Yatırımlar bu yıl hızlanır ...
 
 

 

Patronlar enerjide temizlik için hazır, yatırımlar bu yıl hızlanır

Son dört yılda temiz enerjiye yaptığı yatırımı yüzde 85 yükselten Türkiye, 2011 yılı yatırımlarında ise eksiye düştü. Geçen yıl çıkartılan Yenilenebilir Enerji Kanunu nun getirdiği avantajlar, bu alandaki yatırımların artacağı sinyalini veriyor. 2012 sonuna kadar rüzgar ve güneş başta olmak üzere 4.394 MW lik yeni enerji yatırımı bekleniyor.

 

2006-2010 arasında G-20 ülkeleri arasında temiz enerji yatırımlarıyla dikkat çeken ve kapasitesini yüzde 85 artıran Türkiye de geçen yıl yatırımlar eksiye düştü. Türkiye geçen yıl temiz enerjiye 284 milyon dolarlık yatırım yaparak dünya sıralamasında 16. oldu. Ancak bu yıl Türkiye nin büyük şirketlerinin de yabancı ortaklarla temiz enerji alanına yoğunlaşmasıyla sektörde hızlı büyüme bekleniyor. Koç, Sabancı, Zorlu, Sanko, Ağaoğlu gibi şirketlerin ciddi yatırımları olan temiz enerji sektörüne Eczacıbaşı, Boydak gibi şirketler de eklendi.

 

Son olarak Deloitte un raporuna göre enerjide en çok yatırım yapılan alan rüzgar. Geçen yıl çıkarılan Yenilenebilir Enerji Kanunu nun getirdiği avantajlar nedeniyle bu alandaki yatırımların hızlanması bekleniyor. Sabit fiyatlı alım garantisinin devreye girmesiyle bu alandaki yatırımlar da artmaya başladı. Deloitte un hesaplamalarına göre bu yıl 798 MW lik HES, 2 bin 498 MW termik santral yatırımı devreye girecek. Yine bu yıl HES, RES ve jeotermal projelerinin toplam kurulu gücü 1.098 MW olması da bekleniyor, toplamda 4 bin 394 MW lik yeni enerji yatırımının devreye alınması bekleniyor.

 

ECZACIBAŞI DA RÜZGARA GİRDİ

YENİLENEBİLİR enerji sektörüne en son giren şirket Eczacıbaşı oldu. Rüzgarla sektöre giriş yapmaya hazırlanan Eczacıbaşı, 110 MW’lık Erguvan Enerji’ye ortak oluyor. Demirer Grubu na ait Erguvan Enerji Elektrik Üretim A.Ş. den hisse almaya hazırlanan Eczacıbaşı Holding, böylece ilk adımını satın alma ile atacak. Demirer Grubu ile anlaşma aşamasında olan Eczacıbaşı Holding ilk etapta yüzde 50 hisse almayı planlıyor. CEO Erdal Karamercan gerekli izinlerin ardından işe başlayacaklarını belirterek Bu projeyle, Kocaeli nin Hereke İlçesi nde 80 kilometrekarelik bir alanda, yaklaşık 110 megawattlık kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz dedi. Eczacıbaşı nın bu bölgeye 140 milyon euro yatırım yapması bekleniyor.

 

İSTANBUL U KULLANACAK

HÜSNÜ Özyeğin in sahibi olduğu Fina Enerji de İstanbul da gerçekleşecek ve 50 MW lık kurulu güce sahip olacak Tayakadın RES projesine başlıyor. Fina türbin tedariğinde General Electric ile çalışacak. 31 türbinden oluşacak santralda GE nin 1.6-100 serisi türbinlerinin kullanılacağı belirtildi. Fina Enerji nin İzmir ve Hatay daki iki rüzgar santralinde toplam 87.5 MW kurulu güce sahip.

 

BÜROKRASİ AZALTILMALI

İNŞAAT sektörünün yanı sıra enerjide de yatırımları olan Ağaoğlu Şirketler Grubu nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye nin bu alandaki potansiyeline dikkat çekerek Çok güçlü olabileceğimiz bir alan ancak çok ciddi bürokratik engeller var. Bugün bir yatırım kararı alsanız en erken 3-4 yılda devreye girebiliyor, o nedenle hükümetin bu sorunları aşacak, kolaylaştıracak bir mekanizma geliştirmesi gerekiyor dedi.

 

Koç, AES le büyüyecek

Geçen yıl ABD li AES le ortaklık yapan Koç Holding de doğalgaz ve kömürün yanı sıra yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmaya hazırlanıyor. Ortaklar, önümüzdeki 5 yılda 4-5 milyar dolar yatırım yaparak, pazardaki ilk 5 oyuncu arasına girmeyi hedefliyor.

 

HEDEF; YÜZDE 30

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye nin yenilenebilir enerji kaynaklarında ciddi bir potansiyeli olduğunu belirterek Temel hedefimiz yenilenebilir enerji kaynaklarını 2023 TE en az yüzde 30 seviyesine çıkarmak. Su, rüzgar, güneş, jeotermal gibi kaynaklara giriyoruz ve bu çalışmaları devam ettiriyoruz. Bunların yerli üretimlerinin her birini teşvik ediyoruz. Herhangi bir yatırım 7-8 yılda kendini döndürürken enerjide bu süre çok daha kısa, bu ciddi bir rakam dedi.

 

TÜRKİYE G-20 NİN BİNDE 1 İ

Who is Winning the Clean Energy Race (Temiz Enerji Yarışını Kim Kazanıyor?) başlıklı rapora göre, 263 milyar dolar bugüne kadar ulaşılan en yüksek rakam. Bu rakamın yüzde 95 i G20 ülkelerinde yapıldı. Türkiye, bu rakamın sadece binde birini gerçekleştirdi. Raporda, 2011 de dünyanın temiz enerji üretme kapasitesine 83,5 gigavat (milyar vat) daha eklendi. Bunun 30 gigavat ı güneş, 43 gigavat ı da rüzgar enerjisi.

 

GÜNEŞTE DE YOKUZ

Rapora göre en hızlı büyüyen alanlardan biri güneş. G20 ülkelerinin güneşe yaptığı yatırım 128 milyar dolara ulaştı. Ancak Türkiye henüz bu alana yatırıma başlamış değil. Enerji talebi her gün artan ve dışa bağımlı olan Türkiye nin yaptığı yatırım G20 ülkelerinin binde biri bile değil. Enerji Bakanı Taner Yıldız ın kaynakları çeşitlendirmek ve yerel kaynaklara ağırlık verilmesi gerektiğini sık sık vurgulamasına karşın yatırımlar hala düşük düzeyde. Esin GEDİK

www.aksam.com.tr

22.04.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: