Rüzgar, Güneş ve Siemens Bank ...
 
 

 

Siemens sürpriz yaptı bankasını da getiriyor

Siemens Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis, merkezi Almanya’da bulunan Siemens Bank’ı Türkiye’ye getirmek üzere çalışmalara başladıklarını açıkladı. BDDK ile bu konuda görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Gelis, “Siemens Bank, 1 yıl içinde Türkiye’de faaliyete geçebilir” dedi.

 

SIEMENS Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis, Almanya’da kurulan Siemens Bank’ı bir yıl içinde Türkiye’ye getireceklerini açıkladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile görüşmelere başladıklarını belirten Gelis, “Süreci başlattık. Lisans için başvuruda bulunacağız. Önümüzdeki bir yıl içinde Siemens Bank’ın Türkiye’de faaliyete başlayabileceğini düşünüyorum” dedi. Troia Ören Yeri kazı çalışmalarına destek vermek amacıyla gittiği Çanakkale’de sorularımızı yanıtlayan Gelis, “Siemens Bank proje finansmanı imkânı getiriyor. Müşterilerimize gittiğimiz zaman diyor ki: ‘Projem var, yatırım yapmak istiyorum. Finans imkânları getirebilir misiniz?’ Siemens Bank’ın verdiği destek budur. Bunu da Türkiye’de başlatacağız” dedi.

 

BDDK’ya başvuracağız

Şu an Almanya ve İngiltere’de faaliyet gösteren Siemens Bank’ı Türkiye’ye taşıma konusunda araştırma içerisinde olduklarını kaydeden Gelis, “BDDK ile görüşmelere başladınız mı?” sorusuna, “BDDK ile görüşmelerimiz başladı. Süreci başlattık. Lisans için başvuruda bulunacağız” yanıtını verdi. Gelis, Siemens Bank’ın tamamen proje ve yatırım finansmanı yapacağını, bireysel bankacılık yapmayacağını vurgulayarak, “Global olarak bütün dünyada büyük altyapı projelerinde finans desteği istendiği için uygun gördük. Bu rakiplerimizde de var. Örneğin GE’de GE Capital var. Siemens’te de önceden Siemens Financial Systems (SFS) vardı. Gittikçe bu önem kazanıyor” diye konuştu.

 

Siemens’in Türkiye’de endüstri, enerji ve sağlık sektörlerinde hizmet verdiğini kaydeden Gelis, şunları anlattı: “1 Ekim 2011 itibariyle dördüncü bir sektörümüz daha olacak ‘şehirler ve altyapı’ diye. Niye şehirler, niye altyapı? Halkın çoğu artık şehirlerde yaşıyor. Onların ihtiyaçlarını karşılamak için, ağırlıkla şehirlere hitap eden çözümler getirecek bir sektör kuruyoruz. Bunun içinde ulaşımdan bina teknolojisine pek çok boyut olacak.”

 

Bugün her şey enerji

Şirket olarak Türkiye’de en çok enerji sektöründe büyüdüklerini vurgulayan Gelis, şunları dile getirdi: “En hızlı alan bundan birkaç yıl önce telekomünikasyondu, bugün her şey enerji. Ekonominin büyümesi için enerjiye ihtiyacımız var. Bugün hastaneye bile gitseniz, “yeşil hastane”den bahsediyoruz. Nereye dokunsak enerjiye mutlaka dokunuyoruz. En çabuk büyüyen, en büyük pazarı olan, Türkiye’de olduğu gibi tüm dünyada da enerjidir.”

 

En dinamik rüzgar ama güneşte de büyüyeceğiz

SIEMENS’in Türkiye’de en dinamik olduğu yenilebilir enerji çeşidinin rüzgar olduğunu, ancak güneş enerjisinde de beş yıl içinde büyüyeceklerini ifade eden Hüseyin Gelis, “Bizim şirket olarak çok önem enerji türleri ağırlıkla rüzgar, güneş, su enerjileri ve ondan sonra fosil. Türkiye’de HES yatırımlarımız da var. Sırf Siemens olarak 30 MW’lık su projelerine direk giriyoruz Türkiye, onun dışında pek çok ortaklığımız var” dedi.

 

300 MW’lık park olursa kanat üretebiliriz

HÜSEYİN Gelis, ‘Talep artıyor. Türkiye’de rüzgar türbini ve kanat fabrikası kurmayı planlıyor musunuz?’ sorusuna, “Türbin ve kanat üretimi için Türkiye’ye çok baktık. Şu an rüzgâr türbinlerini Danimarka’dan getiriyoruz. Şu an 120 MW’lardayız. Eğer 300 MW’lık parkımız olursa, yani üç katına ulaşırsa Türkiye’de rüzgar kanatları üretmenin bir anlamı olabilir. Şu an için kanatları yurtdışından getirmek hala daha az maliyetli” yanıtını verdi. Gelis, türbin tedariğinde Türkiye’de üçüncü sırada olduklarınu belirtti.

 

Türkiye’deki kurulu rüzgar gücü 2 milyon ütüye yetiyor

SIEMENS Yenilenebilir Enerji Sorumlusu Sinan Budik, Siemens’in Enerjisa için anahtar teslim proje olarak hazırladığı 37 milyon Euro’luk yatırımla hayata geçen 30 MW’lık Mahmudiye Rüzgar Enerjisi Santralı’nı gazetecilere gezdirirken, rüzgar enerjisi sektörüne yönelik bazı rakamları paylaştı. 2010’da Türkiye’de 2 Gigawatt, yani 2 milyon ütüye elektrik verebilecek kapasitede, rüzgâr enerjisi üretildiğini anlatan Budik, pazar büyüklüğünün 1 milyar Euro olduğunu kaydetti. Budik’in verdiği bilgilere göre, rüzgar potansiyelinde Avrupa’da üçüncü sıradayız. Piyasada yıllık 500 ila 600 MW’lık büyüme olacak. Türkiye’de şu an 980 adet dikili türbin bulunuyor. Bunun 530 MW’ı, yani yaklaşık 200 türbin, geçen yıl dikildi. Bu yıl da bir bu kadar dikileceğini aktaran Budik, “2013’te 1000 MW’lık yani 400’ün üzerinde türbin satılmasını sağlayacak” dedi.

 

Troia antik kenti gün ışığına çıkıyor

SIEMENS, Anadolu kültürünün, Avrupa kültürüyle buluştuğu en önemli antik merkezlerden biri olan Troia Ören Yeri kazı çalışmalarına destek vermeye devam ediyor. Troia Antik Kenti mirasının gelecek nesillere kazandırılması misyonuyla kurulan Troia Vakfı ve Manfred Osman Kütüphanesi’ni de destekleyen Siemens’in Türkiye CEO’su Hüseyin Gelis, Siemens ile Troia köprüsü bağlantısını bulmayı arzuladıklarını kaydetti. Gelis, “2002 yılından beri Troia’ya ana sponsor olarak destek veriyoruz. Elemanlarımız da aileleriyle birlikte buraya geliyor, okulları da getiriyoruz”dedi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

21.06.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: