4 ilin arasında yatırım bekleyen bir ilçe Yunak
Konya, Afyon, Eskişehir ve Ankara arasında kalan ve 4 ile aynı mesafede bulunan Yunak İlçesi, ne yazık ki bu kadar avantaja rağmen hak ettiği yatırımı alamayan bir ilçe.
Belediye Başkanı Yusuf Bayat, yaptığımız söyleşide sorunlarını dile getirerek hedeflerinin her yönüyle kalkınmış bir ilçe olmak olduğunu söyledi.
Başkanım bize ilk olarak çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Yunak Belediye Başkanı Yusuf Bayat 2009 Mart itibariyle göreve geldim. Yunak, 1953 yılında ilçe olmuş. Şimdiye kadar yapılanların yeterli olmadığını gördük. İl merkezine olan uzaklığı nedeniyle yeterli hizmet alamadık. Bunun en büyük nedeni de dört ilin ortasında kalmış olması ve ana yollardan uzak olmasıdır. Ama biz bunu büyük bir sebep olarak görmüyoruz. Hizmetler noktasında epey mesafe aldık. Ankara-Antalya yolunun şu an 17 kilometresi bitti. İkinci etabının ihalesi de yapıldı, 2012 yılında inşallah Yunak çevre yolu ile Akşehir’e devam edilecektir. Büyük bir altyapı sorunumuz var. Şu an kanalizasyon, atıksu ve arıtma tesislerinin projeleri çizildi, ihalesi yapıldı. İlçemizde su sorunu var. Bunu çözmek için İller Bankası ve DSİ ile görüşmekteyiz, su sorununun büyümemesi için su kuyuları açtık. Torba Yasa ile birlikte borçlarımızın büyük bir kısmı, yani faizleri silindi. Bundan sonraki ilk hedefimiz borçsuz bir belediye olmaktır.
Belediye olarak eksikleriniz ve sorunlarınız neler?
Belediyemizin büyük bir eksikliği itfaiye aracının olmamasıydı. Belediyemizin kaynakları ile bir itfaiye aracı kazandırdık. Yaklaşık 65 bin metrekare kilitli taş döşedik. Buna ara verdik, kanalizasyon için alt yapı tamamladıktan sonra Yunak’ta taş döşenmemiş cadde, sokak kalmayacak. Bu şekilde ilçeye bir güzellik katacağımıza inanıyoruz. Bir de yapılaşma sorunumuz var. Binaların yenilenmesi ile alakalı vatandaşlar kendi imkanları ile çalışma yapıyor. TOKİ, birinci etap çalışmasını yaptı. 120 dairelik ilk etap bitti, vatandaş şu an oturuyor. Belediye olarak vatandaşa ucuz arsa temini için çalışma yapıyoruz. Yaklaşık 50 bin metrekare alanda çalışma yapacağız.
Nüfus oranı ve yatırım beklentileriniz neler?
Nüfusumuz 9 bin 600 dolaylarında. Yunak’a bir teveccüh var, geri dönüş başladı diyebilirim. Diğer ilçelere gidenler vardı, onlar da dönmeye başladı. Hedefimiz 10 bin nüfusu aşmaktır. Bunun için de işsizlik sorununu çözmemiz gerekiyor. Devlet artık ilçelere eskisi gibi yatırım yapmıyor. Özel sektör zaten sıcak bakmıyor. Bu nedenle işsizlik çoğalıyor ilçelerde. Yunak’ta doğup, Yunak’ta kazanıp bunu başka yerlerde yatırım haline çeviren hemşerilerimiz de var. Burada bir fabrika kurulsa işsizlik sorunu giderilebilir. Mesela Ilgın Şeker Fabrikası’nın hammaddesinin yüzde 70’i Yunak ve Çeltik’ten gidiyor. Buraya da bir şeker fabrikası açma durumu söz konusu olabilir. Bunu da buradan PANKOBİRLİK yöneticilerine duyurmuş olalım. Hayvancılık açısından da aynı durum söz konusu arazi yapısı olarak büyükbaş hayvancılığa açık bir bölgeye sahibiz. Daha önce PANKOBİRLİK başkanının da böyle bir talep gelirse biz değerlendiririz şeklinde açıklaması vardı. İnşallah gerçekleşir.
4 ilin arasında olmanızın meyvelerini aldınız mı?
Aslında ilçemizin dört ilin arasında olması avantaja dönüşebilir. Afyon, Eskişehir, Konya ve Ankara arasındaki mesafemiz aşağı yukarı aynı. Onun için bu bizim için avantaja dönüşebilir. Çünkü ürettiğimizi tüketiciye çok kısa sürede ulaştırabiliriz. Bu konuda seracılık geliştirilir. Bunun içinde öncülük yapacak birileri lazım. Belediyemiz hazineye olan borçları nedeniyle MEVKA’ya başvuramamıştı. Ama borçlarımızı yapılandırdık, 2012 yılı için MEVKA’ya proje başvurusu yapacağız. Bir kapalı pazaryeri projemiz var. Benim en büyük hayalim, rüzgar enerjisi santrali kurarak, enerji giderimizi minimize etmekti. Enerji Bakanlığı verilerine göre biz mavi noktadaymışız. Yani burada rüzgar enerjisi üretilebilir. En azından 500 kilovatlık bir enerji tesisi kurabilirsek iyi olur. Senede 400–500 bin TL tasarruf sağlayabiliriz diye düşünüyoruz. 2–3 yılda kendisini amorti edecektir. MEVKA’dan bu konuda faydalanabilirsek iyi olacak.
İlçeden göç nasıl ve son olarak söylemek istedikleriniz neler?
İlçemizden yurtdışına çok sayıda göç var. Yunak, merkez olarak aslında biraz geç uyandı. 1965’lerde gidildi yurt dışına. Birinci kuşak gitti, ikinci kuşak geri dönmeyi düşünmüyor, üçüncü kuşak ise artık yarı yarıya Avrupalı oldu. Biz niye geri dönmek istedik, kendi kültürümüzü, dinimizi, edebiyatımızı unutmamak, yaşamak için geldik. Bizim en büyük sıkıntımız çiftçilikte enerji giderlerimiz. Mazot, sulama, elektrik vesaire. Avrupa bunu nasıl yapıyor, destekleriyle süspansiye ediyor. Gümrük Birliği’ne üye olmamıza rağmen biz bunu yapamıyoruz. Bunun için enerji giderlerimizi düşürecek, çiftçimizi rahatlatacak çalışmalara yoğunlaşmalıyız diye düşünüyorum. Hükümet şu an ciddi destek veriyor. Bunları da göz ardı edemeyiz ama enerji tüketimine bakıldığında Türkiye’de bir darboğaz var. Şu an Avrupa’da mazot 1,25 Euro civarında, Türkiye’de ise 2 Euro civarında. Bu bile bir ölçüt olarak ne kadar dezavantajlı olduğumuz bize gösteriyor.
www.merhabahaber.com
03.06.2011