Enerji sektöründeki yatırımcıların teşvik sevinci kısa sürdü
 
 

Kriz olmasaydı elektrik kesintileri başlayacaktı …

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, hükümetin yenilenebilir enerji yatırımlarına, alım garantili fiyat tarifeleri yoluyla teşvik vermeyi öngören yasa teklifinin, TBMM gündeminden kaldırıldığını açıkladı, teklifin çekilmesine tepki gösterdi.

 

BTSO Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, rüzgar, hidroelektrik, güneş enerji santralı yapımında alım garanti desteklerini içeren yasa teklifinin TBMM den çekildiğini açıkladı.

 

Aynı zamanda Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu nun (OSBÜK) Yönetim Kurulu Başkanı olan Mahmut Yılmaz, oda meclisinde yaptığı açıklamada, elektrik üretimindeki yetersizliğe dikkat çekti.

 

Sanayi ve Teknoloji Komisyonu nun 14 Kasım 2008 de TBMM ye sevk edilen yasa teklifine değinen Yılmaz, “ Üzülerek görüyoruz ki, bu yasa teklifi meclis gündeminden kaldırıldı. Bununla ilgili söyleyecek çok şeyimiz var " dedi.

 

Kriz olmasaydı elektrik kesintileri başlayacaktı …

Yılmaz şunları söyledi :  " Yasa teklifimizde önerilen alım garanti fiyatları şöyleydi : Hidroelektrik santrallerinde 10 yıl için 7 Euro / sent, karada rüzgar santralında 8 Euro / sent, denizde rüzgar enerjisi üretiminde 12 Euro / sent, jeotermal enerjide 9 Euro / sent, Fotovoltaik güneş sisteminde ilk 10 yıl için 25 Euro / sent , ikinci 10 yıla 20; yoğunlaştırılmış güneş enerjisi yatırıma 20 Euro / sent, çöp ve metan gazından üretime 14 Euro / sent, gel-git enerjisine dayalı santralde üretilecek elektriğe de 16 Euro/sent alım garanti fiyatı öngörülüyordu. Şimdi bu gündemden kaldırıldı.

 

Eğer kriz olmasaydı, bu yıl biz elektrik kesintileriyle karşı karşıya kalacaktır. Elektrik üretiminde maalesef biz geri kalıyoruz. Ama kriz elektrikte imdada yetişti ve piyasayı rahatlattı. Eğer biz AB ye girmek, o standartları yakalamak, fert başına 6 bin 500 kilowat / saat tüketimi yakalamak istiyorsak, 2020 yılına kadar önemli yatırımları tamamlamamız gerekiyor. Bunu fosil yataklardan elde etmeyi düşünüyorsak, Türkiye de büyük bir karbondioksit salınımı ile karşı karşıya kalır.

 

Bugün Türkiye de yenilenebilir enerji yatırımına mutlak surette desteğe ihtiyaç var ve bu desteğin verilmesi lazım. TOBB Enerji Sektörü Meclisi olarak bunu destekliyoruz. Desteğin yolu illa da fiyat tarifeleri ile olmayabilir, yatırım yönüyle de olabilir. Elektriği Piyasa Mali Uzlaştırma Kurulu na satmak veya ihtiyacı olanlara daha ucuza temin etmek gibi destekler de işin içine girebilir. Ama yenilenebilir enerjinin, kendi öz kaynaklarımızın, mutlak suretle değerlendirilmesi gerekir.

 

Yerli kömürde de yeni teknoloji, akışkan yatak teknolojileri ile çevreyle barışık yatırımlarda büyük destek ve yasal düzenlemelere ihtiyacımız var. Çünkü yatımcılar artık bu tür sorunlarla, mahkemelerle uğraşmak istemiyor. Yatırıma kalkışanlar da birer cengaver. Düşünün yüzde 25 verimlilikle çalışacak rüzgara yatırım yapan arkadaşımız bir de bu sistemin içine dahil olursa, geri dönüşü ne kadar zaman alacak. Enerji gelecekte de önümüze gelecek. Biz bütçe imkanları zorlanarak yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesini istiyoruz."

ekohaber.com.tr / 07 Temuz 2009

-.-

En büyük darbe Ege ye …

Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek elektriğe yüksek alım garantisi vereceğini açıklayan hükümet, geri adım atınca girişimcide kaygılı bir bekleyiş başladı.

 

Gelişmenin en çok bölgeyi vuracağını söyleyen işadamları, rüzgar ölçümleri yüksek çıkan kıyılarda 2.5 milyar euroluk 2 bin megavatlık rüzgar yatırımının sürdüğünü belirtiyor.

 

Hükümetin rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilecek elektriğe yüksek alım garantisi vereceğini açıklaması ile harekete geçen enerji sektörü, teşvik paketinin geri çekilmesi ile hayal kırıklığına uğradı.

Özellikle hükümetin rüzgarda kilovatt başına 8 cent alım garantisi vereceğini açıklaması, Ege de rüzgar santralı kurmaya hazırlanan yatırımcıları harekete geçirdi. Ancak teşvik paketinin çekildiğinin öğrenilmesi ile yatırım heyecanı yerini bekleyişe bıraktı. Bu gelişme en çok Türkiye de rüzgar santrallarının yoğunlaştığı, güneş enerjisi çalışmalarının arttığı Ege yi vuracak. Rüzgar ölçümleri en yüksek çıkan Ege kıyılarında yaklaşık 2.5 milyar euro tutarında 2 bin megavatlık rüzgar yatırımı devam ediyor.

 

MALİYET YÜKSELECEK

Ortakları ile rüzgar enerjisine 60 milyon euro yatırmayı planlayan İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı ve ABK Enerji Ortağı Barış Kocagöz, "Firmaların yatırım için öz sermayeleri yeterli değil. Bankalar ise proje finansmanı ve kredi vermek için hükümetin teşvik paketini bekliyordu. Bu durumda ya yatırımlar ertelenecek ya da yüksek maliyetli dış kaynak kullanmak zorunda kalacağız. En büyük darbe yerli kaynaklar yerine yabancı enerji kaynakları kullanmak zorunda kalacak olan ülke ekonomisine vurulacak" dedi.

 

YANLIŞTAN DÖNÜN

Türkiye de enerji açığının mevcut olduğunu dile getiren Kocagöz, tüketilen enerjinin ancak yarısının üretilebildiğini vurguladı. Bu durumun stratejik ve ekonomik anlamda çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Kocagöz, "Kullandığımız doğalgazın tamamı dışarıdan geliyor. Zaman zaman bu tedarikçi ülkeler tarafından tehditlere maruz kalıyoruz. Yerli kaynaklar ile bu üretimi yapabileceğimiz halde, yenilenebilir kaynaklarımızın yeterli düzeyde desteklenmemesi yüzünden yatırımların önünü açabilecek yapıya kavuşamıyoruz. Yeni Enerji Bakanı nın takdir edilecek düzeyde desteklediği Yenilenebilir Enerji Yasası değişikliği, son günlerde muhalefetiyle ve iktidarıyla tüm destekleri arkasına almasına rağmen meclis gündeminde bazı çevreler tarafından durduruldu. Dünyadaki en elverişli rüzgar ve güneş alanlarından biri olan jeotermal ve hidroelektrik enerji potansiyeli ile tüm dünyanın gıpta ile izlediği Türkiye nin kendi enerjisinin tümünü üretme şansımız zora girdi. Bu yasaya engel olmak, dışarıdan almak zorunda kaldığımız hammaddeyi bize tedarik ederek stratejik anlamda bizi bağımlı yapmak isteyen bu güçlere hizmet etmek değil midir? Bu yanlıştan ülkemizin çıkarları tehlikeli boyutta zarar görmeden dönülmesini umuyorum" diye konuştu.

 

Kamuda kaynak sıkıntısı var …

Enda Enerji Holding Yönetim Kurulu Başkanı Samim Sivri, dünyada güneşe ve rüzgara verilen teşviklerin Türkiye de de uygulanması gerektiğini ancak kamunun kaynak sıkıntısı yaşadığını söyledi. Sivri, " Şu an çalışan bir teşvik sistemi yok. Dolayısıyla yatırımcı bekliyor. Güneş enerjisine yatırım çok pahalı. Mutlaka desteklenmesi lazım. Ama kamu, özel sektörden satın aldığı elektriğin parasını bile ödemekte zorlanıyor. Hepiimiz alacaklı durumdayız. Teşvikler hesap kitap işi. Yakında düzeltileceğini umuyoruz " dedi.

 

Kanun tasarısının geleceği belirsiz …

Hükümetin güneş, rüzgar, su gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini teşvik etmek için hazırladığı Yenilenebilir Enerji Kanun Tasarısı nın,  TBMM gündeminde önce alt sıralara kaydırıldığı, daha sonra ise çekildiği ifade ediliyor. Yasa tasarısının Ekim ayında yeni çalışma dönemine başlayacak Meclis in gündemine gelip gelmeyeceği konusu ise belirsizliğini koruyor. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanı Ali Babacan ın da teşvik paketinin bu şekilde çıkması halinde bütçeye yük getireceğini ifade ettiği belirtiliyor.

yeniasir.com.tr / 04.07.2009

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: