Hindistanda üç milyon çiftçiye ulaşan sulama sistemleri ...
 
 

 

Türkiye’yi 20 ülke için merkez yapacak, sulamada 1 milyon çiftçiye ulaşacak

Hindistan’da 3 milyon çiftçiye ulaşan Jain Sulama Sistemleri, 2 yılda Türkiye’de 1 milyon çiftçiye uzanmayı hedefliyor. Jain Sulama Sistemleri CEO’su Anil Jain, “Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında dikkat çeken Hindistan ve Çin’den küçük olabilir ama ikisinden de daha hızlı gelişiyor. Türkiye’yi Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 20 ülkenin merkezi yapacağız” dedi.

 

Geliştirdiği tasarruflu sistemle Hindistan’da 3 milyon çiftçiye ulaşan Hintli Jain Sulama Sistemleri CEO’su Anil Jain, “Türkiye nüfus ve yüzölçümü olarak gelişmekte olan ülkeler arasında en çok dikkat çeken Hindistan ve Çin’den küçük olabilir ama her ikisinden de daha hızlı gelişiyor. Türkiye’yi Orta Asya ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere 20 ülkenin merkezi yapacağız. 2 yıl önce geniş iç pazarı ve çevresindeki fırsatlar nedeniyle Türkiye pazarına girdik. Türkiye çok hızlı büyüyor. Özellikle tarım sektörünün gelişmişlik düzeyi bizi çok şaşırttı. Karşılaştığımız bu güzel sürpriz ile birlikte hızla büyüdük. Bir yılda yüzde 15 pazar payı elde ettik” dedi.

 

1 milyon çiftçi

Hindistan’da 130 milyon çiftiçinin bulunduğunu kaydeden Jain, şunları söyledi: “Tarımla geçinen nüfus 600 milyon. Türkiye’de ise toplam çiftçi sayısı 3 milyon civarında. Nüfusun da 27 milyonu tarımla geçiniyor. Bizim hedefimiz Türkiye’de pazarın 3’te 1’ine yani 1 milyon çiftçiye ulaşmak. 2 yıl içinde yüzde 33’lük bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz. Adana’da yaptığımız yatırım bizim için çok iyi bir deneyim oldu. Türkiye’de bizim faaliyet gösterebileceğimiz 3-4 milyar dolar büyüklüğünde bir pazar var. Türkiye’de yeni yatırım kadar şirket satın alma fırsatlarına da bakıyoruz. Pazar gelişmiş olsa da hâlâ büyüyecek çok alan var.”

 

Yüzde 170 büyüme

Türkiye’de geçen yıl 10 milyon dolar ciro gerçekleştirdiklerini belirten Jain, 2011’de yüzde 170 büyüme ile 27 milyon dolar ciro hedeflediklerini bildirdi. Türkiye’de gerçekleştirdikleri sulama sistemlerine ilişkin makine ve ekipman üretimi ile satışının Türkiye’ye ilişkin planlarının ilk fazını oluşturduğunu kaydeden Jain, planlarını şöyle anlattı: “İkinci faz olarak Türkiye’de, boru, solar paneller ve güneş enerjsi ile çalışan sulama pompaları üretmek istiyoruz. İkinci fazda ayrıca planlarımız arasında Türk çiftçisinden tarım ürünü almak da var. Buradan aldığımız meyve ve sebzeleri işleyerek uluslararası gıda ve içecek şirketlerine satmak istiyoruz. Bunun için sebze-meyve işleme konusunda faaliyet gösteren şirket de satın alabiliriz. Türkiye’den çevre ve komşu ülkelere ihracat yapacağız.”

 

Ar-Ge merkezi kuracak

Tarımda verimliğin artırılmasında tasarruf sağlayan makine ve ekipman kadar, çiftçilerin eğitiminin de önemli olduğuna değinen Jain, bunun için Hindistan’da 3 bin hektarlık alana yayılmış bir Ar-Ge merkezlerinin bulunduğunu kaydetti. Üçüncü aşamada benzer bir Ar-Ge merkezini Türkiye’de de kurmak istediklerini vurgulayan Jain, şöyle konuştu: “Hindistan’daki dünyanın en büyük merkezlerinden biri. Onun kadar olmasa da Türkiye’de de çok büyük bir merkez kurmak istiyoruz. Aynı anda 50 farklı meşve ve sebzeye ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyeti yürütebileck bir kapasite planlıyoruz. Türkiye tarım için bir eğitim ve inovasyon merkezi olacak.”

 

Yatırım Ajansı bizi güvende hissettirdi

Bugüne kadar Hindistan dışındaki ülkelere hep şirket satın alarak girdiklerini, ilk kez Türkiye’de sıfırdan yatırım yaptıklarını belirten Anil Jain, şunları anlattı: “Buradaki deneyimimiz çok pozitif gerçekleşti. Hükümet ile Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nız çok aktifti. Bize çok yardımcı oldular. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Hindistan ziyareti sırasında kendisi ile tanıştık. Türkiye’ye yatırım yapmak istediğimizi belirttikten sonraki süreç çok hızlı gelişti. Türkiye’den arazi almak için bize Yatırım Ajansı’ndan bir görevli eşlik etti. Bir devlet görevlisinin yardımcı oluşu tabiki çok önemli idi. Kendimizi güvende hissettik.

 

Köyden kente göçü önlemek için tasarrufa odaklandı

Hindistan merkezli Jain Sulama Sistemleri’nin Türkiye dahil İngiltere, ABD, İspanya ve İsrail’de faaliyetleri bulunuyor. 10 binden fazla çalışanı olan şirketin ürünleri 110 ülkede satılıyor. Anil Jain, şirketin babası Bhavarlal Hiralal Jain’in öyküsünü şöyle anlattı: “Babam Hindistan’daki pek çokları gibi yoksul bir çiftçi ailesinde dünyaya geldi. Hayatı boyunca verimliliği artırmak için tasarrufa odaklı bir iş modeli geliştirmek için çalıştı. Çünkü verimliliğin geliri artacağını inanıyordu. Sonunda geliştirdiği sistemle çiftçilere yüzde 50 düzeyinde su ve enerji tasarrufu sağlamaya başladık.”

 

Çeltikte su kullanımını yüzde 80 azaltabiliyor

Anil Jain, pirinç (çeltik) denilince akla su dolu tarlalar geldiğini söylerken, kendi yöntemlerinin farklılğıını şöyle anlattı: “Oysa bizim geliştirdiğimiz yöntemle pirinç tarlasında yüzeyde su göremezsiniz. Tarlada su yoktur ama pirinç bitkisi büyümeye devam eder. Geliştirdiğimiz sulama yöntemiyle pirinç yetiştirmede yüzde 80 su tasarufu sağlıyoruz.”

 

Sürdürülebilir tarımsal üretime katkımız oluyor

Çiftçiler sağladıkları tasarruf ile aynı zamanda doğaya da dost bir yaklaşım sunduklarını belirten Anil Jain, şöyle konuştu: “Su güvenliği, çifçilere gelir güvenliği ile birlikte sürdürülebilir tarımsal üretimi sağlıyor. Gelecekte gıda tüketimi artacak. Bundan dolayı da gıda fiyatları artacak. Şimdiden artış başladı. Bunun yaratacağı sakıncalar için şimdiden önlem alınmalı. Ayrıca çiftçinin kalkınması, kente göçün önlenmesini sağlıyor. Bu ülke kalkınmasında da çok önemli. Kırsal kesimin gelirinin artması ve tüketimin artması, beraberinde ülkeye sürdürülebilir büyüme getirir.”

 

Enerji ithalatçısıyız ama tarımda hovardalık yapıyoruz

Jain Türkiye Sulama Sistemleri Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, Jain’in sunduğu iş modelinin aslında Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu çok etkin bir model olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de sulamanın yüzde 75’i vahşi sulama dediğimiz geleneksel yollarla yapılıyor. Bu da su fakiri ülkemizde suyu yüzde 30 verimlilikle kullandığımız anlamına geliyor. Jain Sulama Sistemlerinde kullanılan yönetemle su tüketimi yarı yarıya düşüyor. Aynı yöntemle tarımda kullanılan 6 milyon ton gübreyi 3 milyon tona indirebiliriz. Suyun yüzde 40’ı yeraltından çekiliyor. Bunun için 10 milyar kilowatsaat elektrik harcanıyor. Bunu da yarıya indirmek mümkün. Bir taraftan enerji ithalatı yapıyoruz bir taraftan da tarımda hovardalık yapıyoruz. Tarımın milli gelirimiz içindeki payı yüzde 15’ten yüzde 8’lere düştü. Çiftçi fakirleşiyor, bu da  bazı sosyal sıkıntılara yol açıyor.” www.hurriyet.com.tr / ekonomi

07.08.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: