Doğalgaz, güneş ve rüzgar el ele elektrik üretecek ...
 
 

 

Karaman’a 450 milyon Euro’luk ‘Derviş’i kuracak doğalgaz, güneş ve rüzgar el ele elektrik üretecek

 

METCAP Enerji Karaman’da 450 milyon Euro’luk yatırımla 532 megavat gücünde bir doğalgaz santralı kuruyor. Derviş adı verilen yeni nesil santralda, doğalgaz, rüzgar ve güneş enerjisi birlikte kullanılarak elektrik üretiminde yüksek verimlilik sağlanacak. METCAP Enerji Başkanı Celal Metin, Karaman’da 450 milyon Euro’luk yatırımla 532 megavat gücünde bir doğalgaz çevrim santralı kuracaklarını açıkladı. General Electric’in (GE) FlexEfficiency 50 teknolojisiyle kurulacak santralın rüzgar ve güneş entegrasyonu ile birlikte yüzde 70 verimle dünyada en yüksek verimlilik oranı ile çalışacak gaz santralı olmasının beklendiğini söyleyen Metin, “Bu yeni teknolojinin en güzel yönlerinden birisi santralın 28 dakikada durdurulup tekrar çalıştırılabilecek olması. Diğer santrallarda bu süre 68 dakikayı buluyor” dedi.

 

Kontrat 7 bin 800 sayfa

Dünyanın ilk Entegre Yenilenebilir Kaynaklı Kombine Çevrim Enerji Santralı olacak projede doğalgaz, rüzgar ve güneş enerjisi ilk kez aynı santralda birleşmiş olacak. GE ile Metcap’ın 2008 yılından beri süren yoğun çalışmalar sonucu 7 bin 800 sayfalık kontrat imzalayarak ortaklık kurduğu proje, 450 milyon Euro’ya mal olacak. Enerji santralının, rekor düzeydeki yakıt verimliliğine ek olarak sıfır sıvı tahliyesine, düşük emisyona ve 28 dakikada ful kapasiteye ulaşabilen yüksek reaksiyon hızına sahip olduğunu dile getiren Metcap Başkanı Celal Metin, şu bilgileri verdi: “Üstelik yapılan yatırım oldukça cazip mali getiri sağlayacak şekilde gerçekleştirildi. Bu yaklaşımın enerji üretiminin geleceğini temsil ettiğine inanıyorum.”

 

600 bin haneye elektrik

Derviş Projesi isimli santral Karaman’da kurulacak.

600 binden fazla haneye elektrik sağlayacak.

2015’te ticari kullanıma girmesi planlanan santralın mühendislik, satın alma ve taahhüt hizmetleri Gama Enerji Sistemleri’nce sağlanacak.

Ekipman ve kontrol sistemleri bütünü olarak tasarlanan santrale GE’nin FlexEfficiency teknolojisinin esnekliği sayesinde doğalgaz, rüzgar ve solar termal enerji sorunsuzca entegre edilecek.

 

GE ve Metcap E Solar’a ortak oldu

ABD’li güneş enerji panel ve santralleri üreten E Solar’a MetCap Enerji ve GE Enerji ortak oldu. Ortaklık sonucunda Derviş Projesi’nin de tüm güneş enerjisi ile ilgili bölümünü E Solar sağlayacak. Güneş panelleri ve panellerinin ana sisteme bağlanmasıyla ilgili mühendislik verecek. Projede E Solar’ın kule tipi güneş panel teknolojileri kullanacak.

 

Nabucco’da proje destek anlaşması imzalanıyor

NABUCCO Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hazırlanan Proje Destek Anlaşmaları (PSA), bugün, Nabucco şirketleri ve transit ülke hükümetlerinin enerji bakanlıkları tarafından imzalanacak. Kayseri Dünya Ticaret Merkezi’nde yapılacak imza töreninde Nabucco Projesi taraflarının (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Avusturya, Macaristan) yanı  sıra, AB Enerji Komisyoneri Günther Oettinger, büyükelçiler, ABD Avrasya Enerji Temsilcisi Richard Morningstar, Avrupa Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası temsilcilerinin de katılması bekleniyor. AB’nin desteklediği öncelikle enerji projelerinden biri olan Nabucco’nun gerçekleştirilebilmesi için kolaylıklar sağlamayı amaçlayan ve devletlerin resmi desteğini ifade eden Hükümetlerarası Anlaşma Temmuz 2009’da imzalanmıştı. Hükümetlerarası anlaşmaya ilave olarak daha çok uygulamaya yönelik olarak merkezi Viyana’da bulunan Nabucco International Company (NIC) ile tek tek taraf ülkeler arasında PSA imzalanması gerekiyordu. Bazı ülkelerle NIC arasındaki  müzakerelerin beklenen uzun sürmesi nedeniyle söz konusu anlaşma bu zamana kadar yapılamadı. Merve ERDİL

www.hurriyet.com.tr / ekonomi

08.06.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: