İnternet üzerinden lisans ticareti, satılık HES ...
 
Hidro Elektrik Santralleri
 

 

İnternetten satılık HES

Enerji piyasasının son modası olan lisans ticareti internete kadar düştü. İnternet üzerinde satış yapan bir sitenin ilanında Aydın Söke de yaşayan bir vatandaş 0.6 MW lık bir hidroelektrik santralini 1 milyon dolarlık fiyattan satışa çıkardı.

 

Son dönemin moda yatırımı haline gelen ve milyarlarca dolarlık yatırımların yapıldığı enerji sektöründeki lisans ticareti internet satış sitelerine de düştü. İnternet üzerinde satış yapan bir sitenin ilanında Aydın Söke de yaşayan bir vatandaş 0.6 megavatlık hidroelektrik santralini (HES) 1 milyon dolar üzerinden satışa çıkardı. Satıcı, ilanında Devlet Su İşleri sulama kanalı üzerinde kurulu santralinin çalışır durumda olduğu ve serbest tüketicilere elektrik satışı yapmakta olduğu bilgilerine de yer verdi. Aynı sitede başka bir ilanda ise rüzgâr üretim onayı alınmış bir arsa 765 bin dolar gibi muadillerinin üstünde bir fiyata satılığa çıkarılmış durumda.

 

DEĞERİ KATLANIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkilileri ise milyarlarca dolar yatırım yapılan sektörde lisans ticareti konusunda ikili ayrım yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün hidroelektrik santral inşa eden büyük şirketlerin çoğu proje geliştiren küçük şirketlerden lisans satın alarak iş yapıyor. Bazı kişiler ve küçük şirketler fizibl olan projelere lisans başvurusu yapıyor. Kişiler yapıyor ve satın alıyor. Şayet ciddi proje ise 100 bin TL ye mal ettiğini milyon dolarlara satışa çıkarıyor. Bir de zamanında lisans almış bunu yatırıma çevirmekten ziyade sadece satıcılık yapanlar var. Bu sektör için büyük tehlike" değerlendirmesi yaptı.

 

DDK: GAZETELERE DÜŞTÜ

Enerji sektörünü gözaltına alan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) enerji piyasasında lisans ticareti ile proje çantacılığını ayrımına dikkat çekmişti. Kurum, özellikle hidroelektriklerde lisans ticaretinin yapıldığının anlatıldığı raporda "Asıl işi sağlık, hayvancılık ve gıda olan şirketlerinde elektrik üretim lisansı almış. Lisans ticareti gazete ilanlarına kadar düştü" ifadelerine yer verilmişti. Raporda "Sadece şekli belge yeterliliğine bakılarak lisanslar veriliyor. Türkiye nin stratejik unsuru olan enerji arz güvenliği daha sıkı denetlenmeli" vurgusu yapılmıştı.

 

EPDK SERT ÖNLEMLER ALIYOR

EPDK yetkilileri enerji sektöründe alınan lisansların belli bir aşamaya geldikten sonra para ile satılması örneklerini yaşandığını doğrulayarak bu nedenle yeni önlemler alındığını ve sert tedbirlerin devreye konulduğunu aktardı. EPDK lisans sürecini sıklaştırmak için üretim lisansları için alınan teminat bedelini iki katına çıkardı. Enerji Bakanlığı ve EPDK tarafından hazırlanan yeni Elektrik Piyasası Kanun Tasarısı da ön lisans sistemi dahil edildi.

 

3 ortak aldık 3 talip var

Aydın dakİ HES i satılığa çıkaran Niyazi Ziftçi, "2007 yılında üç ortak birlikte aldık. Aramızda bazı sıkıntılar çıktığı için satmaya karar verdik" dedi. Ziftçi, "İnternetten satışa çıkarma fikri daha fazla müşteriye ulaşmak içindi. Şu ana kadar üç özel şirket bizimle temasa geçti ve talip olduklarını belirttiler. Biz de görüşüyoruz" diye konuştu.

(MEHMET NAYIR)

www.sabah.com.tr / ekonomi

10 Ağustos 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: