Şirketten yapılan açıklamada şimdiye kadar Siemens’in yenilenebilir enerji bölümü altında faaliyet gösteren rüzgar, güneş, dalga ve gelgit enerjisi bölümleri bundan sonra Rüzgar ile Güneş & Su bölümleri altında çalışmalarına devam edecek.
Konu hakkında açıklama yapan Siemens Energy CEO’su Michael Suess rüzgar ve güneşi ayırma nedenlerini iki pazarın şu an farklı aşamalarda olmasını söylerken yeni yapılanmada Güneş & Su bölümünün Siemens’in gelecekteki rekabetçiliğini artıracak olan Ar-Ge bölümünde ilerleyeceğini söyledi.
2002 yılında fotovoltaik güneş enerjisinde pazar dördüncüsü iken PV yatırımlarını Shell’e satan Siemens 2008 yılında pazara tekrar girerek büyük çaplı güneş enerjisi yatırımları ve yoğunlaştırılmış güneş enerjisi (CSP) alanlarına yatırım yapmaya başladı.
Şirket bununla beraber Marine Current Turbines ve Voith ile ortaklık kurarak henüz henüz küçük ama hızla gelişen dalga ve gelgit enerjisi sektörlerine ilgi duyduğunu da göstermişti.
Şirketin Güneş & Su bölümünün diğer bir faaliyet alanı ise yenilenebilir enerji yatırımlarının stratejik olarak diğer bir önemli konusu olan enerji depolama alanında faaliyet göstermek olacak.
Siemens Rüzgarda İlk Üçü Hedefliyor
Siemens 2004 yılında Danimarkalı Bonus Energy şirketini satın alarak girdiği rüzgar türbini pazarında hızlı bir büyüme sergiliyor. 2010 sonu itibari ile Siemens’in rüzgar bölümünün yıllık geliri 3.2 milyar avroya ulaşmış iken çalışan sayısı ise 7.700’e ulaştı. Siemens Bonus Energy satın aldığı zaman bu şirketin çalışan sayısı ise 800 idi.
Michael Suess açıklamasında bu yeni yapılanma ile Siemens’in rüzgar enerjisindeki başarı hikayesini sürdüreceklerini söylerken, bu yeni bölümün çok iyi bir başlangıç ile kurulduğunu söyledi. Michael Suess’in verdiği bilgilere göre şirketin rüzgar türbini alanında birikmiş siparişlerinin tutarı 11 milyar avro iken, deniz üstü rüzgar enerjisi alanında ise Siemens sektörde lider konumunda.
2010 sonunda ABD ve Çin’de rüzgar türbini ekipmanı için iki ayrı fabrika açan Siemens bununla beraber Kanada, İngiltere, Hindistan ve Rusya’da türbin ve türbin ekipmanı üretecek yeni üretim tesisleri açmak için çalışmalar yürütüyor.
2012’de küresel rüzgar türbini pazarında ilk üçe girmeyi hedefleyen Siemens’in 2010 yılında bu pazardaki payı, Çin’deki hızlı büyüme ve Çinli üreticilerin bu pazardaki en önemli payı elde etmelerine bağlı olarak yüzde 5.9’a gerilemiş ve Siemens’in sıralamada 9. olmasına neden olmuştu.
www.yesilekonomi.com
08.08.2011