Karbon Ayak İzini Hesaplayan İlk Şirket Zorlu Enerji Oldu
Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., sera gazı emisyonlarının ölçülmesi ve raporlanması ilkelerini belirleyen ISO 14064-1 belgesini alan ilk Türk enerji şirketi oldu. ISO 14064, kuruluşların emisyon verilerinin oluşturulup raporlanması, doğrulanması ve emisyon azaltım projelerine yönelik bir rehber niteliği taşıyor.
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., ISO 14064-1 belgesinde, şirkete ait Lüleburgaz, Bursa, Kayseri, Yalova ve Ankara’da bulunun beş doğal gaz santrali ile İstanbul merkez birimlerinin 2009 yılına ait emisyon miktarının 1.008.745,55 ton olduğunu belirledi.
Düşük karbon ekonomisine geçiş için ilk adım
Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş, ISO 14064-1 belgesini almak için önce santralleri ile merkez ofisindeki emisyon kaynaklarını tespit etti. Bu kaynaklardan salınan sera gazı ölçümlerini yaparak karbon ayak izini belirledi. Bu ölçümlemeleri tüm santrallerinde ve merkezde standart hale getiren Şirket, emisyon kaynaklarını detaylı olarak açıklayan “Emisyon Kalite Planı”nı hazırladı. Optimizasyon ve çevre yönetimi konularında çalışan uzmanların hazırladığı Emisyon Kalite Planı’nda, sera gazı kaynakları ve hesaplama yöntemine ilişkin ayrıntılı veriler yer alıyor.
Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, enerji sektörünün doğası gereği dünyadaki gelişmeleri yakından izlemesi gerektiğine, küresel gereklilikleri öngörerek hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, “Karbon ayak izimizin hesaplanması önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak emisyon azaltım hedefleri ve bunlarla ilgili yaptırımlara hazırlıklı olmamızı sağlıyor,” dedi.
İklim değişikliği ile mücadele ve sera gazı azaltımı konusunda 2012 sonrasında yeni bir döneme girileceğine ve bu dönemde ülkemize de görev düşeceğine değinen Özozan, ISO 14064’ün Zorlu Enerji için önemli bir alt yapı oluşturduğunu belirtiyor.
Arif Özozan, Zorlu Enerji’nin karbon ayak izini belgeleyerek Türkiye enerji sektörünün düşük karbon ekonomisine geçişinde öncü bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Özozan, 2010 yılının Haziran ayında katıldıkları, dünyanın en kapsamlı çevre projelerinden Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project) ile ISO 14064-1 belgesinin, çevreye ve dünyanın geleceğine duyarlı iş anlayışlarının yansımaları olduğu söylüyor: “Karbon yönetimini, ilk önce kurumsal sorumluluğun bir gereği olarak kabul ediyoruz. Ayrıca ülkelerin ve kurumların enerji verimliliğini olumlu etkileyerek rekabet gücünün artırılmasının da önemli bir aracı olduğuna inanıyoruz.”
İklim değişikliği çevresel etkilerini gösterirken, ülkelerin kalkınma düzeyleri ile olan ilgisi de önemli bir tartışma konusu. Uygulanması düşünülen küresel politikalar Türkiye dahil tüm ülkelerin ekonomik ve sosyal koşullarını gözden geçirmelerine neden oluyor. Küresel ısınmanın önüne geçmekteki başarı, “azaltım, uyum, teknoloji transferi ve finansman” alanlarında hayata geçmesi beklenen yeni küresel iklim değişikliği politikalarına bağlı.
Bu süreçte Zorlu Enerji Grubu, iklim değişikliği konusunda kurumsal yapısını güçlendiriyor. Karbon ayak izini hesaplama, raporlama ve yönetme için gereken altyapıyı oluşturuyor.
Basın Açıklaması
www.yesilekonomi.com
05.05.2011