GELECEĞİ KREDİLENDİRENLER
Akbank’tan Enerji Dostu Kredi
Bugüne kadar enerji sektörüne yönelik projeler için 2.4 milyar dolar finansman taahhüdünde bulunan Akbank bunun 1.7 milyar dolarını kullandırdı.
Akbank aynı zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD), Türkiye için ayırdığı fon olan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi’ne (TURSEFF) aracılık eden bankalardan biri.
Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, bu fondan sağladıkları kaynağın ayrıca Dünya Bankası’na bağlı Temiz Teknoloji Fonu (CTF) ve Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da desteklendiğini belirtiyor. Kaan Gür’ün verdiği bilgiye göre, endüstriyel enerji verimliliği, binaların termal rehabilitasyonu, jeotermal, güneş, biyokütle ve biyogaz dahil olmak üzere küçük ölçekli yenilenebilir enerji yatırımlarının finansmanı için sunulan krediler, firmalara en fazla 7 yıl vadeli olarak kullandırılıyor. Kredi kapsamında yapılan yatırımların bir sonucu olarak, firmaların daha rekabetçi olması, fosil yakıtların kullanım yoğunluğunun azaltılması ve önemli miktarda sera gazı emisyonunun önüne geçilmesi hedefleniyor.
Ayrıca Akbank, müşterilerine çevre ile barışık faaliyetlerinin finansmanı için Enerji Dostu Kredi’yi sunuyor. Kredi, enerji verimliliğinin artırılması, enerji maliyetlerinin azaltılması amacıyla işyeri, fabrika gibi ticari gayrimenkullerin ısıtma, soğutma, aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi, dış cephelerin yalıtılması
ve çevreci enerji kaynaklarına yönlendirilmesi amacıyla firmalara kullandırılıyor. Gür’e göre, Enerji Dostu krediler yatırım ve işletme sermayesi olmak üzere iki başlık altında müşterilere sunuluyor. Bu kredi ile müşteriler minimum 2 yıl, proje kredilerinde ise 7 yıla kadar vade imkanından yararlanabiliyor.
Bu arada enerji konusunda Akbank ın kullandırdığı birçok proje kredisi de mevcut. Önümüzdeki dönemde de enerji konusunda hidroelektrik santralleri (HES), rüzgar enerjisi santralleri (RES) gibi yenilenebilir enerji alanlarının daha da önem kazanması bekleniyor. Gür tarafından verilen diğer bir bilgiye göre ise yapılan projeksiyonlar Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretimini yüzde 20 artırırsa, toplam karbon salımını yüzde 12.7 azaltabileceğini göstermekte.
Akbank, enerji yatırımlarının çok teknik bilgi gerektirmesi nedeniyle kredi taleplerinin değerlendirilmesi için gerekli teknik incelemeyi yapan mühendisler istihdam ediyor. Ayrıca firmaların enerji sektöründe yapacağı uzun vadeli yatırımları için kredi taleplerini finansal olarak inceleyen, uzman bir ekibi bulunuyor. Böylelikle, sektöre yatırım yapmayı planlayan firmalara, ihtiyaçları doğrultusunda proje bazlı finansman modelleri oluşturuyor. Danışmanlık firmaları ile de kredilendirme sonrası projelerin gelişimini izliyor.
Kaan Gür, “Önümüzdeki yıllarda da enerji sektörüne yatırım yapmayı planlayan tüm firmalara, ihtiyaçları doğrultusunda proje bazlı finansman modelleri oluşturarak destek olacağız. Müşterilerimizin çevreye duyarlı işlemlerini finanse etmenin yanı sıra çevre bilincinin artırılmasına, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılmasına katkı sağlamak için finansman modelleri oluşturmaya, işbirlikleri geliştirmeye devam edeceğiz” diyor.
www.yesilekonomi.com
16.05.2011