Türkiye Enerji Sektörüne 20 Yılda 289 Milyar Dolar Yatıracak
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şuayip Yalman, 6 ncı Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumunda yaptığı konuşmada, ülkemizde enerji sektörüne önümüzdeki 20 yılda 225-289 milyar Dolar yatırım yapılacağını söyledi.
Kayseri Hilton otelinde düzenlenen il yöneticileri, üniversiteler, odalar, sendikalardan çok sayıda dinleyecinin katıldığı sempozyumun açılışını yapan MMO Kayseri Şube Başkanı Ali Alkan, Türkiye nin sıkıntılı günler geçirdiğini Hakkari de şehit olan Mehmetçiklere rahmet dileyerek başladığı konuşmasında, sempozlumda enerji kaynaklarında sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılacağını söyledi. Alkan, "Enerji talebimizin yüzde 70 nin üzerinde ithal kaynaklarla karşılanması ve bu oranın azaltılması gereği ve son yıllardaki bütün dünyayı saran sera gazlarının azaltılması yönündeki kuvvetli inisiyatif ülkemizde de yenilenebilir kaynakların daha fazla kullanılması için yeni bir dönem başlatmıştır" dedi.
2010-2030 ENERJİ YATIRIM TOPLAMI 225-289 MİLYAR Dolar
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Şuayip Yalman da sempozyumda yaptığı konuşmada, ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olduğuna dikkat çekildi. Son yıllarda bu konuda ciddi boyutta yasal düzenlemeler de yapıldığını belirten Yalman şunları söyledi:
"2011 yılı ortası itibarı ile kurulu güçler, hidrolik enerjide 16 bin 159 megavat, rüzgarda 1.466 megavat, jeotermalde 94 megavata ulaşmıştır. Bütün dünyada en fazla gelişmenin sağlandığı biyokütle enerjisindeki kurulu güç ise sadece belediye projeleri ile sınırlı kalmıştır. Yenilenebilir enerji, Türkiye nin enerji bağımsızlığında önemli bir rol üstlenebilecektir. Ancak bu alana mutlaka müdahale gereklidir. Mevcut yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini değerlendirmek üzere her yıl bir kaç milyar Dolar yatırım yapılması gerekmektedir. Bu yatırımın Türkiye deki yerli üretimle yapılması önemli etkilere sahip olacaktır. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin tam olarak değerlendirilmesi için ihtiyaç duyulan enerji ekipmanlarının yurt içinde üretimi temel bir politika olmalıdır. TÜBİTAK, üniversiteler, üretici sanayi kuruluşları, meslek örgütlerinin katılımıyla; rüzgar türbinlerinin, fotovoltaik panellerin, yoğunlaştırmalı güneş elektrik üretim sistemlerinin, jeotermal ekipmanlarının, hidrolik türbinlerin, kazanların yurt içinde üretimini öngören strateji ve planlar uygulamalıdır. EPDK analizlerine göre Türkiye 2010-2030 döneminde yapılacak enerji yatırımlarının toplamı 225-280 milyar dolardır."
HALKIN GÖSTERDİĞİ YEREL TEPKİLERDE ARTIŞ VAR
Yaman, enerji bağımsızlığı savaşını kazanmanın Türkiye nin önündeki önemli bir görev olduğunu belirterek, "Teknoloji ve ithalat bağımlılığı, Türkiye nin dış ticaret dengesi üzerinde olumsuz etki yaratan faktörlerdir. Diğer taraftan hatalı ve denetimsiz uygulamaların, ilgili yörelerde halkın çeşitli üretim alanları ve tarım arazileri üzerinde yaratacağı tahribatlara karşı yeterli önlemler alınmamıştır. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynakları yatırımlarına halkın gösterdiği haklı yerel tepkilerde bir artış gözlenmektedir. Enerji yönetimi bu konuya eğilerek çevresel tahribata yol açan yatırımları yakından izlemelidir" dedi.
NÜKLEER ENERJİ ŞART
Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı,Türkiye nin nükleer enerji santrallerine ihtiyacı olduğunu, güneş, hidrolik, rüzgar, jeotermal, hidrojen ve biyoyakıt enerjisi gibi ALTERNATİF enerjiler konusunda, projeler ürettiklerini söyledi. 2 gün sürecek sempozyumda biyoyakıt ve sektördeki sorunlar, organik atıklardan enerji üretimi uygulamaları, rüzgar gücü ve izlenmesi, çöplerin enerjiye dönüştürülmesi, Türkiye nin güneş enerjisi sektörünün gelişimi ve bugünkü durumu Türkiye de jeotermal enerjileri uygulamaları gibi konular ele alındı.
Kayseri (Doğan Haber Ajansı) 20.10.2011