Hedef, İstanbul’da enerji borsası oluşması
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, enerji sektöründen bekledikleri hedefin, serbest piyasa ekonomisiyle kalkınmak ve sektörün serbest piyasada şekillenmesi olduğunu söyledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının desteğiyle, Global Enerji Derneği tarafından, Sheraton Otelinde EİF 2011 Uluslararası Elektrik Zirvesi düzenlendi.
TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, Türkiye de siyasi istikrar ile birlikte 2023 hedefi doğrultusunda 1 trilyon dolara yakın ticaret hacmi ile 500 milyara yakın ihracata ulaşılmasının hedeflendiğini belirtti.
2023 hedefi kapsamında, üretim ekonomisini canlandırmak, üretimi kaliteli ve dünyayla rekabet edebilir bir düzeye getirmek gerektiğini anlatan Fındıkçı, diğer taraftan da enerjide yerli ve yenilenebilir kaynakların harekete geçirilmesi ve enerji kaynaklarının tasarruflu kullanımının sağlanması gerektiğini kaydetti. Fındıkçı, Komisyon olarak, ülke olarak sektörden beklediğimiz hedef, serbest piyasa ekonomisiyle kalkınmak ve enerji sektörünün de serbest piyasada şekillenmesi, hatta ikincil piyasasının oluşması, gerekirse ileride İstanbul da bir enerji borsasına dönüşmesini, hatta Avrupa da en önemli merkezlerinden biri olmasını hedefliyoruz” dedi.
Zafer Benli: Rüzgar önemli bir potansiyel, fakat türbinlerin maliyeti yüksek
Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli de, Türkiye nin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmasında yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla üretim yapmasının önemini vurguladı.
Rüzgar enerjisinden elektrik üretimi için, son dönemde yapılan çalışmalara değinen Benli, Türkiye de rüzgar enerjisinin önemli bir potansiyel olduğunu, ancak rüzgar tribünlerinin yüksek maliyeti olduğunu söyledi. Türkiye de aksam üreten fabrikaların kurulması gerektiğini ifade eden Benli, bu şekilde söz konusu alanda Türkiye nin hiçbir pazar sorunu olmayacağını kaydetti.
Benli, güneş enerjisi yatırımları için de güneş panelleri ve aksamlarının Türkiye de üretilmesinin önemine işaret ederek, sanayicilere Türkiye de aksam üreten fabrika kurmaları tavsiyesinde bulundu.
Anel Enerji, AB’nin akredite ettiği ilk Türk şirketi
Anel Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Batukan, Türkiye nin güneş enerjisi alanında Avrupa daki tüm ülkelere göre ışıma bakımından daha elverişli bir ülke olduğunu ifade ederek, Yenilebilir Enerji Yasası ile güneş enerjisi santrallerinin Türkiye de kurulması için gerekli altyapının hazırlandığını ve yerli üretimin önünün açıldığını söyledi. Anel Enerji nin güneş enerjisi alanında çalışmaları hakkında bilgi veren Batukan, Anel Enerji nin AB nin güneş enerjisi alanında akredite ettiği ilk Türk şirketi olduğunu söyledi.
Bu arada, Batukan, Bulgaristan da 5 megavat kurulu gücünde, 3 güneş santrali inşaatına başlayacaklarını kaydetti.
www.geleceginenerjisi.com
15.09.2011