Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projeler ...
 
 

 

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARINA YÖNELİK PROJELERE KISITLAMA GELEBİLİR

 

TOBB Türkiye Tarım Meclisi, kırsal alanda gelir düzeyini ve sosyal standartları yükseltmeyi amaçlayan 81 ile yaygınlaştırılan kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projeler konusunda Kırsal Kalkınma Kurumu nun akredite olması durumunda bazı illere kısıtlama getirilebileceğine dikkat çekti.

 

ANKA nın edindiği bilgiye göre, TOBB Türkiye Tarım Meclisi Toplantısı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı nın da katılımıyla, Ankara da gerçekleştirildi. 16 ilde başlatılan, daha sonra 81 ile yaygınlaştırılan kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konulu tebliğ masaya yatırılırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince, söz konusu projelerle ilgili sonuçların değerlendirildiği ve 2015 yılına kadar ek süre alındığı ifade edildi.

 

Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin kredilendirilmesi konusunda hazırlanan tebliğ ile ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerince yapılan bilgilendirmede, kırsal kalkınma konularının son dönemlerde kamuoyunda sıkça tartışıldığına işaret edildi.

 

Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin amacı; kırsal alanda gelir düzeyini ve sosyal standartları yükseltmek, tarıma dayalı sanayi entegrasyonunu sağlamak, küçük ve orta ölçekli işletmeleri desteklemek, gıda güvenliğini artırmak, pazarlama altyapısını güçlendirmek, ALTERNATİF gelir kaynakları oluşturmak, toplu basınçlı sulama sistemlerini geliştirmek, girişimcilik kapasitesi geliştirmek, kırsal alanda yeterli kapasite oluşturmak, tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojileri çiftçilerle buluşturmak, pazar taleplerine uygun üretim yapmak ve üretim maliyetlerini düşürmek olarak özetlendi.

 

2011-2015 yılları arasında 81 ilde devam edecek projeler konusunda Kırsal Kalkınma Kurumu nun akredite olması durumunda bazı illere kısıtlama getirilebileceğine dikkat çeken uzmanlar, ancak konunun henüz netleşmediği bilgisini verdiler.

 

-EKONOMİK YATIRIM KONULARI-

Yetkililer, projelerin yatırım konularının ise, tarımsal ürünlerin işlenmesine, depolanmasına ve paketlenmesine yönelik olduğunu bildirdiler. Buna göre söz konusu alandaki; yeni yatırımlar, mevcut faal tesislerin kapasitelerinin artırılması ve teknolojilerinin yenilenmesi, yarım kalmış yatırımların tamamlanması, bitkisel ve hayvansal ürünlerle su ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, tarımsal ürünlerin depolanması (çelik silo), soğuk hava deposu, ALTERNATİF enerji kullanan seralar, ALTERNATİF enerji kullanan üretim tesisleri, hayvansal orijinli gübre işlenmesi ve paketlenmesi, koyun, keçi-manda konularında modern sabit yatırım tesisleri ile damla ve yağmurlama sulama gibi konular yatırım yapılabilecek alanlar arasında gösterildi.

 

-DESTEKLER-

Kırsal kalkınma yatırımlarına yönelik projelerin desteklenmesi programı ile tarımsal faaliyetler için geliştirilen yeni teknolojilerin çiftçi tarafından kullanımını yaygınlaştırarak; daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılmasını sağlamanın, bedenen çalışan çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmanın ve üretim maliyetlerini düşürmenin hedeflendiğini anlatan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcileri, 2007 yılında 4 çeşit makine desteği varken, 2010 yılında bu sayının 35 çeşit makineye çıktığını, herkesin her yıl için bir makine başvurusu yapabildiğini belirttiler. Verilen bilgiye göre, sulamada bu destekler iki katına çıkarken, proje kapsamında verilen destekler yaklaşık 916 milyon TL ye ulaştı.

 

-LİSANSLI DEPOCULUK-

Toplantının ikinci gündem konusunu ise Lisanslı Depoculuk ve Ürün İhtisas Borsası oluşturdu. Konu hakkında, TMO - TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Toplu tarafından bir tebliğ sunuldu.

 

Toplu tarafından sunulan tebliğin satır başları şöyle:

 

"Uzun yıllardan beri tarım ticaretinde öncü rolü hem TOBB, hem de TMO almıştır. Arz talep dengesi üretici açısından bozulunca, üretici mağdur olmaktaydı. Üretilen ürünün 45 gün içerisinde pazara getirilmesi gerekiyordu. Depolama söz konusu değildi.

 

Tüm dünyada olduğu gibi, bizde de ürünlerin sınıflandırılması gündeme gelmiş ve 2005 yılında kanun ve yönetmelikler çıkarılmıştır. Bu yatırım yüksek maliyetli ve uzun zaman aldığından özel sektör yatırım yapmamıştır. TMO ve TOBB bir araya gelmiş ve Lisanslı Depoculuk A.Ş. yi kurmuştur. Polatlı da pilot bölge uygulaması başlatılmıştır.

 

Lisanslı depoculuk çalışmaları yapılırken Bulgaristan, Polonya, Almanya, Macaristan ve ABD de hububat ve pamuk konusundaki üretici birlikleri, lisanslı depolar ve İhracatçı Birlikleri ile Borsaların kuruluş ve işleyişleriyle ilgili hususlar göz önüne alınmıştır."

(ANKA) 12 Temmuz 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: