Yeni enerji santralleri ...
 
enerji / energy
 

 

Yeni enerji santralleri geliyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kayıtlarına göre, Türkiye de şu anda 78 i termik, 524 ü hidrolik, 115 i de diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına (rüzgar, jeotermal, çöp gazı, biyogaz) dayalı toplam 717 elektrik üretim santrali inşa ediliyor.Toplam kurulu gücü 32 bin 781,9 MW yi bulan inşa halindeki santraller Türkiye nin şu andaki kurulu gücünün yaklaşık yüzde 63 ünü oluşturuyor.

 

AA muhabirinin, EPDK nın lisans almış inşa halindeki projelerin ilerleme raporundan yaptığı derlemeye göre, Temmuz 2011 itibariyle fiili gerçekleşme durumlarına göre bazı yatırımlar neredeyse tamamlanmış durumda, bazı yatırımlara ise çok yeni başlanılmış durumda.

 

İnşa halindeki termik santrallar içerisinde en yüksek kapasiteye sahip Aksa Enerji Üretim A.Ş. tarafından Antalya da inşa edilen doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. 2 bin 91 MW lisans kurulu gücüne sahip santralin bin 225 MW halindeki kısmı inşa halinde. Bir diğer büyük santral ise İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş. tarafından Çanakkale de inşa edilen kömür kaynağına dayalı termik santral. Lisans kurulu gücü ve inşa halindeki kapasitesi bin 215,8 MW olan santralin halen yüzde 52,7 si tamamlanmış durumda. Santral bittiği zaman yıllık 8 milyar 640 milyon kWh elektrik üretme kapasitesine sahip olacak.

 

Hema Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Bartın da inşa edilen taşkömürüne dayalı Amasra Termik Santralının lisans ve inşa halindeki kapasitesi bin 116,7 MW. Şu anda yüzde 1,3 ü tamamlanmış olan santral bittiği zaman yıllık 7 milyar 700 milyon kilovat saat (kWh) enerji üretme kapasitesine ulaşacak.

 

-Hidroliklerde durum-

Hidrolik santrallerin kurulu güç kapasiteleri ise 0,4 MW ile 528 MW arasında değişiyor. Boyabat Elektrik Üretim ve Ticaret Limited Şirketi tarafından Samsun da yapılan Boyabat Hes 528 MW kurulu gücünde bulunuyor ve temmuz sonu itibariyle yüzde 62 si tamamlanmış durumda. Santral bittiği zaman yıllık 1 milyar 468 milyon kWh elektrik enerjisi üretilebilecek.

 

Çetin Enerji A.Ş. tarafından Siirt te inşa edilen Çetin Barajı ve Hes ise 386 MW kapasitede bulunuyor. Henüz 0,5 i inşa edilen santral tamamlandığı zaman 1 milyar 208 milyon 814 bin kWH enerji üretilebilecek. Doğuş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından Artvin de inşa edilen 340 MW kurulu güç kapasitesi bulunan Artvin Barajı ve Hes tamamlandığı zaman ise 1 milyar 26 milyon kWh elektrik üretimi yapılabilecek.

 

-Kurulu gücün yüzde 63 ü kadar inşa halinde-

Bu santralden 78 termik santral tamamlandığı zaman termikte 15 bin 244,1 Megavat (MW), hidrolikte 14 bin 36,9 MW, diğer yenilenebilir enerjide ise 3 bin 500,9 MW olmak üzere toplam 32 bin 781,9 MW daha kurulu güce ilave edilmiş olacak. Kurulu gücün halen yaklaşık 51 bin MW düzeyinde bulunduğu dikkate alındığında söz konusu santraller tamamlandığı zaman bu miktar yaklaşık 84 bin MW ye ulaşmış olacak. (AA) 04 Ekim 2011

http://zaman.com.tr / ekonomi

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: