Geleceği Kredilendirenler ...
 
 

 

Garanti Bankası; Türkiye Rüzgar Enerjisi Gücünün Yarısının Finansman Kaynağı

 

2005 yılından bu yana temiz enerji projelerine sağladığı 2.3 milyar dolarlık finansman ile Türkiye’nin kurulu yenilenebilir enerji gücünün 1.500 MW artmasında katkısı olan Garanti Bankası bu sayede temiz enerji projelerinin finansmanı konusunda Türkiye’de ilk akla gelen finans kuruluşlarından biri konumunda. Sadece geçen yıl 15 ayrı yenilenebilir enerji projesine 650 milyon dolarlık finansman sağlayan Garanti Bankası bugüne kadar sektöre sağladığı finansman ile Türkiye nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücünün yüzde 10 una yakın bir kısmının hayata geçmesinde rol aldı.

 

Aynı zamanda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkiye için ayırdığı fon olan Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi’ne (TURSEFF) aracılık eden bankalardan biri olan Garanti Bankası’nın temiz enerji finansmanında diğer öne çıkan önemli bir özelliği ise neredeyse Türkiye’de devreye girmiş rüzgar enerjisi santrallerinin yarısının finansmanını sağlamış olması.

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin rüzgar projelerinin finansmanına yönelik bilgi birikimlerine dikkat çekerken, son 4-5 yıllık süreçte Türkiye’deki 24 rüzgar enerjisi projesinin hayata geçmesinde kendilerinin sağladığı 1.1 milyar dolarlık kredinin payı olduğunun altını çiziyor.

 

Finanse ettikleri projelerin bir kısmını yabancı para cinsinden mevduatlarla, bir kısmını da yurtdışından aldıkları uzun vadeli kredilerle fonladıklarını belirten Dildar Edin, şu bilgileri veriyor: “Bu doğrultuda, en son EBRD ve Avrupa Kalkınma Bankası (EIB) dan yenilenebilir enerji projelerinde kullanılmak üzere 150 milyon avro tutarında 12 yıl vadeli kredi aldık. Kriz döneminde, Proparco ile yaptığımız işbirliği ve kendilerinden sağladığımız 50 milyon avro tutarında kaynakla 6 rüzgar enerjisi projesinin finansmanına katkı sağladık. Yenilenebilir enerji projelerini plase etmek amacıyla aldığımız bu tip uzun vadeli yurtdışı kaynak ve fonlar, pasif tabanımızı vade ve fiyat açısından rahatlatıyor. Böylece bu fonların kapsamına girebilecek projeler için uygun fiyat ve vade koşulları sağlayabilme imkanı buluyoruz.”

 

EBRD ve EIB ile olan çalışmaları hakkında da bilgi veren Edin, bu fonların orta büyüklükteki sürdürülebilir enerji projelerinin finanse edilmesini desteklediklerini söylerken, bu fonlardan finansman sağlanabilmesi için bu projelerde belirli şartların yerine getirilmiş olması beklendiği ve bu finansman kapsamına alınacak projelerde üst sınırın 50 milyon avro olduğunu belirtiyor.

 

Ebru Dildar Edin’e göre Türkiye’nin sahip olduğu yüksek yenilenebilir elektrik enerjisi üretim potansiyeli nedeniyle önümüzdeki dönemde benzer fonların sayısı artabilecek ve böylece daha ucuz ve uzun vadeli finansman olanaklarının ortaya çıkması mümkün olabilecek.

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı son dönemde rüzgar enerjisi proje finansmanına yönelik kendilerine yapılan başvuruların arttığı bilgisini verirken, bu artışta Kasım 2007’de yapılan rüzgar enerjisi lisans başvurularının ancak geçtiğimiz yıl sonundan beri verilmeye başlanmasının etkili olduğunu söylüyor. Dildar Edin Türkiye’nin hidroelektrik enerji potansiyelinde ise ancak şimdiye kadar yüzde 36’sının kullanılmış olmasına da dikkat çekerek bu alana yönelik başvurularında devam edeceğini beklediklerini söylüyor.

 

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ebru Dildar Edin’in verdiği bilgilere göre Garanti Bankası, başvuruların değerlendirilmesi aşamasında HES’lerde 30-50 yıllık su akım verilerinin ve detaylı teknik analizlerinin sağlanmış olmasını, RES’lerde ise minimum 1 yıllık ölçüm ve korelasyon çalışmalarının yapılmış olmasını ve bağımsız teknik danışmanlarca hazırlanmış enerji üretim değerlendirme raporlarının temin edilmesini talep ediyor. Ayrıca, her proje için detaylı Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmalarının yapılmış olmasını ve buna ek olarak lisans ve izinlerin alınmış olmasını göz önünde bulunduruluyor.

Ebru Dildar Edin

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı

www.yesilekonomi.com

08.05.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: