Rektör Birincioğlu’ndan Enerji Yatırımcılarına Davet
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Aydın ve bölgeye enerji konusunda yatırım yapan şirketlerle iş birliği içinde olmak istediklerini belirtti.
Jeotermal kaynakları açısından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Aydın’da enerji ve türevleri noktasındaki yatırımlara desteklerin büyük önem arz ettiğine işaret eden Rektör Mustafa Birincioğlu, “Ben Adnan Menderes Üniversitesinde 7 aydır Rektörlük görevimi ifa ediyorum. Öncelikle bu bölgenin dört ana önemli gelişim sektörünü vurgulamakta fayda var. Bunlardan birincisi; tarım ikincisi turizm, üçüncüsü enerji, dördüncüsü de antik kentler. Enerji başlığı altında da, rüzgar, güneş ve jeotermali incelemek gerekir. Aydın ilinde hepimizin bulunduğu toprağın altında yüzde 70 jeotermal kaynak bulunmaktadır. Aydın sınırları içinde jeotermal kaynakların gerek elektrik üretimi için gerekse diğer ürünler bundan kastettiğimiz seracılık, şehir ısıtma soğutma ve turizm konusunda jeotermal kaynakların, turizmde kullanılması konusunda yan ürünler mevcut. Bu konulara öncülük eden kurumlardan biri MB Holding. Bizde üniversite olarak özellikle jeotermal sahasında bu konuya yatırım yapan firmalarla ortak projeler yapma arzusundayız” dedi.
ENERJİ BÖLÜMÜ AÇILDI
Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Türkiye’nin enerji alanındaki gelişimine katkı sağlamak amacıyla ADÜ bünyesinde yeni bir bölüm açtıklarını belirterek, “Bu yıl geliştiğimiz ilk proje ‘ALTERNATİF Enerji Kaynakları Teknikerliği Bölümü’nü açmak oldu. Bu yıl ilk kez Söke’de kuracak olduğumuz bu bölümde 40 adet öğrenci istihdam edeceğiz. Bu öğrenciler bölgedeki hem bu jeotermal merkezlerde eğitim görecekler hem sektörün içinde yetişecekler hem sektördeki mühendisler tarafından bire bir eğitilecekler. Buradan bizim anladığımız gerçek manada üniversite sanayi iş birliğidir” diye konuştu.
ADÜ olarak MB Holding’in Türkiye’de seracılık sektörünün gelişmesine büyük katkılar sağlayacak olan ‘Sultan Sera’ tesislerinde örnek bir projeye imza atıldığına değinen Birincioğlu, “Bu projeye MB Holding’in sahibi Muharrem Balat tarafından davet edildik. Fakat bundan öncesinde jeotermal yatırımcılarıyla üniversitemizin niyetini paylaştık. Biz sizler için eleman yetiştirelim, insan yetiştirelim, sektörün içinde olalım sizler için gezici laboratuvarlar oluşturalım sizin neye ihtiyacınız varsa biz üniversite olarak yanınızda olalım çünkü sizler bizim bölgemize yatırım yapan milyonlarca dolar yatırım yapan insanlarsınız sizler bizim başımızın tacısınız. Biz sizin için ne yapabiliriz. Üniversite olarak bizim bakış açımız bu yönde, onlarda bizim samimiyetimizi çok iyi anladılar ve bizi bu işlere ortak ettiler. MB Holdingin sahibi Muharrem Balat Bey, Sultan Serayı gezdirirken 45 bin metrekare kapalı alanda Rektörüm sizin heyecanınızı anlıyorum burada 15 bin metrekarelik bölümde hocalarınız öğrencilerimiz çalışsınlar eğitimlerini yapsınlar deneme seraları oluştursunlar dedi ve bu bir üniversiteye yapılabilecek en büyük destektir” şeklinde konuştu.
YATIRIMCILARA DAVET
ADÜ’NÜN bölgede yatırım yapan iş adamlarına sunduğu desteklerle üniversite-sanayi iş birliği alanında başarılı bir örnek teşkil ettiğini savunan Rektör Birincioğlu, şunları söyledi: “Biz bu bölgeye jeotermal yatırım yapacak tüm guruplara daha önceden de birkaç kez toplantı tertip ettik üniversitenin her türlü konuda mevcut imkanların da yanlarında oldu gerek personel yetiştirme gerek laboratuar kurma onların çıkardığı taşı suyu çamuru analiz eden laboratuarları oluşturup hatta yerinde hizmet verme şekillerde hizmetler planlıyoruz. Bunun dışında bizim aklımıza gelmeyen her türlü konuda üniversitemize başvurdukları takdirde üniversitenin her türlü imkanlarını onlar için kullanılacağını kendilerine ifade ediyoruz. Özellikle Sayın Valimiz bu konuda çok büyük efor sarf ediyor. Gelen bütün yatırımcılara her türlü kolaylığı gösteriyor. Bu saymış olduğumuz başlıklarda önümüzdeki 10 yıllık perspektifte Türkiye en hızlı gelişen bölgelerinden biri olacaktır”.
www.beyazgazete.com
16.07.2011