Teknoloji ve bilişim sektöründeki şirket birleşmeleri ve satın almalar ...
 
 

 

Satın alma ve birleşme çılgınlığı işlem hacminde patlama yaptı

ABD’de, teknoloji ve bilişim sektöründeki şirket birleşmeleri ve satın almaların yarattığı işlem değeri ikinci çeyrekte neredeyse ikiye katlandı.

 

Ekonomik dalgalanmanın dinmesinin ardından 2011 yılı için tüm sektörlerde şirket satın alma ve birleşmelerinin hız kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Tahminler boşa çıkmadı ve krizin ardından önünü daha net görmeye başlayan şirketler, fırsatları değerlendirmek için kolları sıvadı. Özellikle bilişim sektöründe satın alma ve birleşmeler bu yılın başlarından itibaren hız kazanırken, bu eğilim kendini işlem hacmi değerinde göstermeye başladı.

 

Ernst&Young’ın raporuna göre, sektörde yapılan büyük anlaşmalar, şirket satın almaları ve birleşmelerinin işlem değerini küresel ölçekte 52,1 milyar dolara çıkardı. 2011 ikinci çeyreğine ait olan bu değer, ilk çeyrekte şirket satın almaları ve birleşmelerin sektörde yarattığı işlem değerinin neredeyse iki katına denk geliyor. İlk çeyrekte ise şirket satın almaları ve birleşmelerinin işlem değeri 30,8 milyar dolarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 69 daha yüksekti.

 

Tabi bu değerin bu denli yükselmesinin bazı sebepleri var. Ernst&Young’a göre esas dalgalanmada bulut bilişim, akıllı mobil araçlar, internet, akıllı şebeke ve güneş enerjisi gibi alanlarda süre gelen yeniliklerin etkisi var.

 

Bunun dışında 2011 ikinci çeyreği şimdiye dek yapılan küresel çapta en büyük 20. teknoloji anlaşmasına tanık oldu. Skype’ın Microsoft tarafından tahmini 8,5 milyar dolara satın alınması bu patlamaya büyük etki etti.

 

İkinci çeyrekte yapılan en büyük anlaşma Microsoft-Skype olurken, bunu Texas Instrument’in National Semiconductor tarafından 6,5 milyar dolara satın alınması izledi. Bu çeyrekte göze çarpan diğer büyük anlaşmalar ise Varian Semiconductor’ın Applied Materials’ı 4,6 milyar dolara satın alması ve Toshiba’nın Landis’i 2,3 milyar dolara satın alması oldu.

 

Birleşme ve satın alma rüzgarının tüm hızıyla estiği 2011 yılı içinde bu trend, yalnızca ABD sınırları içinde kalmıyor elbet. Hatta ülkedeki pek çok şirket gözünü yatırım yapmak için deniz aşırı ülkelere dikmiş durumda. Ernst&Young verileri, ABD’de 2011’in ikinci çeyreğinde ülke sınırları içinde yapılan anlaşmalarda işlem değerinin yüzde 11 düştüğünü gösterirken, “sınır ötesi” işlem hacminin sınır içindeki işlem hacmine kıyasla yüzde 16 daha yüksek olduğunu gösteriyor.

 

Türkiye satın alma ve birleşme liginde ikinci

Amerika’daki bilişim sektöründe birleşme ve satın almaların  yarattığı işlem değerinde bu denli artış yaşanırken, Ernst&Young’ın raporuna göre, Türkiye 6,5 milyar dolar büyüklük yaratan 130 işlemle yılın ilk yarısında en fazla birleşme ve satın alma yapılan ikinci ülke oldu.

 

İlk çeyrek verilerine göre, Türkiye de gerçekleşen birleşme ve satın alma işlemlerinde öne çıkanlar, işlem sayısıyla enerji sektörü, yiyecek içecek sektörü olurken; son zamanların en hareketli sektörlerinden olan ilaç alanındaki işlemler de hız kesmedi.

 

Peki birleşme ve satın alma çılgınlığı yaşanan 2011 senesinde Türkiye bilişim sektöründe durum ne oldu? Vodafone’ın KoçNet’i satın alması bu yıl sektörün önemli gelişmelerindendi. ALTERNATİF telekom operatörü Koçnet’i 30 milyon TL’ye satın alan Vodafone ‘BiRi’ markasıyla ADSL pazarına girmeyi hedeflediğini açıklamıştı.

 

Bir diğer önemli gelişme ise dünya devi e-Bay’in gittigidiyor.com’u satın alması oldu. 217.5 milyon dolara satılan gittigidiyor.com hisselerinin yaklaşık %93’ü, yapılan anlaşma ile e-Bay’in oldu.

 

Bu yıl içinde Best Buy’ın Türkiye’deki iştiraklerini satın alan Teknosa da Türkiye deki Best Buy şirketini kendi bünyesine kattı.

 

Bunun dışında sektörde büyük ses getiren bir diğer satın alma ise Markafoni’nin Naspers’a satılması oldu. Temmuz ayında Markafoni hisselerinin yüzde 70e yakını, Güney Afrikalı medya ve e-ticaret şirketi Naspers’a bağlı MIH - Allegro tarafından satın alındı.

 

Muhtemelen bu yılın sonuna doğru gerçekleşecek bir diğer önemli satın alma ise Turkcell’in Yıldız Bilişim Grubu şirketlerinden Global İletişim’i satın alması olacak. Turkcell’in ilk yarı mali sonuçlarının açıklandığı toplantıda soruları yanıtlayan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Turkcell SuperOnline’ın Yıldız Holding’in Global İletişim şirketini satın almak için ciddi çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

 

Ciliv, “Global İletişim ile ciddi görüşmeler içerisindeyiz. Sonuçlanınca açıklayacağız” demişti.

www.bilgicagi.com

11.08.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: