Çöp sorunu ve ALTERNATİF enerji üretimi …
Çağnan, çevrenin ülkeni en önemli sorunlarından biri olduğuna işaret ederek, evsel katı atık sorununu çözemeyen, katı atıkları düzenli depolayamayan, katı atıkları yakarak vahşice yok etmeye çalışan ve çıkan dumanla halkı zehirleyen bir yönetim anlayışının olduğu ülkede, çevre bilincinden ve çevre duyarlılığından bahsetmenin uygun düşmeyeceğini söyledi.
Ülkedeki enerji üretiminin tamamen dışarıya bağımlı pahalı bir sistem olduğunu, bu nedenle ısı izolasyonunun özendirilmesi, teşvik edilmesinin devletin görevi olduğunu vurgulayan Çağnan, “ Ayrıca ALTERNATİF enerji üretimini de gündeme getirmeliyiz ” dedi.
kibrisligazetesi.net / 05 Temmuz 2009
-.-
İhaleler burada açılmalı …
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Soner Yetkili, KKTC’de yapılacak tüm yatırım projeleriyle ilgili ihalelerin ülkede açılması gerektiğini vurguladı. Soner Yetkili, “ İhaleler burada açılıp neticelendirilmeli. KKTC’de yapılacak yatırım projelerini bizim müteahhitlerimiz gerçekleştirmeli ” dedi.
İhaleler KKTC’de açılmalı …
Türkiye ile gerekli görüşmelerin yapılarak KKTC içerisinde yapılacak tüm yatırım projesi ihalelerinin, ülkede yapılması ve burada neticelendirilmesinin en önemli hedeflerinden biri olduğuna işaret eden Soner Yetkili, bu sektöre önemli bir kaynak girişi sağlanacağını aktardı.
Türkiye ile var olan ikili ilişkilerin artırılarak geliştirilmesi gerektiğini belirten Yetkili, öncelikli olarak natif enerji kaynakları başta olmak üzere, gerçekçi ve uygulanabilir yatırım projelerinin hazırlanarak finansmanının sağlanmasını istedi.
kibrispostasi.com / 04.07.2009
-.-
Dev güneş santraline Güney Kıbrıs vetosu …
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Dikmen bölgesinde, Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla yapılacak 1 megavatlık güneş enerjisi santralinin ihalesi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin itiraz sonucu iptal edildi. Rum Kesimi, santralin güneş panellerinin kendi limanlarından Kıbrıs’a girmesinin şart koşulmasını isteyince AB geri adım attı. Proje, Ortadoğu’nun en büyük güneş santrali olacaktı.
Kuzey Kıbrıs’ta jeneratörlerle ayakta kalmaya çalışan esnafın dört gözle beklediği, Ortadoğu’nun en büyük güneş enerjisi santrali ihalesi iptal oldu. Güney Kıbrıs’taki Conergy firmasının temsilcisinin Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı itiraz sonucu ihale yapılamadı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Dikmen (Digomo) bölgesinde (Lefkoşa’nın kuzeyinde) yapılması öngörülen santral AB fonlarıyla yapılacaktı. Yunanistan, Türkiye ve hatta Güney Kıbrıs’tan firmaların katılmaya hazırlandığı ihale, ihale şartnamesinde kullanılacak malzemelerin, “ yasal hava ve deniz limanlarından ” yani Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nden geçeceğinin belirtilmemesi nedeniyle Brüksel’e takıldı. İhaleye itiraz eden Rumlar, ayrıca söz konusu santralin Dikmen bölgesinde, Rumlara ait taşınmazlar üzerine yapılacak olmasına da karşı çıktılar. Rum tarafı, mal sahiplerinden izin alınmadığını ve KKTC tarafının verilen iznin geçerli olmadığını öne sürüyor. Bu iki itiraz yüzünden sorun yaşayacağını anlayan ve projeye finansman sağlayan AB, çözümü 4,5 milyon avro değerindeki projeyi iptal etmekte buldu.
Vergi, stopaj geliri toplanamayabilir …
Olayı kamuoyuna taşıyan Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ata Atun, sorunun temelinde 1 Mayıs 2004 tarihinde yürürlüğe giren “ Mali Yardım Tüzüğü ”nün olduğunu söylüyor.
Söz konusu tüzüğün, 1 Mayıs 2004’ten sonra Güney Kıbrıs’ın AB’ye üye olması ile bloke edildiğini, yaklaşık iki yıl sonra ise yürürlüğe konduğunu belirtiyor. AB taraftarlarının bunu olumlu bir gelişme olarak karşıladıklarını ancak kendisini aksini iddia ettiğini belirten Atun, “ AB’nin Mali Yardım Tüzüğü, KKTC’yi tamamen kontrol altına alabilmek için hayata geçirildi ” diyor. Atun, söz konusu düzenlemenin, güneş panellerinde olduğu gibi Avrupa’dan gelen tüm ithal ürünlerin Güney’den girmesi, tüm vergi ve harç işlemlerinin oradan yapılmasına neden olduğunu belirtiyor. Aynı zamanda eski bir KKTC milletvekili olan Prof. Dr. Atun’a göre, Kuzey’de yatırım yapan AB şirketlerinin, KKTC Hükümeti tarafından istenecek olan kazanç vergisi ve stopaj gibi ödemeleri, “ Mali Yardım Tüzüğü ” sayesinde reddedeceklerini aksi takdirde KKTC’yi tanımış olacaklarını da sözlerine ekliyor. Atun amacın, 1974 öncesi Rumlara ait olan toprakların Kıbrıslı Türkler tarafından kullanılmasına mani olmak olduğunu öne sürüyor.
5 milyon avroluk proje …
Uluslararası Conergy firmasının Türkiye Distribütörlüğünü yapan Norm Enerji’nin Şirket Müdürü Erkan Yenen ise iptal kararına oldukça tepkili. İtirazın Conergy şirketi adına yapılmadığını ve bireysel olduğunu belirten Yenen, Kıbrıs Rum Kesimi’ni olaya politik bakmakla suçluyor. Kuzey Kıbrıs’ta elektrik sıkıntısının had safhaya ulaştığını, jeneratörlerle elektrik üreten esnafın, Türkiye’ye oranla daha fazla elektrik parası ödediğini belirten Yenen, “ Güneş enerjisi Kıbrıs’ta çok popüler. Yaklaşık 700 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek olması ve güneş enerjisinin şebekeye bağlı olmadan bağımsız çalışabilmesi projeyi daha da önemli kılıyordu ” diyor. Conergy firmasının Yunanistan Ofisi Satış Müdürü Vasilis Kontis ise projenin hayata geçirilmemesinden üzüntü duyduğunu, politika ve ticaretin birbirine karıştırılmaması gerektiğini söylüyor.
Özgür Gürbüz / Gazete Habertürk / 03.03.2009
-.-
Kıbrıs enerjisini Güneş ten alacak …
KKTC de güneş enerjisi için çalışmalar yapılıyor.
Avrupa Birliği Destek Ofisi Başkanı Alain Bothorel, Lefkoşa nın Kuzeyi nde yaklaşık 2 yıllık faaliyet sürelerinde 259 milyon euroluk Mali Yardımı Kuzey Kıbrıs ın kalkındırılması amacıyla en iyi şekilde kullandıklarını belirtti.
259 milyon euronun, 14 milyon euroluk kısmının enerji sektörünü geliştirmek üzere ayrıldığını belirten Bothorel, şimdi bu miktarın, projelere dahil edilen Güneş Enerjisi sistemi yatırımlarına harcanacağını anlattı.
Dünyada petrol fiyatlarının artmasıyla, güneş enerjisi teknolojisinin rekabetçi duruma geldiğini kaydeden Bothorel, bu sistemi Kuzey Kıbrıs ta kullanarak, sürekli kılmak istediklerini söyledi.
Yenilenebilir Enerji konulu panele konuşmacı olarak katılan Doktor Fulcieri Maltini ise dünyadaki enerji sorunları ve natifler konusunda konuştu.
Maltini, Enerji nin 4 evrimi bulunduğunu, bunların da Yenilenemeyen Enerji Kaynakları, Sera Etkisi ve İklim Değişikliği ile Yenilenebilen ve Sürdürülebilen Enerji Kaynakları olduğunu anlattı..
Dünyada, petrol kaynaklarının 2030, doğal gazın 2025, bir fosil yakıt türü olan Uranyum un 2030 ve diğer gaz rezervlerinin de 2050 yılına kadar tükeneceğini kaydeden Maltini, bütün bunlara natif olarak güneş enerjisinin kullanılması için çalışmaların yürütüldüğünü söyledi.
2100 yılına kadar varlığını sürdürecek olan kömür yakıtının ise çok büyük kirlilik yarattığı için tercih edilmediğine dikkat çeken Maltini, güneş enerjisinin kullanılmasıyla bu sorunun da ortadan kalkacağını belirtti.
Cyprus News / olayonline.com / 29.09.2008