Kıbrısta ortak iletim hattının gerekliliği ...
 
 

 

Bakan Yıldız: Kıbrıs ta ortak iletim hattının gerekliliği ortaya çıktı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs ta yaşanan elektrik kesintisinin, Kıbrıs adasında ortak iletim hattı şartını yeniden gündeme getirdiğini söyledi. Yıldız, ortak iletim hattını Güney Kıbrıs Rum yönetimi değerlendirmesine sunduğuna dikkat çekti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı nda KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile görüşen Yıldız, Kıbrıs ta yaşanan son gelişmeleri karşılıklı değerlendirme ihtiyacı hissettiklerini ifade etti. Yıldız, enerji master planıyla alakalı bilgi alışverişinde bulunduklarını, son gelişen güney Kıbrıs Rum yönetimiyle ilgili enerji sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendirdikleri bilgisini verdi. Yıldız, Başbakan Erdoğan ın Kıbrıs ziyareti öncesinde enerjiyle alakalı yapılacakları görüştüklerini ifade etti.

 

GÜNEY KIBRIS A ELEKTRİK TAMAMEN İNSANİ

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ise görüşmede Güney Kıbrıs a verilen elektriği de masaya yatırdıklarını vurguladı. Atun, "Konuya insani yönden baktık. Bu süreç içinde siyasi ve ticari bir beklenti olmamıştır. Temel amacımız sıcak yaz günlerinde Güney Kıbrıs ta bulunan halkın hayatında önemli yer bulunan elektriği sağlamaktı." KKTC ye denizaltı su getirme çalışmalarının da devam ettiği bilgisini veren Atun, 2014 yılı itibariyle Anadolu dan gelen suyun Kuzey Kıbrıs topraklarına gelmesiyle ekonomik hayatın olumlu etkileneceğini dile getirdi. Atun, Anadolu dan gelecek suyla Güney Kıbrıs halkının da ihtiyaçlarını cevap verecek yönde, barışı sağlayacak unsur olarak paylaşacaklarına dikkat çekti. Adada ortak bir elektrik bir iletim merkezi kurulması teklifini sunduğunu söyleyen Atun, "Güney Kıbrıs ta bu teklifimizi sahiplenseydi bugün içinde bulundukları konuda daha sağlıklı elektrik alırlardı." diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından soruları cevaplayan Taner Yıldız, Başbakan Erdoğan ın Kıbrıs ziyaretinde enerjiyle alakalı anlaşma söz konusu olmadığı bilgisini verdi Güney Kıbrıs a 20 ile 30 megavat civarında elektrik aktarıldığını ifade eden Yıldız, "Ortak bir master plan çerçevesinde iletim ve dağıtım merkezleri kurulmuş olsaydı Güney Kıbrıs bu sıkıntıyı yaşamamış olurdu. Aynı önerileri tekrarlıyoruz. Adanın tamamının ortak plan çerçevesinde düzenlenmesini yeniliyoruz. Güney Kıbrıs Rum yönetimi değerlendirmesine sunuyorum. Türkiye ile Yunanistan elektrik alışverişini normal testlere ulaşacak noktaya götürdüyse Kıbrıs ta da yapabiliriz." dedi. KKTC nin bağımsız bir devlet olduğunu söyleyen Yıldız, Güney Kıbrıs a elektrik verilmesinin başta insani bir yardım olduğunu bunun insani tavır içinde düşünülmesini istedi. Siyasetin bu çizgiyi yakalayamadığına dikkat çeken Yıldız, Güney Kıbrıs ın bakışının daha doğru olacağını düşündüğünü aktardı.

 

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun ise ortak iletim merkezinin Kıbrıs ın verimli elektrik üretim ve dağıtımına katkı sağlayacağını dile getirdi. Atun, "Bu talebimiz bugüne kadar kale alınmadı. Şu anki sıkıntı bunun ne kadar gerekli olduğunu ortaya koydu. Süratle ortak iletim merkezi oluşturulmasına gitmesini bekliyoruz." diye konuştu.

www.timeturk.com/tr

18.07.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: