK

ERGÜN bu iki yeni bölgeye yatırım yapmanın yatırımcılara sağlayacağı avantajlara da dikkat çekerken, bu bölgelerdeki yatırımlar için yeni uygulamaya giren Yeni Teşvik Kanunu ndaki teşvik unsurlarını, Bakanlar Kurulu kararıyla genişleteceklerini kaydetti. Ergün, Ayrıca bu bölgedeki yatımlar için gerekli ÇED Raporları dahil diğer tüm ruhsatlar, üç ay gibi kısa bir sürede alınabilecek. Kamulaştırma ve altyapı bedellerini de, Bakanlığımız bütçesinden karşılamayı düşünüyoruz dedi.

 

20 milyar dolarlık yatırım beklentisi

BU bölgelerdeki yatırım beklentilerine de değinen Ergün, şunları kaydetti: Karapınar Endüstri Bölgesi nin yaklaşık 5 bin 900 hektar olduğu göz önüne alınırsa ve alanın tümünün güneş enerjisi yatırımı için ayrıldığı düşünülürse toplam yatırım maliyeti yıllık 590 MW Kurulu gücü olan tesisler için yaklaşık 8,5 milyar Euro luk bir yatırıma yer verilebilecek Diğer taraftan Filyos Endüstri Bölgesi yaklaşık 400 hektar alan olarak düşünülüyor. Demir-çelik sektöründe yapılan yatırımlar incelendiğinde 50 hektarlık arazi üzerine kurulan bir fabrika yatırımı yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaşıyor. Yani bu bölgeye yapılacak yatırımların hepsi demir-çelik yatırımları olursa, toplam 350 hektar alana 10,5 milyar dolar sabit yatırım maliyeti çıkarılabilir. (Deniz ÇİÇEK)

www.aksam.com.tr

09.07.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: