Avrupanın önemli enerji şirketleri yeşil yatırıma gelecek ...
 
yeşil yatırım / green investment
 

 

Avrupalı enerji şirketleri yeşil yatırıma gelecek

Metin, önümüzdeki 5-6 yıl içinde Türkiye ye bu alanda önemli yabancı yatırım geleceğini söylüyor.

 

Met Group bünyesinde 2005 yılında kurulan MetCap Enerji Yatırımları, vizyonunu, "doğalgaz ve rüzgar ile güneş gibi yenilenebilir enerjiler üzerine kurulu çeşitlik içeren bir enerji portföyü kurmak" olarak tanımlıyor.

 

Kömür ve hidroliğin geleceğinin olmadığını, enerji baz yükünü doğalgazın karşılayacağını söyleyen Met Group Başkan Yardımcısı Kerem Metin, enerji sektöründe kısa vadede konsolidasyon yaşanacağını ifade ediyor.

 

"2015 yılında, arz fazlasından dolayı elektrik fiyatlarında düşüş yaşanacak. 2023 te ise doygunluk yaşanacak. Sektörde birkaç büyük oyuncu kalacak. Büyük oyuncu derken, Gazprom, Siemens, GE gibi devlerden bahsediyorum. Bizim hedefimiz şu: Eğer 100 bin MW lık bir pazar olursa, bunu yüzde 3 ila 5 i bizim olmalı. Yenilenebilir enerjide de daha güçlü olmak istiyoruz. Hedefimiz 2020 ye kadar Türkiye ve yurtdışında toplam 10 bin MW kurulu güce ulaşmak" yorumunda bulunan Kerem Metin in enerji sektörünün dinamikleri ve geleceğine yönelik görüşleri şöyle:

 

Kömür ve hidroelektriğin geleceği yok

"Türkiye de enerji tablosunun net olarak çizilebilmesi için öncelikle baz yükün oluşturulması gerekiyor. Türkiye de baz yük uzun seneler boyunca kömürle karşılandı, fakat limitsiz bir linyit kömürü havzamız yok. Öte yandan çevre kirliliği, lojistik sorunlar da gündemde. Bu kapsamda Türkiye de kömür santrallerinin geleceği olduğunu düşünmüyoruz. Hidroelekrik santalleri için de aynı durum söz konusu. Türkiye de 100 tane Tuna nehri yok. Hidroelektrik santarlerini finansal açıdan uygun kılan, su rejenerasyonu. Aynı derenin üzerine 25 santral kurulmaması gerekiyor."

 

Baz yükü doğalgaz karşılayacak

"Bugün kullanılan doğalgaz çevrim santralleri 20 seneden eski. Dolayısıyla verimlilikleri çok düşük. Kullandığımız doğalgazın yüzde 70 ini boşa yakıyoruz. Oysa mevcut gazı efektif kullanmak gerekiyor. Tüm bu tablo dikkate alındığında, baz yükün doğalgaz üzerine bineceğini görüyoruz. Mevcut 50 bin MW lık kurulu gücün, yüzde 50 oranında yenilenmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10 sene içinde 40 bin MW lık yeni güce ihtiyacımız olacak. Bu da 3.5 milyar euro yatırım anlamına geliyor. Enerji baz yükünü taşımanın en kolay yolu nükleer. Dolayısıyla nükleer seçeneği her zaman olmak zorunda."

 

Türkiye ye önemli yatırım girecek

"ABD ve Ortadoğu pazarınde enerji üretimimiz var. ABD de tek başımızayız; Ortadoğu da ise yerel ortaklarla çalışıyoruz. GE ile çalışmak bizim için çok önemli. İlk olarak Samsun da birlikte çalıştık. ABD de yatırım projelerini beraber yürütüyoruz. ABD de önemli yatırım imkanı var. Öte yandan son bir ay içinde Avrupa daki birçok yatırımcı Türkiye ye bakmaya başladı. Avrupalı enerji şirketleri coğrafi olarak büyüyemiyorlar. Bu şirketlere en yakın pazar Türkiye. Önümüzdeki 5-6 yıl içinde Türkiye ye önemli yatırım girecek. Ortadoğu, Çin ve Güney Amerika ya yönelik yatırımlar da artacak."

 

Elektrik piyasında, telekom gibi düzenleme şart

"Türkiye ye elektrik dağıtım şirketi bazında da yeni yatırımlar gelecek. 2014-2015 de elektrik satış piyasasının düzenlenmesini bekliyoruz. Bu pazarı da oldukça rahatlatacak. Telekomda yaşanan düzenlemenin, elektrik satış piyasasında da yaşanması kaçınılmaz. Uzun vadeli anlaşmalarla, daha akıllı bir pazar oluşacak. Sektör oyuncuları da pazarı yönelik önemli kararların bir parçası olacak."

 

Enerji sektöründe kısa vadede konsolidasyon bekliyoruz

"Enerji sektöründe kısa vadede konsolidasyon bekliyoruz. Bugün herkes enerji sektöründe. Bunlar yavaş yavaş ayıklanacak. 2015 yılında, arz fazlasından dolayı elektrik fiyatlarında düşüş yaşanacak. 2023 te ise doymuşluk yaşanacak. Sektörde birkaç büyük oyuncu kalacak. Büyük oyuncu derken, Gazprom, Siemens, GE gibi devlerden bahsediyorum. Bizim hedefimiz de sektörün önemli oyuncularından biri olmak. Eğer 100 bin MW lık bir pazar olursa, bunu yüzde 3 ila 5 i bizim olmalı. Yenilenebilir enerjide de daha güçlü olmak istiyoruz. Hedefimiz 2020 ye kadar Türkiye ve yurtdışında toplam 10 bin MW kurulu güce ulaşmak."

 

1.1 milyar euroluk yatırım

MetCap ve General Electric, Karaman da kurulacak dünyanın ilk entegre yenilenebilir kombine çevrim elektrik santrali ve Kırklareli’ndeki doğalgaz çevrim santraline toplamda 1.1 milyar euroluk yatırım yapıyor.

 

Kırklareli ndeki 878 megavatlık doğalgaz kaynaklı elektrik santrali (Eurostar projesi) İstanbul u aydınlatmayı hedefliyor. Karaman da kurulacak Dervish IRCC santralinde enerji üretimini 570 megavattan 1080 megavata çıkaracak. MetCap, GE’nin teknolojilerinin kullanılacağı Eurostar ve Dervish projeleriyle, 2016’ya kadar 2 bin megavat güce ulaşacak. Eurostar ve Dervish projelerinin hedefi, doğalgazla yenilenebilir enerjinin verimli şekilde entegrasyonu için yeni bir küresel standart oluşturmak. (Didem Eray Ünlü/Dünya)

www.ekoayrinti.com

11.01.2012

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: