Haskova’da ürettiği elektriği Türkiye’ye satıyor
Türk iş dünyasının ‘ticaret üniversitesi’ Sultanhamam’da yetişen Oktay Vızvız, Bulgaristan’daki teşviklerden yararlanarak güneş enerjisinden elektrik üretmeye başladı. Haskova ve Pazarcık’ta üretilen elektrik Bulgaristan’a satılıp Türkiye’ye ithal ediliyor.
Bulgaristan’daki teşviklerden yararlanarak bu ülkede güneş enerjisi yatırımı yaptı. ‘Espe Enerji Bulgaristan’ ürettiği elektriği, orada devlete satıyor. Türkiye’deki şirket ise açılan aylık ihalelere girerek Bulgaristan’dan elektrik ithalatı yapıyor.
2005’ten itibaren tekstil dışında farklı sektörlerde yatırım yapmak için arayışa girdik. 2007’de enerji sektörüne odaklandık. Enerjide faaliyete 2007’de başladık. Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının patlama yapacağnı düşünerek Çin’den panel ithalatı denedik ama bu konuda bürokrasi uzamaya başladı. Biz de panel işinden vazgeçip enerji üretimine yöneldik. Kelkit’te Sivas Enerji olarak 25 megawatt’lık hidroelektrik projemiz var. Anlaşma noktasına vardığımız 14 ve 20 megawatt hidroelektrik projelerimiz de bulunuyor.
25 yıl alım garantisi cazip geldi
ESPE Enerji Genel Müdürü Fatih Koyuncu, yenilenebilir enerjide Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde ciddi teşvikler olduğunu söylüyor ve şu bilgileri aktarıyor: “Espe Enerji Bulgaristan’ı kurduk ve 5 megawatt’lık güneş enerjisi projesini tamamladık. Sofya Pazarcık’ta ve Haskova’da 2.5’ar megawatt’lık iki tesisimiz elektrik üretimi yapıyor. Bize göre çok iyi fiyattan 25 yıllık alım garantisi var. Bu bize cazip geldi. 1 yıllık ciromuz 2.5 milyon Euro’yu bulacak. Temmuz sonuna kadar 8 megawatt’lık bir tesis daha bitirmiş olacağız. Temmuz sonunda Bulgaristan’da teşvikler de son bulacak. Ürettiğimiz elektriği Bulgaristan devletine satıyoruz. Türkiye de bu ülkeden elektrik ithale diyor. İthalatı aylık ihaleler yoluyla alıyor. Biz de Ağustos ayından itibaren ihalelere girip Bulgaristan’dan Türkiye’ye elektrik ithalatına başladık.”
Konya’da 100 bin dönüm arazi aldık yatırım için hazırız
ESPE Yönetim Kurulu Başkanı Oktay Vızvız, enerji için yurt içinde farklı alanlara odaklanmış 5 şirket kurduklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Türkiye’de güneş enerjisi yatırımı için Konya Karapınar’da 100 bin dönüm arazi aldık. EPDK lisanları verirse hemen yatırıma başlayacağız. 20 megawatt’lık bir proje planladık. Özelliştirme fırsatlarına da bakıyoruz. Romanya ve Yunanistan’ı da inceliyoruz. Yunanistan güneşte Türkiye kadar iyi. Ortaklık için protokol imzaladık. Romanya’da ise teşvikler yeni başlıyor, biz de yatırım için inceleme yapıyoruz.”
www.hurriyet.com.tr / ekonomi
10.01.2012