70 Adet Yenilenebilir Enerji Projesini Finanse Etti ...
 
Türkiye İş Bankası
 

 

GELECEĞİ KREDİLENDİRENLER

İş Bankası’nın Finanse Ettiği Projelerin Büyüklüğü 2 GW’ın Üzerinde

2001 yılından beri enerji projelerine finansman sağlayan İş Bankası 2010 yılı sonuna kadar ise toplam 70 adet yenilenebilir enerji projesini finanse etti.

 

İş Bankası tarafından finanse edilen yenilenebilir enerji projelerinin biri jeotermal enerji yatırımı için iken geriye kalan 69 adedini ise hidroelektrik santrali yatırımları oluşturdu. İş Bankası tarafından 1.5 milyar dolarlık finansman sağlanan bu projelerin toplam kurulu güçleri 2.123 MW iken toplam yatırım büyüklükleri ise 3.7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

İş Bankasının yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları hakkında Yeşil Ekonomi’ye açıklama yapan İş Bankası Kurumsal Krediler Tahsis Bölümü Müdürü Murat Bilgiç, 2010 yılında 13 adet hidroelektrik santral projesi için 550 milyon dolarlık finansman taahhüdünde bulunduklarını, bir bölümü bankalar konsorsiyomu tarafından finanse edilecek olan bu projelerin toplam yatırım büyüklüklerinin ise 2 milyar dolar olduğu bilgisini verdi.

 

Bilgiç sözlerine şu şekilde devam etti; “Önümüzdeki dönemlerde de bankamızın yenilenebilir kaynakların hayata geçirilmesine yönelik etkin rolü, fizibilitesi yeterli ve kredilendirme prensiplerine uygun projelerin finansmanı koşuluyla devam edecek”.

 

Murat Bilgiç şirketlerin çevreye duyarlı yatırımları kapsamında, bu tip projelere ayrılan özel kaynaklardan yararlanabildiğine dikkat çekerek, söz konusu kaynakların Dünya Bankası ya da çeşitli bölgesel kalkınma ajansları tarafından sağlandığını ifade ederken, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine yönelik gerçekleştirilen projelere kamunun sağlamış olduğu alım ve fiyat garantisinin, bankaların bu projelerin finansmanında daha fazla yer almasını sağladığını kaydetti.

 

Fizibil Yatırımda Sorun Olmaz

Murat Bilgiç açıklamasında İş Bankası’nın yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı taleplerinde, diğer tüm projelerde olduğu gibi yatırım dönemi ve işletme dönemi risklerinin ayrı ayrı analiz edildiğine dikkat çekti. Bilgiç’in verdiği bilgiye göre, yatırım döneminde proforma yatırım maliyetlerinin teknik bir bağımsız danışman tarafından analizi ve teyidi isteniyor. Yatırım dönemi risklerinin (yatırım maliyetlerinin artması, gecikmesi vs.) kontrolü amacıyla çeşitli enstrümanlar (anahtar teslim müteahhitlik sözleşmeleri, proje yüklenicilerinden tamamlama garantileri gibi) devreye sokuluyor. İşletme dönemi riskleri olarak pazar (arz/talep projeksiyonları), fiyat ve üretim (kapasite kullanım) ise proje sahasının geçmiş dönem ölçüm değerlerinin (hidroelektrik santrallerde su akım, rüzgar santrallerinde hava akım ölçümleri gibi) bağımsız teknik danışmanlar ve proje büyüklüğüne göre bankanın teknik ekipleri tarafından regresyon analizine tabi tutuluyor. Bu şekilde proje için uygun kredi/özkaynak oranı belirleniyor. Belirtilen analizlerin yanı sıra yatırımcılardan projeye ilişkin alınması gereken tüm onay ve belgelerin (ÇED Raporu, üretim lisansı, iletim bağlantıları gibi) tamamlanması ve bankaya sunulması isteniyor.

 

Bilgiç, mali yapısı güçlü yatırımcıların fizibil projelerinin finansmanında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını ve önümüzdeki yıllarda da yaşanmayacağının ise altını çizdi.

www.yesilekonomi.com

11.05.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: