Aktekin den Franfurt ta inceleme …
Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Aktekin ve Başkan Danışmanı Göksel Kumsal, Çıplaklı bölgesinde yapımı süren “ Engelliler Kampusu ile Katı Atıklardan Biogaz Elde Edilmesi “ konularında, Almanya nın Frankfurt kentinde incelemelerde bulundu.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aktekin, engelliler kampusunun nasıl işletileceği, inşaatının tamamlanması konusunda ekonomik destek arayışında bulunduklarını ve kent çöpünden biogaz elde edilmesi ile ilgili tesisleri dolaştıklarını belirtti.
Aktekin, aynı zamanda güneş enerjisi teknolojileri ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerde de incelemelerde bulunduklarını söyledi. Almanya da sosyal konularda çalışan İnternational Bund Vakfı nın üst düzey yetkilileri ile görüştüklerini de ifade eden Aktekin," Zihinsel engelli eğitim okulunu, meslek becerisi kazandırma atölyelerini, çalışamayacak durumda olan zihinsel engelli bireylerin barındığı bakım evlerini, özürlü yaşlıların barındığı huzur evlerini ve normal yaşlıların barındığı yaşlı bakım evlerini inceledik. İncelemelerimizde şunu anladık ki, engelliler kampusu profesyonel işi bilen kişiler tarafından çalıştırılmalı. İnternational Bund Vakfı, engelliler kampusunun tamamlanması ve işletilmesi konusunda danışmanlık yapmak istiyor " dedi.
Önümüzdeki günlerde Bund Vakfı Başkanının Antalya ya geleceğini belirten Aktekin, Antalya ile ilgili sosyal projelerin tartışılacağını bildirdi.
450 BİN TON ÇÖP ÇIKIYOR …
Almanya gezisinde çöpten enerji üretilmesi konusunda tesis incelemelerinde de bulunduğunu anlatan Aktekin, çöple ilgili Trier Üniversitesi Birkenfeld Kampusu nda IFAS Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Peter Heck ile çalıştıklarını bildirdi.Aktekin, şunları söyledi :
" Burada çöpten biogaz ve biogazdan elektrik üretimi konusunda görüştük. Antalya nın çöpünün çok değerli olduğunu biliyoruz. Antalya da 450 bin ton çöp çıkıyor ve bunun 300 bin tonu kıymetli çöp. Çöpün değerlendirilmesi konusunda biogaz üretimi için tesis yapılması konusunda yatırımcı firmalar olduğunu duyduk. Münih te Dr. Frıedman ın bu yatırıma gönüllü olduğunu öğrendik. Antalya çöpünün yüzde 95 nin işlenip yüzde 5 inin atık olarak kalabileceği kapsamlı bir çalışma içindeyiz. Konuyla ilgili şartname hazırlığı yapıyoruz. Biogaz için temmuz ayı içerisinde bir ekip Antalya ya gelecek. Yakın zamanda biogaz üretimi için çalışmalara başlayacağız. "
HEDEF TEMİZ ENERJİ …
Amaçlarının çöp toplamaya para harcamak değil, çöpten para kazanmak ve çöp depolamayı önlemek olduğunu vurgulayan Aktekin, " Temiz enerji üreteceğiz. Çevreyi ve havayı kirletmeyen temiz enerji kullanımını sağlamayı hedefliyoruz. Bunun sonucunda da bol miktarda değerli gübre elde edeceğiz " dedi.
Almanya da Morbach tesisinde incelemelerde bulunduğunu belirten Aktekin, " Bu tesis hem biogaz üretiyor, hem güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üretiyor. Kombine bir tesis. Bir bölgenin bütün elektrik ihtiyacını karşılıyorlar. Almanya da konuyla ilgili 4 bin tesis var. Her taraf, rüzgarı ve güneşi elektriğe çeviren sistemle dolu. Almanya yakın bir zamanda enerjisinin büyük bir çoğunluğunu sürdürülebilir enerji kullanmaya odaklamış.Biz de vakit kaybetmeden bu yöntemleri uygulamaya geçmeliyiz " dedi.
İLK GÜNEŞ PANELİ GELİYOR …
Antalya nın da geç kalmadan sürdürülebilir enerji kullanımına geçmesi gerektiğine işaret eden Aktekin, " Cumhuriyet Meydanı na güneş enerjisi (solar) paneli kurarak bütün meydanın aydınlatmasını güneşle yapıp güneş enerjisinin önemini halkımıza tanıtmayı planlıyoruz " şeklinde konuştu.
kenthaber.com
İHA / 11.06.2009 Perşembe