Küresel ısı değişimi ve elektrik üretimi ...
 
 

 

IEA: İklim değişimi hedeflerinin karşılanmasında elektriğin rolü büyük

 

Küresel ısı değişiminin 2 derece ile sınırlı tutulabilmesi için elektrik üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarının ortadan kaldırılması çok önemli.

 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan “Climate & Electricity Annual 2011: Data and Analyses” başlıklı rapor, IEA’nın iklim değişimi hedeflerinin gerçekleştirilmesinde elektriğin rolünün vurgulandığı yeni bir serinin ilk parçası. Elektrik kaynaklı emisyonla mücadele ve elektriğin nihai kullanımındaki verimliliğinin nasıl bir fark yarattığının ortaya konulması amacıyla hazırlanan yeni rapor, dünyaın on bölgesinde karbondioksit ve elektrik sektörüne ilişkin verileri ortaya koyuyor.

 

IEA Sürdrülebilir Enerji Politikaları ve Teknolojileri yöneticisi Bo Diczfalusy “İklim değişikliği hedefleri söz konusu olduğunda en büyük ve en hızlı büyüyen karbon kaynağı olan elektrik, benzersiz bir role sahip. Daha verimli ve daha az karbon  yoğun bir enekonominin yaratılmasında çözümler de bu alanda” diyor.

 

Rapora göre artan emisyonlara ilişkin çözüm önerileri genel olarak iki başlıkta toplanıyor:

 

- Enerji verimliliğinin yükseltilmesi. Bu alan, kimi zaman diğer seçenekler yerine elektrik kullanımını gerektiriyor ancak elektrik kullanımındaki verimlilik artırılmalı (özellikle aydınlatma, ısıtma, soğutma ve bilgi teknolojileri ile bazı sanayi kullanımlarında).

 

 - Elektriğin yenilenebilir kaynaklardan, nükleerden elde edilmesi. Karbon saklama ve depolama teknolojilerinin geliştirilmesi.

 

IEA’a göre, bu karbon bağımsız seçeneklerin kullanımı ile 2035 itibariyle emisyonların yüzde 47 oranında azaltımı mümkün olacak. Elektriğin karbondan bağımsız hale getirilmesine göz atan çalışma aynı zamanda düşük karbonlu üretim kaynaklarının önemli bir paya sahip olması ile elektrik piyasasının düşünce biçimini nasıl değiştirmesi gerektiğine ışık tutuyor ve elektrikli araçların geleceğinden de bahsediliyor.

 

Rapor, 1990-2008 yılları arasında elektrik çıktısının yüzde 55 oranında artış gösterdiğini, aynı dönemde karbon emisyonlarının yüzde 64.5 oranında arttığını ortaya koyuyor.

 

Raporda yenilenebilirin en hızlı büyüyen kaynak olduğu ifade ediliyor. Bu aşamada küresel elektrik üretiminde baskın paya, fosil yakıtlar sahip. Kömürün payı yüzde 41, ikinci sırada yer alan doğal gazın payı ise yüzde 16. Bununla birlikte bazı bölgelerdeki gelişmelere bakıldığında karbon azaltımı ve karbonsuz ekonomiye geçiş mümkün.

 

Diczfalusy, bugün ihtiyaç duyulan öncelikli konuların güçlü politikalar, yatırımcıları teşvik edecek yeni yaklaşımlar ve uzun vadeli enerji hedefleri olduğunu vurguluyor. Detaylı Bilgi: IEA

www.geleceginenerjisi.com

07 Haziran 2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: