Karbon Ayak İzini Hesaplayan Şirket
 
 

 

Karbon Ayak İzini Hesaplayan İlk Şirket Zorlu Enerji Oldu

Zorlu Enerji Grubu şirketlerinden Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., sera gazı emisyonlarının ölçülmesi ve raporlanması ilkelerini belirleyen ISO 14064-1 belgesini alan ilk Türk enerji şirketi oldu. ISO 14064, kuruluşların emisyon verilerinin oluşturulup raporlanması, doğrulanması ve emisyon azaltım projelerine yönelik bir rehber niteliği taşıyor.

 

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş., ISO 14064-1 belgesinde, şirkete ait Lüleburgaz, Bursa, Kayseri, Yalova ve Ankara’da bulunun beş doğal gaz santrali ile İstanbul merkez birimlerinin 2009 yılına ait emisyon miktarının 1.008.745,55 ton olduğunu belirledi.

 

Düşük karbon ekonomisine geçiş için ilk adım

Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş, ISO 14064-1 belgesini almak için önce santralleri ile  merkez ofisindeki emisyon kaynaklarını tespit etti. Bu kaynaklardan salınan sera gazı ölçümlerini yaparak karbon ayak izini belirledi. Bu ölçümlemeleri tüm santrallerinde ve merkezde standart hale getiren Şirket, emisyon kaynaklarını detaylı olarak açıklayan “Emisyon Kalite Planı”nı hazırladı. Optimizasyon ve çevre yönetimi konularında çalışan uzmanların hazırladığı Emisyon Kalite Planı’nda, sera gazı kaynakları ve hesaplama yöntemine ilişkin ayrıntılı veriler yer alıyor.

 

Zorlu Enerji Genel Müdürü Arif Özozan, enerji sektörünün doğası gereği dünyadaki gelişmeleri yakından izlemesi gerektiğine, küresel gereklilikleri öngörerek hareket etmesinin önemine dikkat çekerek, “Karbon ayak izimizin hesaplanması önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkacak emisyon azaltım hedefleri ve bunlarla ilgili yaptırımlara hazırlıklı olmamızı sağlıyor,” dedi.

 

İklim değişikliği ile mücadele ve sera gazı azaltımı konusunda 2012 sonrasında yeni bir döneme girileceğine ve bu dönemde ülkemize de görev düşeceğine değinen Özozan,  ISO 14064’ün Zorlu Enerji için önemli bir alt yapı oluşturduğunu belirtiyor.

 

Arif Özozan, Zorlu Enerji’nin karbon ayak izini belgeleyerek Türkiye enerji sektörünün düşük karbon ekonomisine geçişinde öncü bir rol oynadığına dikkat çekiyor. Özozan, 2010 yılının Haziran ayında katıldıkları, dünyanın en kapsamlı çevre projelerinden Karbon Saydamlık Projesi (CDP-Carbon Disclosure Project) ile ISO 14064-1 belgesinin, çevreye ve dünyanın geleceğine duyarlı iş anlayışlarının yansımaları olduğu söylüyor: “Karbon yönetimini, ilk önce kurumsal sorumluluğun bir gereği olarak kabul ediyoruz. Ayrıca ülkelerin ve kurumların enerji verimliliğini olumlu etkileyerek rekabet gücünün artırılmasının da önemli bir aracı olduğuna inanıyoruz.”

 

İklim değişikliği çevresel etkilerini gösterirken, ülkelerin kalkınma düzeyleri ile olan ilgisi de önemli bir tartışma konusu. Uygulanması düşünülen küresel politikalar Türkiye dahil tüm ülkelerin ekonomik ve sosyal koşullarını gözden geçirmelerine neden oluyor. Küresel ısınmanın önüne geçmekteki başarı, “azaltım, uyum, teknoloji transferi ve finansman” alanlarında hayata geçmesi beklenen yeni küresel iklim değişikliği politikalarına bağlı.

 

Bu süreçte Zorlu Enerji Grubu, iklim değişikliği konusunda kurumsal yapısını güçlendiriyor. Karbon ayak izini hesaplama, raporlama ve yönetme için gereken altyapıyı oluşturuyor.

Basın Açıklaması

www.yesilekonomi.com

05.05.2011

 

 
 SON 15 HABER
Solarex İstanbul | Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı 2018 ...
Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerji santralı, Yüzen Enerji ...
Kayseri Şeker Güneş Enerji Santrali Yatırımlarına Devam Ediyor ...
Güneş Enerjili Telefon Şarjı & Wi-Fi ...
Türk yatırımcılara çağrı, Türkiye gelsin burada bir şehir verelim hemen elektriğini üretmeye başlasın ...
Elektrik üretimi ekimde yüzde 7,4 arttı ...
BP güneş yatırımlarına Lightsource ile geri dönüyor ...
Güneş Enerjili Aşı / İlaç Dolabı ve Takibi ...
Türkiye nin GES gücü artıyor ...
En büyük çatı üstü ince film GES i Türkiye de ...
Rüzgar ve güneş enerjisinin bir arada kullanılacağı  hibrit enerji santrali için ...

Güneş enerjili akıllı pencereler enerji ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir ...

Fransa rüzgarda 12 GW ı, güneşte 7,5 GW ı aştı ...
OSB LERE GÜNEŞ DOĞDU ...
Elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için lisans gerekmeyecek ...
 
 
 
Anasayfa
Hakkımızda
Ürünler & Hizmetler
Danışmanlık
Mühendislik
Proje Geliştirme
Uygulama
İşletme - Bakım
Genel Bilgiler
SSS / Sıkça Sorulan Sorular
Dosya / Makale / Sunum
PV Fabrikası Yatırım Danışmanlığı
Hangi Panel / Teknoloji Seçimi
Feed in Tariff / FIT nedir ?
Emisyon Ticareti - Karbon Borsası
1 MW altı Keşif ve Proje Geliştirme
Yasal Uyarı
Linkler
İletişim
 
 
 
Mail listemize kaydolun.
Ad Soyad:
Email: