Enerji ve turizme yatırım yapacak ...
 
 

 

Mega Çelik, 2012’de enerji ve turizme yatırım yapacak

Enerji sektörüne giriş yapmak amacıyla 2012 yılında yatırım planları olduğunu belirten Mega Çelik şirket ortağı Mete Gazioğlu, bu yatırım hedeflerine yönelik fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

 

Enerji sektöründeki yatırımı, güneş ve rüzgâr olmak üzere ALTERNATİF enerji üzerine yapmayı planladıklarını vurgulayan Gazioğlu, ALTERNATİF enerji ile öncelikle tarımda sulama gerçekleştireceklerini kaydetti. Ayrıca güneş enerjisi ile çalışabilen günlük kullanıma yönelik birkaç gereç ithalatını gerçekleştirmek üzere olduklarını aktaran Gazioğlu, “Bunların yanı sıra turizm sektöründe de yatırım yapmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda İstanbul da kısa dönem kiralanmak üzere toplam 15 odadan oluşacak lüks bir rezidans projemiz var. Bu projemizi en geç 2012 yaz döneminde faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Mega Çelik’in 1990 yılında Metin Gazioğlu tarafından kurulduğunu anlatan Gazioğlu, demir çelik sektörü ile olan bağlarının çok daha eskiye dayandığını ifade etti. 1960’lı yıllarda Mersin ve Kayseri’de başlayan ticari faaliyetlerinin, daha sonra İstanbul a yatırım yapılarak Türkiye nin ilk kontinu galvaniz hattının kurulmasıyla devam ettiğini belirten Gazioğlu, Mega Çelik’in ilerleyen yıllarda aile şirketinden ayrılarak kurulduğunu kaydetti. Firma faaliyetleri arasında soğuk, sıcak, galvanizli ağırlıklı olmak üzere her türlü yassı demir çeliğin iç piyasaya temininin ve satışının bulunduğunu vurgulayan Gazioğlu, “Mega Çelik olarak ayrıca kontinu daldırma galvaniz hatları konusunda geçmişten gelen birikimiyle makine üretimi ve ithalatı da yapmaktayız. Rusya da Mega Çelik’in ürettiği yıllık 150 bin ton kapasiteli tesis, yabancı yatırımcılar tarafından 10 senedir kullanılıyor” şeklinde konuştu.

 

Mega Çelik’in değişen piyasa koşullarına göre yılda 8 ila 10 milyon dolar ciro yaptığı bilgisini veren Gazioğlu, ticaretini yaptıkları yassı mamullerini yurtiçinde Ereğli Demir Çelik fabrikalarından ve Romanya, Ukrayna, Rusya, Polonya ve Çin den temin ettiklerini dile getirdi. Satışını gerçekleştirdikleri soğuk haddelenmiş, sıcak haddelenmiş ve asitli mamulleri, yüzde 50 yurtiçi ve yüzde 50 yurtdışından aldıklarını aktaran Gazioğlu, “Gebze’de bulunan ve ortağı olduğumuz Ekono Metal ile de depolama hizmeti veriyoruz. Herhangi bir üretim faaliyeti bulunmayan Mega Çelik, ağırlıklı ticari faaliyette bulunuyor. Ancak müşterilerimizin istekleri doğrultusunda, boy kesme ve dilme gibi işlemlerle yassı çelik mamullerini ebatlandırabiliyoruz” diye konuştu.

 

Gazioğlu,  2010 yılında, demir çelik fiyatları artışa geçtiğinden kar marjlarının aynı oranda artmaya başladığını ifade etti. Ancak 2011 yılına gelindiğinde, demir çelik fiyatlarının düşmeye başladığını vurgulayan Gazioğlu, bu durum nedeniyle zarar gösteren rakamlarla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti. Bu bağlamda, şirket olarak değişen piyasa şartlarına uyum göstermeye çalıştıklarının altını çizen Gazioğlu, şunları söyledi: “Ekonomik kriz dönemlerini hasarsız atlatmak için stoklarımıza olabildiğince hızlı alım ve satım yaparak faaliyetlerimize devam ettik. 2011 yılı sonu ile ana hedefimiz, yine stoklarımızı olabildiğince hızlı tüketmeye çalışmak. 2012 yılına girerken hedefimiz, yeni ithalatlarımızla müşterilerimize mamul temin etmeye çalışmak.”

 

“Demir çelik üretim kapasitesi artıyor”

Türkiye’nin, demir çelik sektörü konusunda çağ atladığına dikkat çeken Mete Gazioğlu, son altı yedi senede yapılan ve halen devam etmekte olan yatırımlar ile Türkiye nin yıllık üretim kapasitesinin son 10 yıla göre yüzde 100’e yakın oranda arttığını dile getirdi. Türkiye’de üretilen mamullerin kalitesinin dünya standartlarında ve çoğu üretici ülkeden daha kaliteli olduğunu vurgulayan Gazioğlu, önümüzdeki dönemlerde bu kadar fazla yatırımın olduğu bir sektörde, kapasite artışıyla kıran kırana bir rekabet olmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Demir çelik sektöründe artık Türkiye’nin ithalatçı bir ülke olmaktan çıktığını ve ihracatçı konumuna geldiğini söyleyen Gazioğlu, iç piyasada zamanında birçok mamulü bulmakta zorlanan sanayicilerin ve tüccarların şu anda piyasadaki malzeme bolluğu sayesinde birçok opsiyona sahip olduklarını ifade etti. Gazioğlu, önümüzdeki dönem içinde demir çelik sektöründe yer alan şirketlerin ticari faaliyetlerini ağırlıklı olarak ihracata döndürmelerini beklediklerini dile getirdi. Demir çelik sektöründe en önemli konulardan birinin, anlık değişkenlik gösteren demir çelik fiyatları olduğunu belirten Gazioğlu, şöyle devam etti: “Bununla birlikte sektör gündemindeki bir diğer konu her an değişen döviz kurları. Bu iki konu karşısında ticari ve sanayi faaliyetleri nasıl hasarsız atlatabileceğimiz büyük önem taşıyor. Ayrıca yabancı yatırımcıların ülkemizde gerçekleştirdiği yeni yatırımlarla faaliyete geçirecekleri fabrikaların, demir çelik fiyatlarına nasıl bir etki yapacağı da tartışma konusu.”

 

“Sektörü bekleyen en büyük sıkıntı hammadde temini”

“Demir çelik sektörü çatısı altında üretilen mamuller, her zaman ekonominin ve modernleşmenin lokomotifi olan hayatımızın vazgeçilmez bir parçası” diyen Mete Gazioğlu, kullanılan bütün ulaşım araçlarının, evlerin altyapılarının, beyaz eşyaların, her gün ihtiyaç duyulan çatal bıçakların dahi bu sektör sayesinde temin edildiğini kaydetti. Ancak sektörü bekleyen en büyük sıkıntının, hammadde temini olduğunu söyleyen Gazioğlu, şöyle konuştu: “Şu anki teknoloji ile madenlerden belirli miktarlarda demir cevheri çıkartılabiliyor ve sanayi için kullanılabiliyor. Günümüzde geri dönüşüm yoluyla eritilen hurda ile bu kriz kısmen atlatılıyor. Hammaddenin yetersiz kaldığı ve üretimin buna göre azaldığı dönemlerde demir çelik fiyatlarının yükselmesi çok uzun dönemde kaçınılmaz bir gerçek olarak karşımıza çıkabilir.”

 

Yıllık 10 milyon dolar ciro

Mega Çelik’in değişen piyasa koşullarına göre yılda 8 ila 10 milyon dolar ciro yaptığını kaydeden Mete Gazioğlu, yassı mamullerini Ereğli Demir Çelik fabrikalarından ve Romanya, Ukrayna, Rusya, Polonya ve Çin den temin ettiklerini söyledi. İstanbul

www.kobiden.com

28 Aralık 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: