Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu Toplantısı ...
 
Taner Yıldız
 

 

Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu Toplantısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Depremzedeler için mevcut cari borçların 1 yıl ötelenmesinin yanında çadır kentlere, konteynırlara verilen elektriğin ücretlendirilmesi söz konusu değildir" dedi.

 

Enerji Bakanı Taner Yıldız, bakanlıktaki Enerji Sektörü Değerlendirme Platformu toplantısında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu ile bir araya geldi. Yıldız, toplantıdan sonra basına yaptığı açıklamada, enerji sektörünün tüm yönleriyle değerlendirildiğine ve piyasanın daha iyi işlemesine yönelik platform oluşturulduğuna dikkat çekti. Yıldız, toplantıda yenilenebilir enerji kaynaklarının uygulanışı, enerji borsası, doğalgaz ve petrol piyasaları ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığını söyledi.

 

Bakan Yıldız, komşularla sıfır sorun politikasını hatırlatarak, Bunun istismar edilmesi, tek yönlü olarak gerginliğe dönüştürülmüş olmasına kayıtsız kalamayız. Hele hele insanlık suçu haline gelebilecek böyle bir yapıyı hiçbir şekilde tasvip edemeyiz dedi.

 

Yıldız, şu an için Suriye ye elektrik verdiklerini belirterek, Ama bu seyir devam ederse, bu kararları gözden geçirmek zorunda kalabiliriz ifadelerini kullandı.

 

Enerji Borsası ile ilgili olarak da Bakan Yıldız, özel sektörün payının arttığını belirtti. Özel sektör yatırım payının arttığı konuma doğru gittiklerini ifade eden Yıldız, serbest üreticilerin serbest tüketicilere elektrik sattığı bir ortam yakalandığını belirtti. Yıldız, enerji borsasının kurulmasının faydalı olacağına değinerek, kanuni hazırlıkların yapılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

Boyner ise platformun görüşlerini paylaşma açısından önemine işaret ederken, enerji konusunun Türkiye nin rekabetçi bir yapıya ulaşması bakımından önemli olduğunu belirtti. TÜSİAD olarak enerji konusunda üç boyutta çalıştıklarını ifade eden Boyner, çalıştıkları konuları enerji arz güvenliği, enerji piyasasının serbestleşmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi olarak sıraladı. TÜSİAD ın farkının hem enerji üreten hem de enerji kullanan bir yapı olmasından kaynaklandığını ve çevre dostu olduklarını belirten Boyner, farklı bakış açılarında sentez oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

 

Bir gazetecinin nükleer enerji kaynakları ile ilgili sorusu üzerine Boyner, nükleer enerji konusunun toplantıda gündeme gelmediğinin dile getirdi. Boyner, "Nükleer enerji Türkiye için ALTERNATİF olabilir. Ama konunun çeşitli yönlerini ele aldığımız ve aslında sadece sanayiyi değil, vatandaşı da etkileyen bir konu olduğu için sürecin şeffaf ve katılımcı bir yapıya sahip olmasını düşünüyoruz. Nükleer santral teknolojisinde dünyada değişiklikler var. Burada en güvenli olanı Türkiye ye getirdiğimizden emin olmalıyız dedik. Türkiye nin sürdürülebilir büyümesi önemli olduğu için göz ardı edemeyeceğimiz kadar önemli bir kaynak diye düşünüyoruz" dedi.

 

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ın Suriye ile ilgili sert açıklamalarının ardından Suriye ile enerji politikalarında değişiklik olup olmayacağına dair soru üzerine Boyner, hiç kimsenin Suriye ile gelinen noktaya gelmek istemediğini kaydetti. Boyner, Türkiye nin komşu ülkelerle olan artan ticaretine dikkat çekerek, bunun Türkiye için faydalı olduğunu düşündüklerini belirtti. Suriye ile Arap Baharı nın belirsizliğinin yaşandığını söyleyen Boyner, İlk etapta önemli olan Türkiye nin güvenlik politikalarıdır. Suriye bizim için önemli bir komşu, ama Türkiye nin de sınırlarında güvenliği açısından yapması gerekenler varsa bunu yapmak zorunda ifadelerinin kullandı.

 

Boyner, 5 konuda yapılacak değişikliklerle ilgili sunum yaptıklarını ve bu konuların elektrik, yenilenebilir enerji, enerji borsası, petrol ve doğalgaz piyasası olduğunu ifade etti. Boyner, enerji borsasına stratejik bir bakışlarının olduğuna işaret ederek, Türkiye nin konumu itibariyle bir enerji borsası oluşturulursa, Almanya nın kıta Avrupa sında geldiği noktaya Güney Avrupa piyasasında gelinebileceğini düşünüyoruz diye konuştu.

 

Batı hattının özel sektöre geçmesi ile ilgili konuda ne zaman Gazprom la görüşeceği, 6 milyar metreküpün özel sektöre devredilmesi ve Rusların doğalgaz fiyatlarını sübvanse etmesi konusunda Yıldız, özel sektöre devir ile ilgili bir değişikliğin olmadığını belirtti. Yıldız, Türkiye nin liberalleşmesi, serbestleşmesi ve daha rekabetçi bir ortamda oluşmasını teminen bu bir gereklilikti. Hem fiyatlar üzerinde müzakere yapılacak, sanıyorum önümüzdeki hafta Gazprom dan yetkililer gelecek. Özel veya kamu Türkiye nin ihtiyacının Batı hattından bu akışın devam ediyor olması önemli şeklinde konuştu.

 

Van daki depremzedelerin elektrik borçlarının ertelenmesi ile ilgili soruya Bakan Yıldız, "1 yıl elektrik alacaklarının ertelenmesi ile alakalı. Şu anda 227 milyon TL civarında bölgede alacağımız mevcut bu rakam üzerinden konu değerlendiriliyor. Biz yine Sayın Başbakanımızın talimatı üzerine bizim kurumlarımızda bulunan bağlı misafirhanelerin yatak sayıları ve lojmanları değerlendirdik. Yaklaşık bin 246 tane şu anda halihazırda sunabileceğimiz lojman var. 2 bin 500 kadar yatak var. Van daki 12 bin vatandaşı buralara yerleştirebileceğiz" diye konuştu.

 

Yıldız, bir soru üzerine, "Mevcut cari borçların 1 yıl ötelenmesinin yanında çadır kentlere, konteynırlara verilen elektriğin ücretlendirilmesi söz konusu değildir. Biz toplu bir sayaç koyarak, muhasebe ayrıştırması tekniğiyle beraber AFAD dan fonlanacak" şeklinde konuştu. (İHA) 15.11.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: