Rüzgar santrali yatırımları için görüş bekleniyor ...
 
rüzgar enerjisi / wind energy
 

 

Rüzgâr santralleri radara takıldı

Uçakların radar sistemlerine zarar veriyor gerekçesiyle Genelkurmay ın olur una bağlanan rüzgar enerjisi yatırımları, Enerji Bakanlığı nda masaya yatırıldı. Sektör temsilcileri yatırım değeri 3 milyar Euro olan toplam 1.700 megavatlık rüzgar santrali yatırımına başlayabilmek için Genelkurmay dan görüş beklediklerine vurgu yaptı.

 

Askeri radar sistemlerine zarar verdiği gerekçesiyle geçen yıl Genelkurmay ın olur iznine bağlanan rüzgar enerjisi yatırımları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nda ele alındı. Enerji Bakanı Taner Yıldız ın açılışını yaptığı toplantıda sektör temsilcileri, rüzgar enerjisinde yaklaşık 3 milyar Euro luk bin 700 megavat gücündeki yatırımın Genelkurmay dan izin beklediğini dile getirdi. Yatırımcılar, izin sürecinin hızlanması için bakanlıktan yardım istedi.

 

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre teşvikler dahil sektörün bütün sorunlarının konuşulduğu toplantıda 40 a yakın firma temsilcisi ile 80 in üzerinde katılımcı yer aldı. Toplantıda ayrıca, işletme ve inşa aşamasında olan rüzgar santrallerinin sorunları da görüşüldü. Toplantıda söz alan yatırımcılar, 4 paket halinde toplam bin 700 megavatlık (MW) kurulu gücündeki rüzgar enerjisi yatırımlarının ölçüm görüşü için Genelkurmay Başkanlığı na gönderildiğini, ancak herhangi bir cevap gelmediğini dile getirdi. Bir şirket 6 aydır rüzgar enerjisi yatırımlarını tamamlaması ve üretime hazır hale getirmesine rağmen Genelkurmay dan izin çıkmaması nedeniyle üretime başlayamadığını ifade etti. Genelkurmay Başkanlığı, geçen yıl Enerji Bakanlığı na başvurarak; rüzgar enerji santrallerinin savaş uçakları ve muharebe sistemleriyle radar kontrol cihazlarına zarar verdiğini belirtmiş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan yeni bir düzenleme yapılmasını istemişti. Yapılan incelemenin ardından Enerji Bakanlığı ile Genelkurmay ve TÜBİTAK arasında protokol imzalanmış ve şirketler için Genelkurmay dan olur alma süreci başlatılmıştı. Buna göre şirketler, EPDK dan lisans başvurusu ardından TÜBİTAK a gidecek. TÜBİTAK da söz konusu bölgenin yatırım incelemesini yaparak karar verecekti. Verileri değerlendirme aşamasının ardından nihai karar Genelkurmay Başkanlığı tarafından alınacak. Karargahın, başvuruları reddetme veya kısmi izin verme şartı bulunacak. Nihai kararlar ise Enerji Bakanlığı aracılığı ile şirketlere duyurulacak. Bu şekilde Genelkurmay şirketlerle doğrudan görüşemeyecek. Şirketlerin, TÜBİTAK incelemesi için megavat başına 750 lira ödeme yapması gerekiyor.

 

Bakanlıktaki toplantıda, yerli üretime verilen teşvikin uygulanabilir hale getirilmesi, verilen teşvik süresinin 2020 yılına kadar uzatılması, yatırımcıların önünü görerek yatırımlarına devam etmeleri için uzun vadeli politikaların oluşturulması da konuşuldu. ANKARA - ZAMAN

www.zaman.com.tr

25 Ocak 2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: