Bankalara Kolaylık Sağlanmalı ...
 
 

 

EPDK: Bankalar enerji yatırımına kredi versin diye kolaylık sağlayın

Hükümet ve Merkez Bankası, bankaların 2011’deki kredi genişlemesini yüzde 25’le sınırlarken, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, enerji yatırımlarına daha fazla finansman desteği sağlanması için bankaların önünün bu konuda açık tutulmasını istedi. Köktaş, “Bu konuda bankalara kolaylık sağlanmalı” dedi.

 

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, bankacılık sektörüne ilişkin düzenlemelerde, elektrik sektörüne kolaylıklar sağlanması gerektiğini söyledi. 17. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nda konuşan Köktaş, elektrik enerjisi sektöründe ihtiyaç duyulan yeni yatırımların finanse edilmesinde bankacılık sektörünün önemli rolünün bulunduğunu vurgulayarak, “Yatırımcıların, nispeten daha ekonomik ve daha kolay erişilebilir finansman temin etmeleri, yatırımların zamanında yapılarak daha ekonomik olarak işletmeye geçmesine hizmet edecektir” dedi.

 

BDDK ile görüştük

Köktaş, bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerde elektrik enerjisi sektörüne “münhasır kolaylıklar” sağlanması gerektiği düşüncesinde olduklarını belirterek, şöyle konuştu: “Bu konudaki değerlendirmelerimizi Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve BDDK ile de paylaşmış bulunmaktayız. Bu sektörün 30 milyonu aşan tüketiciye ekonomik, etkinliği, kalitesi sürekli artan ve kesintisiz bir hizmet götürmesi gerekmektedir. Bu nedenle kamu otoritesi konumundaki düzenleyici kurum, tarifelerden, gelir gereksinimlerine, yatırım tutarlarından, hizmet kalitesine ve kâr payına kadar özel şirketlerin tüm faaliyetlerini düzenlemiştir.”

 

Kredi bulabilecek proje

Hasan Köktaş, önümüzdeki günlerde elektrik üretimi özelleştirmesi ihalelerinin devreye gireceğini anımsatarak, şunları dile getirdi: “İlgili tüm kurumlar olarak bu sürece ilişkin gerekli olan tüm düzenlemelerimiz, sektörün katkısını alarak ve planladığımız gibi tamamlanmıştır. Bu sayede bu özelleştirme süreci hiçbir belirsizliğe mahal vermeyecek bir ikliminde başlamış ve sonuçlanmıştır. Aynı yaklaşım önümüzdeki günlerde başlayacak üretim özelleştirmeleri için de gösterilmektedir. Tüm bunlara ilaveten şu hususu vurgulamak isterim ki, özel sektörümüz açısından önümüzdeki dönemde önem taşıyan husus, yurtdışı kredi temin edilebilecek, uluslararası standartlara sahip, fizibilitesi doğru, finanse edilebilir projelerin geliştirilmesidir.”

 

Yeni enstrümanlar

Enerji sektörünün yeni ve daha güçlü bir döneme girdiğini, bu dönemi yeni kılan hususun elektrik dağıtım ve üretiminde özel sektörün payının baskın hale gelmesi olduğunu vurgulayan Köktaş, “Özelleştirmeler ve özel sektör yatırımları ile paralel gelişen bu süreç önümüzdeki dönemde enerji borsasından, karbon piyasasından, enerji finansmanında ve ticaretinde yeni enstrümanların geliştirilmesine kadar çok geniş bir alanda kendini gösterecektir” diye konuştu.

 

Rüzgarda 208 projeyi reddettik

HASAN Köktaş, rüzgar enerjisinde bugüne kadar toplam 5 bin MW kurulu gücünde 135 adet projeye lisans verildiğini belirterek, “İlaveten, toplam 2 bin 277 MW kurulu gücünde 53 proje için uygun bulma kararı verilmiş, 15 bin 360 MW kurulu gücünde 208 proje ise reddedilmiştir. Toplam 23 bin 300 MW kurulu gücünde çoğunluğu yarışmaya tabi çoklu başvuru niteliğindeki 499 proje ise inceleme değerlendirme aşamasında olup TEİAŞ’a yarışma ve bağlantı görüşü için iletilmiştir” dedi. Yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesine yönelik mekanizmanın tesisine yönelik düzenlemenin son aşamada olduğunu bildiren Köktaş, “Ayrıca güneş enerjisinden elektrik üretimi ile ilgili olarak da yarışma yönetmeliğinin hazırlanması ve santralların bağlanacağı trafo merkezlerinin belirlenmesine yönelik TEİAŞ ile sürdürülen çalışmalarda nihai aşamaya gelinmiştir” diye konuştu.

 

Rüzgar enerjisiyle üretilen ürüne özel etiket verilecek

RÜZGAR enerjisi kullanan şirketleri ve rüzgar enerjisi ile üretilmiş ürünleri ayırt etmek üzere geliştirilen ilk global tüketici etiketi “WindMade” dün fuarda tanıtıldı. Vestas Rüzgar Sistemleri’nin öncülük ettiği WindMade girişimi, iklim değişiminin önlenmesine ve enerji güvenliğinin arttırılmasına katkıda bulunan sürdürülebilir ürünler ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelik tüketici talebinin yükseltilmesini amaçlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “8.5 yıl önce sembolik bir rüzgar santralı vardı. Şu anda 1500 megavatlardan bahsediyoruz. Aldığımız izinler, lisans başvuruları ve yürütülen çalışmalarla birlikte, 5-6 bin megavatlara çıkacağına inanıyoruz” dedi.

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

16.06.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: