İspanyollarla güneş enerjisi ...
 
güneş enerjisi / solar energy
 

 

Faik Çelik Holding, İspanyollarla güneş enerjisine de yönelecek

Dünyanın önde gelen otomotiv ana sanayi kuruluşlarına kalıp üreten Bursalı Faik Çelik Holding, kurduğu FC Enerji ve Gesbey ile enerji sektöründe de boy gösteriyor. İspanyol Gestamp Eolica ortaklığıyla faaliyet gösteren FC Enerji, Aydın’ın Çine ilçesinde 35 milyon Euro yatırımla kurduğu Turguttepe Rüzgar Enerji Santrali’nde 82,5 metre ve 2 megavatlık 12 adet rüzgar tribünüyle 24 megavatlık enerji üretiyor.

 

Yabancı fonların yenilenebilir enerji konusuna yoğun ilgisinin olduğunun ve bazı projelere dahil olmak istediklerinin altını çizen Faik Çelik Holding CEO’su Baran Çelik, FC Enerji’de İspanyol Gestamp Eolica ile yüzde 50 ortaklıklarının bulunduğunu hatırlattı. Bu konuda İspanyollarla beraber Türkiye’de büyümeyi planladıklarına değinen Çelik, İspanyol ortaklarıyla birlikte güneş enerjisine yönelik yatırım kararı aldıklarını belirtti. Baran Çelik, “Mevcut ortağımızın enerji alanında İspanya’da diğer alanlardaki ortaklarıyla birlikte sürdürdüğü bir yapısı var. Onlardan da know-how alıyoruz. Bu konuda beraber hareket etmeyi, riski paylaşmayı ve tecrübelerinden faydalanmayı uygun görüyoruz. İspanyol ortağımızın yenilenebilir enerjideki asıl büyük kolu güneş enerjisinde bulunuyor. Doğru proje yapabilirsek 2015 hedefi olan 300 megavatın üzerine bir de güneş enerjisini de eklemiş olacağız. Bunun için hazırlık yapıyoruz” bilgisini verdi.

 

FC Enerji’nin 2015 yılı hedefinin 300 megavat enerji üretimi olduğunu kaydeden Çelik, ilk olarak 24 megavatı devreye aldıklarını açıkladı. Ellerinde 10 megavatlık bir lisans olduğunu belirten Çelik, 82 megavatlık lisansın da EPDK’dan çıkışını beklediklerini söyledi. 2012 ve 2013’te 92 megavatlık bir güce ulaşacaklarını açıklayan Çelik, “Bu güce ulaşmak için yeni santraller kuracağız. Yapılacak olan yatırımlar Kayseri ve İzmir bölgesinde olacak ve yüzde 75 yabancı kaynakla gerçekleşecek” dedi.

 

Rüzgar kulesi üretimiyle ithalatı kesmeyi hedefliyor

Gestamp Renewables adlı şirketin iştiraki olan Gestamp Wind Steel ile birlikte Gesbey şirketini kurarak rüzgar kulesi üretimine başladıklarını da hatırlatan Baran Çelik, Bandırma OSB içinde 24 milyon Euro yatırımla kurulan tesiste seri üretime de başladıklarını açıkladı. İlk teslimatları 2012 yılı Ocak ayında yapacaklarını belirten Çelik, şunları söyledi: “100 metrelik 2.5 megavatlık ilk kulemizi tamamladık. Onay süreci tamamlandı. Teslimatını ocak ayında yapacağız. Ayrıca 2.75 megavat gücünde 85 metrelik bir kule siparişi daha aldık. Kule tipine göre 250 ile 300 kule/yıl üretim kapasitemiz var. Kule üretiminden yıllık 80 milyon Euro ciro beklentimiz var. İlk üretimi yurtiçine yaptık. Böylece ithal ikame yoluna giderek ithalatı azaltmayı hedefliyoruz. Ama asıl pazarlarımız Karadeniz’e kıyısı olan komşu ülkeler ve Ege’ye kıyısı olan Yunanistan. Şu an Yunanistan’ın öyle bir yatırım planı olmasa da önümüzdeki dönemde bu alanda yatırımlara başlayacak.” Öte yandan Türkiye’de de ciddi bir potansiyel olduğuna değinen Baran Çelik, kapasitelerinin yarısından fazlasının Türkiye’deki talep tarafından dolacağına inandıklarını aktardı.

 

53 bin metrekarelik alanda kurulu tesise 18 bin metrekare daha ekleyeceklerini ifade eden Baran Çelik, 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 70 bin metrekarelik alanda faaliyet göstereceklerini anlattı. Önümüzdeki yıllarda genişlemeye müsait bir alana sahip olmanın avantajını yaşayacaklarına dikkat çeken Çelik, Bandırma tesisinin limana ve rüzgarın bulunduğu bölgeye yakın olmasının da büyük avantaj sağladığını dile getirdi.

 

24 milyon Euro’luk yatırımla rüzgar kulesinin seri üretimine başladı.

Gestamp Renewables adlı şirketin iştiraki olan Gestamp Wind Steel ile birlikte Gesbey şirketini kurarak rüzgar kulesi üretimine başladıklarını hatırlatan Baran Çelik, Bandırma OSB içinde 24 milyon Euro yatırımla kurulan tesiste seri üretime de başladıklarını açıkladı. İlk teslimatları 2012 yılı Ocak ayında yapacaklarını belirten Çelik, “100 metrelik 2.5 megavatlık ilk kulemizi tamamladık. Onay süreci tamamlandı. Teslimatını ocak ayında yapacağız” dedi.

www.esenyurthaber.com

30.12.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: